Your search: Provenances

Provenances

beacon
 
 
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Paragraph
Bestuur
Title:
Bestuur
Go to this record:
 
 
 
 
 
1362   Archief van het Waterschap IJsselmonde
Geschiedenis van de archiefvormer
Het waterschap IJsselmonde werd op 1 februari 1954 ingesteld als dijkbeherend lichaam onder de naam Waterschap De Dijkring IJsselmonde. De instelling was een direct gevolg van de watersnoodramp die een jaar eerder in het zuidwesten van Nederland tot een ware catastrofe had geleid. Het waterschap kreeg als belangrijkste taak het verbeteren en in stand houden van de hoofd- en binnenwaterkeringen ter bescherming van het eiland tegen water van buitenaf. Hiermee kwam een einde van een versnipperd dijkbeheer door negentien polders.
De naam van het waterschap werd ontleend aan het beheersgebied, het gelijknamige eiland, omsloten door de Nieuwe Maas, de Noord en de Oude Maas. De aanduiding van het eiland met de naam IJsselmonde dateert pas uit de 19e eeuw en is ontleend aan het gelijknamige dorp, het huidige Rotterdamse stadsdeel IJsselmonde. Lange tijd was het eiland zelfs geen eenheid en werd het doorsneden door de Waal waarvan nog een doodlopend riviertje resteert.
Totstandkoming van het nieuwe waterschap IJsselmonde
Bestuur
Het bestuur bestond uit het algemeen bestuur, onder de benaming Verenigde Vergadering, en het dagelijks bestuur, onder de benaming Dijkgraaf en Heemraden. De Dijkgraaf was voorzitter van beide colleges. Dijkgraaf en Heemraden werden benoemd door de Kroon voor een periode van zes jaar en waren terstond herbenoembaar. Zij behoorden tevens tot het algemeen bestuur dat ten tijde van de Dijkring vierentwintig hoofdingelanden had geteld, twaalf vertegenwoordigers van het ongebouwd en twaalf van het gebouwd. De hoofdingelanden en hun plaatsvervangers werden gekozen voor een periode van zes jaar en waren terstond herkiesbaar. Vanwege de polderconcentratie bleven de aftredende leden van de Verenigde Vergadering op 1 januari 1974 in functie totdat de nieuwe vergadering zou zijn gekozen en benoemd. Een jaar later steeg het aantal hoofdingelanden echter al tot dertig.
De nieuwe bestuursstructuur voor het waterschap trad pas op 1 juni 1978 in werking. Voor de verkiezing van hoofdingelanden, drieëndertig zoals het waterschapsreglement vereiste, was het beheersgebied opgedeeld in vier districten, die respectievelijk drie, drie, twee en drie hoofdingelanden kozen, alsmede hun plaatsvervangers. Een door de Verenigde Vergadering benoemde heemraad, het districtsbestuur gehoord, vormde samen met de hoofdingelanden en plaatsvervangers het districtsbestuur. De bevoegdheden waren in hoofdzaak adviserend. Tweederde van het aantal hoofdingelanden van de Verenigde Vergadering werden gekozen, waarvan elf door de stemgerechtigde ingelanden van ongebouwde onroerende goederen en elf door stemgerechtigde ingelanden van gebouwde onroerende goederen. De overige elf, hoofdingelanden-waterkwaliteit genoemd, werden als vertegenwoordigers van de betalers van de verontreinigingsheffing ingevolge de Wet Verontreiniging Oppervlaktewateren benoemd door de in het waterschapsreglement vermelde instanties:
- Kamer van Koophandel voor Rotterdam en de Beneden-Maas en Kamer van Koophandel voor Dordrecht e.o. samen 2 leden;
- Gewestelijke Raad voor Zuid-Holland van het Landbouwschap: 2 leden;
- Gemeenteraad van Rotterdam (3 leden), van Ridderkerk (1 lid) en van Zwijndrecht (1 lid); - Gemeenteraad van Poortugaal, van H.I. Ambacht, van Heerjansdam en van Barendrecht: gezamenlijk 2 leden.
Een vervelende bestuurlijke situatie ontstond na het aftreden van Dijkgraaf mr. D. Müller op 10 oktober 1978. Op 7 november werd G.J. Boele tot waarnemend Dijkgraaf benoemd. De sollicitatieprocedure leverde enkele kandidaten op waarvan er twee aan de hand van een profielschets op een lijst werden geplaatst. Toen de tweede kandidaat zich echter terugtrok was men volgens het reglement verplicht een nieuwe kandidaat toe te voegen. Dit werd de eigen heemraad A.C. van Nes. Het leek slechts een formele noodzakelijkheid, want het kwam tot een benoeming van de eerste kandidaat die de benoeming ook aanvaardde. Toen hij daar later echter op terugkwam was men opnieuw genoodzaakt een tweede kandidaat op de lijst te plaatsen, ditmaal heemraad B. Plaizier, waardoor Van Nes opschoof naar de eerste plaats op de lijst. Vervolgens werd hij als Dijkgraaf voorgedragen en op 16 mei 1980 door de Kroon benoemd.
Taken
Keur
Ambtelijke organisatie
Deltawerken
Waterkwaliteit
Geraadpleegde literatuur
 
 
 
 
 
1362   Archief van het Waterschap IJsselmonde
Verantwoording
Geschiedenis van de ordening en de beschrijving
 
 
 
 
 
1362   Archief van het Waterschap IJsselmonde
Opmerkingen openbaarheidsbeperkingen
 
 
 
 
 
1362   Archief van het Waterschap IJsselmonde
Inventaris
 
 
 
 
 
1362   Archief van het Waterschap IJsselmonde
Keywords:
Geographical key:
Archiefvormer(s):
Date:
  (1895) 1974-1986
Inventory:
  Inventaris van het archief van het Waterschap IJsselmonde, (1960) 1974-1986 (1988)
Author:
  G.J. Bink, H. Huitsing en T.H. Vermeer
Place of release:
  Rotterdam
Year of publication:
  2009
Government or private:
  Overheid