Rotterdam geeft extra aandacht aan zijn koloniaal en slavernijverleden, zeker in dit bijzondere jaar waarin het 150 jaar geleden is dat de slavernij werd afgeschaft. Rotterdamse basisscholen hebben de mogelijkheid zich kosteloos in te schrijven voor een speciaal voor het Rotterdamse basisonderwijs ontwikkeld programma rond dit thema dat aansluit bij de kerndoelen voor het primair onderwijs.

Het aanbod is bestemd voor de bovenbouw van de basisschool (groep 5 t/m 8) en bestaat uit:

  • Een inleidende les op school over het thema koloniaal en slavernijverleden van Rotterdam. De les duurt een uur en wordt gegeven op school door een museumdocent, al dan niet in samenwerking met de groepsleerkracht. Over de datum waarop de les wordt gegeven, maken we een afspraak zodat dit makkelijk is in te roosteren.
  • Een bezoek aan het stadsarchief. Dit duurt ongeveer 2,5 uur en is voor ongeveer 50 leerlingen per dag.†Het bezoek vindt plaats na de les op school, maar niet op dezelfde dag.

De volgende data zijn beschikbaar: 27/10, 01/11, 17/11, 24/11, 28/11, 01/12, 08/12, 11/12, 15/12.†

Het programma bij het stadsarchief bestaat uit:†

  • de theatervoorstelling Peter Peper verzorgd door jeugdtheater IJsbeerINC: de voorstelling is een introductie op het koloniaal & slavernij verleden van Nederland in de Oost waarbij de leerlingen via verschillende zintuigen geprikkeld worden. Zo wordt bijvoorbeeld tijdens de voorstelling gekookt en de leerlingen mogen dit aan het eind van de voorstelling ook proeven.
  • een rondleiding in het depot en workshop: het bronmateriaal uit de archieven van het stadsarchief wordt gekoppeld aan het verhaal dat wordt verteld in de voorstelling. Tijdens de workshop gaat het om het inlevingsvermogen van de leerlingen, wordt ingegaan op machtsverhoudingen en oordelen over goed en kwaad in het verleden. Als slotgedachte krijgen de leerlingen iets tastbaars wat ze mee naar huis/school kunnen nemen.†

Interesse? †

Neem dan contact met ons op! Voor meer informatie en aanmelden kun je mailen naar: educatiestadsarchiefDV@rotterdam.nl.†