Stadstekenaars in Coronatijd

Het stadsarchief en CBK Rotterdam hebben drie Rotterdamse kunstenaars benoemd tot stadstekenaar van 2020. Zij krijgen de opdracht om de stad in deze tijd van de Coronacrisis te gaan schetsen.


Gezocht!

Dit jaar is het precies 75 jaar geleden dat Japan capituleerde. Stadsarchief Rotterdam wil daar aandacht aan besteden. Daarom zijn we op zoek naar verhalen van repatrianten uit Nederlands-Indië die tussen 1945-1951 naar Rotterdam kwamen.


Verhalen over de oorlog

Afgelopen weken heeft RTV Rijnmond in samenwerking met het stadsarchief een aantal items gemaakt over de oorlog.


Belangrijke update voor website

Begin maart heeft onze website een belangrijke update gekregen. Dat heeft vooral gevolgen voor de pagina’s onder ‘Zoek en ontdek’. Andere delen van de site veranderen voorlopig niet.


Culture Kick bij DWDD

Dinsdag 11 februari 2020 liet Hugo Borst in DWDD een korte versie zien van ‘Culture Kick Vol. 1’ van filmmaker Pascale Korteweg. Korteweg maakte in opdracht van het Stadsarchief Rotterdam een visueel gedicht van 8mmfilm-materiaal gefilmd door popart kunstenaar Woody van Amen in naoorlogs Rotterdam en zijn 2-jarig verblijf in de vroege jaren zestig naar New York.


Stadstekenaars 2020 gezocht

Na een pilotproject in 2018, waarbij tien Rotterdamse kunstenaars tien verschillende gebouwen van de Rotterdamse architect Hugh Maaskant vastlegden, en de editie in 2019 waarbij drie kunstenaars de stad vanuit de thema’s straatcultuur, stadslandbouw en sport tekenden, zijn CBK Rotterdam en het Stadsarchief Rotterdam dit jaar op zoek naar de Rotterdamse stadstekenaars van 2020. Wij roepen Rotterdamse kunstenaars op documentatie in te sturen op basis waarvan een jury een keuze maakt voor maximaal drie kunstenaars. Het thema voor dit jaar is: Mensen maken de stad.


Rotterdamdag IFFR

Op vrijdag 24 januari staat het IFFR in het teken van Rotterdamse makers. Die dag kun je in LantarenVenster de hele dag terecht voor films van en over Rotterdammers. Een dag vol lange en korte films, documentaires, videoclips, experimenten, gesprekken en meer – alles Rotterdams. Stadsarchief Rotterdam heeft bijgedragen aan deze dag.


Het Rotterdams jaarboekje 2019 is uit!

Op donderdag 28 november is in de Willem de Koning Academie het Rotterdams Jaarboekje 2019 gepresenteerd. Het eerste exemplaar van het jaarboekje werd uitgereikt aan Fenna de Vries, de weduwe van Co Westerik.


In 2 stappen naar een nieuwe site

Nieuws

Het Stadsarchief Rotterdam vernieuwt zijn website. Dat doen we in twee stappen: op 13 september vervangen we de buitenkant, in de maanden daarna gaan we aan de slag de zoeksystemen daarachter. Aan het eind van het jaar moet de klus helemaal zijn geklaard.


Getekend: Rotterdam!

Vanaf zaterdag 9 november toont de Kunsthal Rotterdam, onder de titel ‘Getekend: Rotterdam!’, het resultaat van een kunstopdracht van het Stadsarchief Rotterdam en CBK Rotterdam.


Weekblad Groot Rotterdam gedigitaliseerd

Het geïllustreerde familieweekblad ‘Groot-Rotterdam’ is nu te bekijken op Delpher. Het tijdschrift was populair in de jaren tussen de twee wereldoorlogen: in zijn hoogtijdagen kende het een oplage van ruim 100.000 exemplaren. ‘Groot-Rotterdam’ stond bekend om zijn fraai afgedrukte foto’s van de stad en de directe omgeving.


The Big Picture van duurzame toegang (WDPD)

BehoudE-depot

7 november is de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid. Archieven, musea en andere instellingen besteden op deze dag aandacht aan het duurzaam toegankelijk maken van digitale collecties. Stadsarchief Rotterdam en Het Nieuwe Instituut organiseren die dag een evenement met als thema ‘The Big Picture’. Dat doen zij in het kader van het Netwerk Digitaal Erfgoed.