Vanaf zaterdag 9 november toont de Kunsthal Rotterdam, onder de titel ‘Getekend: Rotterdam!’, het resultaat van een kunstopdracht van het Stadsarchief Rotterdam en CBK Rotterdam. In een serie van twaalf tekeningen geven de Rotterdamse kunstenaars Cox Janssens, Isra Páez en Kay Hessels hun persoonlijke invulling aan het thema sport, straatcultuur of stadslandbouw.

Illustrator Cox Janssens (1993) gaat aan de slag met het thema sportclubs. Haar kleurrijke en karikaturale illustraties geven de diversiteit van sport in Rotterdam weer, van teamsporten tot individuele sporten, op het land en in het water. De tekeningen laten de verbindende factor zien van sportverenigingen als ontmoetingsplek. De sporten die Janssens tegen het decor van de stad Rotterdam combineert, zijn zeer uiteenlopend – zo koppelt ze aikido aan freerunning en roeien aan zwemmen - waardoor surrealistische collages ontstaan.
 
Isra Páez (1982) is afgestudeerd in architectuur en gaat voor het thema straatcultuur op zoek naar rauwe en desolate plekken waar jongeren samenkomen. In zijn houtskooltekeningen verbeeldt Páez de verborgen plekken onder viaducten, langs snelwegen en rondom spoorwegen. Tussen de betonnen architectuur en zware constructies zijn de sporen van de ‘hangouts’ zichtbaar.
 
Kunstenaar Kay Hessels (1987) maakt gedetailleerde tekeningen van bestaande gebouwen en geeft hier vervolgens zijn eigen draai aan. Voor deze opdracht gaat hij dieper in op het thema stadslandbouw. Vanuit vogelvlucht tekent Hessels iconische, Rotterdamse gebouwen als Schieblock, de Markthal en Blue City - het voormalige zwembad Tropicana - waarbij hij de daken overwoekert met flora. Met deze fantasierijke jungles wil Hessels de bewoners meer verbinden met natuur in de stad.

Bekijk de video's van RTV Rijnmond

Rotterdam heeft weer stadstekenaars

Eerste werk stadstekenaars

Cox Janssens

Isra Páez

Kay Hessels