Op 26 november heeft stadsarchivaris Jantje Steenhuis een collectie interviews met Caboverdiaanse Rotterdammers in ontvangst genomen. Deze interviews zijn een belangrijke toevoeging voor het Stadsarchief Rotterdam.

Op zoek naar 'Het Verhaal van Mijn Ouders' (Storia de Nhas Pais). Dit was het uitgangspunt waarmee Davidson Rodrigues samen met met historica Marjan Beijering (Stichting Rotterdam Vertelt) het project Storia de Nhas Pais in 2014 opzette. Tijdens dit project interviewden zes tweede generatie Caboverdiaanse Rotterdammers, Caboverdiaanse immigranten van het eerste uur en leerden over hun ervaringen.

In 2021 kreeg het project een vervolg toen Maxime Schut, BA International Studies (Leiden University), onderzoek deed naar het belang van de verhalen van eerste generatie Caboverdianen voor hun kinderen en kleinkinderen. Hiervoor interviewde zij de deelnemers van het project Storia de Nhas Pais en schreef hier een paper over. Zo is er een collectie interviews gevormd op beeld en geluid en zijn de interviews uit 2014 getranscribeerd en soms vertaald. Deze gehele collectie is op 26 november overgedragen aan het Stadsarchief Rotterdam.

Het interview met Meneer Mendes da Silva over zijn migratie naar Nederland en zijn boek De Mozes van Rotterdam is te zien en te beluisteren op de website van Stadsarchief Rotterdam. Zijn boek was de aanleiding voor het project Storia de Nhas Pais. De overige interviews zijn hier te beluisteren. 

Bekijk hier de presentatie van de interviews aan Stadsarchief Rotterdam.

Storia de Nhas Pais Podcast

In deze podcast gaan Davidson en Maxime met elkaar in gesprek over het claimen van ruimte en roots. Davidson vertelt over zijn vader, die een boegbeeld in de Caboverdiaanse gemeenschap in Rotterdam was. Ook wordt uitgelegd waarom ze spreken over ‘Caboverdianen’ en niet Kaapverdianen.

De podcast werd gemaakt door Davidson Rodrigues, Maxime Schut en Marjan Beijering. De podcast is mede mogelijk gemaakt door DRM, Geschiedenislab, het onderzoeksteam van het NITE project van Universiteit Leiden, Impactfonds Faculteit der Geesteswetenschappen van Universiteit Leiden, Leiden University Center for the Arts in Society en het Deltaport Donatiefonds.