Op donderdag 28 november is in de Willem de Koning Academie het Rotterdams Jaarboekje 2019 gepresenteerd. Het eerste exemplaar van het jaarboekje werd uitgereikt aan Fenna de Vries, de weduwe van Co Westerik.

Inhoud van het jaarboekje
Zoals gebruikelijk wordt ook dit jaarboekje deels gevuld met een overzicht van de historische en genealogische verenigingen die actief zijn in onze stad, de opsomming van alle nieuwe, gewijzigde en verdwenen straatnamen en de dagelijkse kroniek.

Verder hebben we dit jaar een bijzonder leuk essay van Wilfried de Jong, met als titel ‘Met de benenwagen over de Hoerenloper’. Waarin hij ingaat op de dynamiek van de stad, op het nieuwe en het oude, aan de hand van de wandel- en fietsbrug tussen de Wilhelminapier en Katendrecht.

Uiteraard staan we stil bij bijzondere stadsgenoten die afgelopen jaar zijn overleden. En staan er 5 verschillende artikelen over uitlopende onderwerpen in.

De artikelen:
- Keizer Jozef II en Jan Karel Osy een Habsburgs wereldleider bezoekt zijn Rotterdamse agent in 1781, door Thomas H. von der Dunk.
- Het Zeehandelshuis Corns. Balguerie & Zoon, 1736-1904, door door Len de Klerk.
- Auto-garage ‘De Maas’, afdeling ziekenvervoer ‘De Maas’ en de trotse ondernemer Chris Kalkman, door Hans Waldeck.
- Kunstenaarsrelaties van Jan Hendrik van de Laar, door Wilma van Giersbergen.
- Stadstekenaars van Rotterdam, door Wanda Waanders.
 

Geschiedenis van het Rotterdams Jaarboekje
Het eerste Rotterdams jaarboekje verscheen in 1888 op initiatief van de toenmalige gemeentearchivaris Unger. Het is nu 2019, dus het jaarboekje bestaat 131 jaar. In het begin verscheen het jaarboekje niet altijd vanwege geldgebrek; het huidige jaarboekje 2019 is dan ook niet het 131e, maar het 117e.

Het Stadsarchief bleef vanaf het begin altijd uitgever en kon vanaf 1947 met steun van het toen opgerichte Roterodamum het jaarboekje elk jaar laten verschijnen.

Het Rotterdams jaarboekje is verkrijgbaar in de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam en krijgt u cadeau bij een lidmaatschap bij Roterodamum.

Zie voor meer informatie: www.roterodamum.nl