Archieven Graan Elevator Maatschappij per 1 juni te raadplegen

De bewerking van de archieven van de Graan Elevator Maatschappij (GEM) is gereed. De stukken zijn beschreven, geconserveerd en omgepakt. De inventaris komt 1 juni online. Vanaf dan zijn de archieven te raadplegen in de studiezaal van Stadsarchief Rotterdam.

De GEM-archieven beslaan de periode van 1908 tot 1978. Ze zijn een rijke bron voor de geschiedenis van de graanoverslag en -opslag in de Rotterdamse haven. De GEM was een wijdvertakt bedrijf, met belangen in tal van meer en minder verwante ondernemingen. Zo bevat het archief veel materiaal over de Graansilo, die naast de GEM aan de Maashaven werd gebouwd, en over verschillende scheepvaartbedrijven. Maar ook over het razend populaire Valkenburgskamp in Ede, waar personeel van de GEM onvergetelijke vakanties beleefde.

De inventaris van de GEM-archieven wordt gepresenteerd tijdens het stoomweekend bij het Maritiem Museum op zaterdag 1 en zondag 2 juni. Dan zijn alle stoomschepen in de Leuvehaven in werking, inclusief de enige nog bestaande graanelevator ter wereld. Gerrit Verhoeven, die de GEM-archieven inventariseerde, geeft een lezing over de geschiedenis van het bedrijf. Die vindt plaats op 1 juni om 11 uur en op 2 juni om 15 uur, in het historische schip de ‘Geertruida’.

Het volledige programma van het stoomweekend is te vinden op Familiepicknick aan het water - Maritiem Museum Rotterdam.