Ontdek waar een straatnaam vandaan komt

Elke straat in de gemeente heeft een eigen naam. Wilt u weten waar een naam vandaan komt, klik dan op de knop 'Straatnamenkaart'.

U kunt op 2 manieren zoeken:

  • Klik op een blokje op de kaart en de verklaring van de straatnaam klapt open.
  • Linksboven op de kaart staat een zoekbalk. Tikt u een straatnaam in, dan opent de verklaring van de straatnaam ook.

Veelgestelde vragen

Sommige straten zien er anders uit dan andere, wat vaak ook terug te zien is in de naam. Zo is een -laan een weg met bomen aan beide zijden, een -steeg een nauw straatje tussen gebouwen door en een -dijk een straat bovenop een waterkering. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog -singels, -pleinen, -plantsoenen en -bruggen.

Straten krijgen vaak een naam dat past bij andere straatnamen in dezelfde wijk. Zo zijn de Yukonweg, Coloradoweg en Missouriweg op de Maasvlakte vernoemd naar rivieren in Noord-Amerika. Een wijkthema voor straatnamen helpt bij het vinden van de weg.

Veel personen die in Rotterdam zijn vernoemd hebben tijdens hun leven iets betekend voor de stad. Zo is de Calandstraat vernoemd naar Pieter Caland, de ontwerper van de Nieuwe Waterweg. In Prins Alexander ligt de Nancy Zeelenbergsingel, vernoemd naar de eerste vrouwelijke wethouder van Rotterdam. De naam Prins Alexander is weer afkomstig van de Prins Alexanderpolder, die in de negentiende eeuw werd aangelegd en vernoemd naar Prins Alexander van Oranje-Nassau, de jongste zoon van Koning Willem III.

Het Stadsarchief Rotterdam en Museum Rotterdam hebben gezamenlijk een website gemaakt: www.rotterdaminkaart.nl.
Op de website staat een kaart van vandaag, maar via het menu kunt u plekken zoeken die historisch interessant zijn.

Hebt u een vraag over een bestaande of verdwenen straatnaam, of een vraag over het waarom een straat een naam heeft gekregen? Neem dan contact op met de Straatnamencommissie. Stuur een e-mail naar straatnamen@rotterdam.nl.

Wilt u dat een straat wordt vernoemd naar iets of iemand, ga dan naar de website van de gemeente, pagina Straatnaam aanvragen.

Straatnamen van nul tot nu

Vroeger waren er geen vaste straatnamen voor de straten, stegen, paadjes en weggetjes die vanaf 1340 Rotterdam vormden. Straten werden vaak genoemd naar bijzondere bewoners, gebouwen in de buurt of bekende bedrijven. Zo heette een straat in de omgeving van de Sint Laurenskerk de Kerkstraat of Torenstraat. Ook was er een Halvemaansteeg, die verwees naar brouwerij 'de Halve Maan'. Wanneer straten naar personen waren genoemd maar deze persoon verhuisde of overleed, dan veranderde de naam gewoon. Zo werd het Arent Kerstantszstraatje omgedoopt tot de Gerrit Cocksteeg, genoemd naar een nieuwe bewoner.

Pas sinds 1850 besluit het college van burgemeester en wethouders over de namen van straten. In 1861 wordt daarvoor een 'Verordening op de verdeeling in wijken en het nummeren der gebouwen en erven te Rotterdam' opgesteld. Tegelijkertijd worden straatnaamborden geplaatst, wat het einde betekent voor straten die soms wel drie namen tegelijk hebben. Vanaf 1866 wordt de gemeentearchivaris bij straatnaamgeving betrokken, omdat nieuwe straten in die tijd zoveel mogelijk een historische naam moeten krijgen.

In 1941 staat de gemeentearchivaris voor een hele klus: de gemeenten Hillegersberg, IJsselmonde, Overschie en Schiebroek worden door de gemeente Rotterdam ingelijfd. Om verwarring te voorkomen moeten alle straten die in die gemeenten dezelfde naam hebben, een nieuwe naam te krijgen. Daarom wordt er een straatnamencommissie gevormd. Deze commissie geeft vandaag nog steeds advies aan het college van burgemeester en wethouders over welke namen aan straten gegeven moeten worden. Deze commissie is ook verantwoordelijk voor het geven van advies over de plaatsing van gedenktekens.