Gewijzigde dienstverlening studiezaal

In december is de dienstverlening op diverse dagen aangepast.


Eerste reeks passagierslijsten Holland-Amerika Lijn online

Ben je op zoek naar passagiers die tussen 1900 en 1969 met de Holland-Amerika Lijn hebben gereisd? Vanaf nu kun je al een deel van de passagierslijsten via de websites van het Stadsarchief Rotterdam en WieWasWie inzien. Naar verwachting zijn alle lijsten in 2022 beschikbaar voor het grote publiek.


Archief verwerft vooroorlogse foto's

Dankzij een gift van Rotterdammer Bas van der Ven kon het stadsarchief op de novemberveiling van Vendu Rotterdam een bijzondere serie vooroorlogse foto’s op de kop tikken.


Nieuw zoeksysteem in aantocht

Na de jaarwisseling vernieuwt het Stadsarchief Rotterdam een belangrijk deel van zijn zoeksystemen. Met name het zoeken in archieven, de bibliotheek en de beeldcollectie gaat dan veranderen. Tegelijk verhelpen we enkele kinderziektes van onze nog jonge website.


Weekblad Groot Rotterdam gedigitaliseerd

DigitaliseringNieuws

Het geïllustreerde familieweekblad ‘Groot-Rotterdam’ is nu te bekijken op Delpher. Het tijdschrift was populair in de jaren tussen de twee wereldoorlogen: in zijn hoogtijdagen kende het een oplage van ruim 100.000 exemplaren. ‘Groot-Rotterdam’ stond bekend om zijn fraai afgedrukte foto’s van de stad en de directe omgeving.


Getekend: Rotterdam!

Vanaf zaterdag 9 november toont de Kunsthal Rotterdam, onder de titel ‘Getekend: Rotterdam!’, het resultaat van een kunstopdracht van het Stadsarchief Rotterdam en CBK Rotterdam.


In 2 stappen naar een nieuwe site

Nieuws

Het Stadsarchief Rotterdam vernieuwt zijn website. Dat doen we in twee stappen: op 13 september vervangen we de buitenkant, in de maanden daarna gaan we aan de slag de zoeksystemen daarachter. Aan het eind van het jaar moet de klus helemaal zijn geklaard.


Stadstekenaars tonen eerste werk

Nieuws

De stadstekenaars van Rotterdam hebben hun eerste tekeningen afgerond. Op 12 september kwamen de drie kunstenaars - Cox Janssens, Isra Paez en Kay Hessels- naar het Stadsarchief om hun werk aan de jury te presenteren.


The Big Picture van duurzame toegang (WDPD)

BehoudE-depot

7 november is de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid. Archieven, musea en andere instellingen besteden op deze dag aandacht aan het duurzaam toegankelijk maken van digitale collecties. Stadsarchief Rotterdam en Het Nieuwe Instituut organiseren die dag een evenement met als thema ‘The Big Picture’. Dat doen zij in het kader van het Netwerk Digitaal Erfgoed.


Historische clubbladen Feyenoord, Sparta en Excelsior digitaal

RotterdamGeschiedenisDigitaliseringErfgoed

Hoe werden voetbalwedstrijden in de jaren twintig en dertig verslagen en hoe zag het verenigingsleven er uit bij Sparta, Feijenoord en Excelsior? U leest het op Delpher. Deze week zijn de vooroorlogse bladen van deze Rotterdamse clubs beschikbaar gekomen op het platform van de Koninklijke Bibliotheek.


Stadsarchief biedt onderdak aan bibliotheek Boijmans

BibliotheekCultuurNieuws

Het Stadsarchief Rotterdam heeft een logé. Vanwege de grootschalige renovatie van Boijmans Van Beuningen heeft de bibliotheek van het museum onlangs zijn intrek genomen aan de Hofdijk 651.


Stadstekenaars 2019 aan de slag

CultuurNieuwsVerwerving

Drie jonge kunstenaars zijn van start gegaan om in opdracht van het Stadsarchief en CBK Rotterdam de stad te tekenen.