Toen Pascale Korteweg de documentaire ‘Pop Secret’ over pop-art kunstenaar Woody van Amen maakte kreeg ze een doos met een enorme hoeveelheid materiaal dat Woody met zijn 8mm-camera heeft gefilmd in naoorlogs Rotterdam en tijdens zijn 2-jarig verblijf in New York.
Het contrast tussen Rotterdam en New York is groot en de inspiratie die hij overzees vond is bijna tastbaar.
Het Stadsarchief Rotterdam heeft al het 8mm materiaal (58 films uit de periode 1959-1970) verworven en laten digitaliseren. In opdracht van het Stadsarchief heeft Korteweg een visueel gedicht uit het originele materiaal gemaakt:‘Culture Kick Vol. 1’. Tijdens de Rotterdamdag van het IFFR (Internationaal Filmfestival Rotterdam) in januari 2020 werd deze vertoond met live-muziek door Lukas Simonis & Nina Hitz op gitaar en cello.
Hugo Borst bevond zich in het publiek, werd gegrepen door de film en vertelde hierover in De Wereld Draait Door op 11 februari 2020. Daar werd  een korte versie van 2,5 minuut getoond.

Woody van Amen filmt zijn verblijf in New York in de vroege jaren 60 met een super 8 camera.
Met tweehonderd dollar op zak was hij in 1961 per vrachtschip van Rotterdam naar New York vertrokken.
Daar opende zich met de wolkenkrabbers, bewegende reclame en dynamiek op straat een heel nieuwe wereld voor hem, die van een consumptiemaatschappij, totaal anders dan het sobere en grauwe van zijn eigen stad. Het in mei 1940 platgebombardeerde Rotterdam was in de jaren ’60 nog lang niet opgebouwd, er viel bar weinig te beleven.

Hij ervaart deze culture shock als een enorme kick wat leidt tot een tomeloze werklust. Bij terugkomst in Rotterdam schudt hij met zijn vernieuwende pop art kunst Nederland wakker.
Filmmaker Pascale Korteweg laat uit het 60 jaar oude 8mm materiaal een visuele trip ontstaan zoals die zich voor de ogen en in het hoofd van de kunstenaar moet hebben afgespeeld.
 
In de film komen ook kunstenaars voorbij als Louis van Roode, Cor Vaandrager, Gust Romijn, Kees Franse, Klaas Gubbels en jazzdichter Ted Joans.

Op 1 april is Culture Kick Vol. 1 met live-muziek te zien in het programma Off Screen in Worm in Rotterdam, voor tickets klik hier.