Veel fietsers en voetgangers misten de historische foto’s aan de wanden langs de roltrappen. Ook veel gemeenteraadsleden misten de oude foto’s van de Maastunnel. Zij hebben het college van B en W gevraagd om het verleden van de Maastunnel in beeld te houden. En dat is gebeurd. Op 14 februari, de 79ste verjaardag van de Maastunnel, is de buitenexpositie over het verleden en heden van de Maastunnel geopend. 

Bekijk hier de beelden van de opening.

Stadsarchivaris Jantje Steenhuis (Stadsarchief Rotterdam) en Jurjen van Beek (de architect van de renovatie) hebben samen met CBK Rotterdam en curator Joop de Jong een plan bedacht. Joop de Jong maakte een selectie van de historische foto’s een plek in de roltraptunnels, aangevuld met mooie beelden van de renovatie en restauratie. Alle vier de wanden van de roltrappen zijn nu voorzien van foto’s. De serie historische foto’s zijn twee keer per jaar voor een periode van drie maanden zichtbaar. Ze worden elke drie maanden afgewisseld met een expositie die CBK Rotterdam organiseert. De eerste wisselexpositie is te zien vanaf 1 juli 2021.

Met deze nieuwe expositie geeft de gemeente invulling aan het verzoek van de gemeenteraad. En biedt zo ook openbare expositieruimte aan in een monumentaal stukje Rotterdam. Een plek waar dagelijks duizenden fietsers en voetgangers passeren.

Basiscollectie
De historische foto’s, gecombineerd met beelden van de renovatie/restauratie vormen de basiscollectie die om de drie maanden de wanden langs de roltrappen siert.

Op de zuidoever passeer je wanneer je de roltrap afgaat tien foto’s van fotograaf Jan de Groen. Dit zijn foto’s van de renovatie van de fiets- en voetgangerstunnel gedurende 2019-2020. Wanneer je daar de roltrap omhoog neemt, kom je langs tien historische beelden van de Maastunnel op Zuid. Aan de noordzijde van de tunnel ga je naar beneden langs tien foto’s van fotograaf Carel van Hees. Deze gaan over de uitvoering van de renovatie van de autotunnel (2017-2019). Als je daar de roltrap omhoog neemt, zie je tien historische beelden van de Maastunnel op de noordoever.

Een volledige omschrijving van de huidige expositie en de foto’s zelf zijn te vinden op de pagina Kunst in de tunnel