Op 9 maart 1872, in 2022 150 jaar geleden, voer het eerste schip door de Nieuwe Waterweg. Met de buitententoonstelling REUZENARBEID. De Nieuwe Waterweg in 150 jaar fotografie opent burgemeester Aboutaleb van Rotterdam op donderdag 28 april het jubileumjaar 150 jaar Vooruit Nieuwe Waterweg. Daar waar alles begon: in Hoek van Holland.

Het eerste schip 
In 1863 krijgt ir. Pieter Caland groen licht om dwars door Hoek van Holland een open waterweg naar zee te graven. Op 9 maart 1872 vaart het eerste schip, stoomschip Richard Young, door het kanaal. Dankzij de Nieuwe Waterweg groeit Rotterdam uit tot een moderne deltametropool die verbonden is met Europa en de rest van de wereld.

150 jaar Vooruit Nieuwe Waterweg 
Ter gelegenheid van de viering organiseren Rotterdam, regiogemeenten en partners een divers en uitdagend activiteitenaanbod langs de hele Nieuwe Waterweg. Bezoek de Hoekse Waterdagen of de muziekvoorstelling Het Verdronken land van Doggerland. Luister naar de Waterwegverhalen (podcasts) van OPEN Rotterdam. Stap aan boord op een van de historische schepen van het Maritiem Museum en Sleepboothaven Maassluis. Of ga naar de presentaties van Waterwerken door kunstenaars op Buitenplaats Brienenoord en de fototentoonstelling REUZENARBEID. De Nieuwe Waterweg in 150 jaar fotografie. 

REUZENARBEID 
In deze fototentoonstelling is werk opgenomen van achttien fotografen. Te zien is onder meer het graven van de Waterweg door de duinen en de aanleg van nieuwe landschappen, zoals de Botlek, Europoort en de Maasvlakte. En fotograaf Hans Wilschut toont in drie recente foto’s de laatste ontwikkelingen in de ‘Hoek’, zoals het nieuwe metrostation aan zee.  Zo ontstaat in veertig levensgrote foto’s langs de Koningin Emmaboulevard het verhaal van de ontwikkeling van duin, haven en dorp in de afgelopen 150 jaar. De tentoonstelling is samengesteld door Willem van der Ham en Joop de Jong in samenwerking met Stadsarchief Rotterdam en Historisch Genootschap Hoek van Holland.

De komst van de Nieuwe Waterweg is de belangrijkste stimulans voor een snelle ontwikkeling van de Rotterdamse haveneconomie. Deze ontwikkeling zorgt voor een enorme groei van de stad in grondgebied en inwonersaantallen. Ook de woningnood neemt fors toe. Lees er alles over op de speciale themapagina Nieuwe Waterweg en de groei van de stad.

 image

Waterweg van Rotterdam naar zee, de aanleg van het noordelijk havenhoofd, 1869. Jacobus van Gorkom jr. (1827-1880)