Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Dit jaar is het thema van de maand van de geschiedenis ‘Wat een ramp!’. Wandel mee door Hoek van Holland of kom luisteren naar een lezing over Rotterdam in het Rampjaar 1672.

Zaterdag 8 oktober: Wandeling & lezing ‘Nieuwe Waterweg: Reuzenarbeid en Rampen’†
Historisch genootschap Hoek van Holland (Henk van der Lugt) organiseert samen met Stadsarchief Rotterdam (Freek Kilsdonk van de straatnamencommissie) een wandeling in het kader van de Maand van de geschiedenis met thema ‘Wat een ramp’. De rampen met de SS Berlin en de SS Faustus komen aan bod en je loopt onder andere langs het standbeeld 'De Redder'. Joop de Jong, ťťn van de curatoren van de fototentoonstelling ‘Reuzenarbeid. 150 jaar Nieuwe Waterweg in fotografie’, geeft aansluitend een korte lezing.†

Kijk voor meer informatie over de Nieuwe Waterweg op:
Stadsarchief Rotterdam | 150 jaar nieuwe waterweg
Stadsarchief Rotterdam | Expansie van de stad

Locatie: start Hoek van Holland Haven station
Tijd: 11.00 – 13.00 uur inclusief broodje, 14.00 – 16.00 uur inclusief drankje
Toegang: gratis
Maximum aantal deelnemers: 25
Aanmelden: educatiestadsarchiefDV@rotterdam.nl

De Nieuwe Waterweg in aanbouw

Donderdag 20 oktober: Bibliotheekcollege Rotterdam in het Rampjaar
Het jaar 1672 is de Nederlandse geschiedenis ingegaan als het Rampjaar. Oorlog met vier vijanden tegelijk, enorme paniek, oproeren en moord brachten de Nederlandse Republiek 350 jaar geleden op het randje van de afgrond. Anonieme pamfletten vol roddels en complottheorieŽn stookten het vuurtje verder op. De hoop van de bevolking was gevestigd op Willem III, de prins van Oranje, want alleen hij leek het land nog te kunnen redden.

Dat in 1672 in Den Haag een woedende menigte de broers Johan en Cornelis de Witt op gruwelijke wijze vermoordde is nog wel bekend. Maar wat gebeurde er eigenlijk in Rotterdam in het Rampjaar? In dit Bibliotheekcollege neemt Ingmar Vroomen van het Stadsarchief Rotterdam je mee naar het Rotterdam van 350 jaar geleden, in een verhaal vol rellen, boze burgers en angstige bestuurders.

Ingmar Vroomen studeerde maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en promoveerde aan dezelfde universiteit op een onderzoek naar Nederlandse pamfletten in de zeventiende eeuw. Hij werkt bij het Stadsarchief Rotterdam en is als vrijwilliger betrokken bij het onderzoek naar de correspondentie van Johan de Witt.

Kijk voor meer informatie over Rotterdam in het rampjaar op:
Stadsarchief Rotterdam | Rotterdam in het Rampjaar

Locatie: Bibliotheektheater, Centrale Bibliotheek
Tijd: 19.30 – 21.00 uur
Toegang: gratis
Aanmelden:†Bibliotheekcollege: Rotterdam in het Rampjaar - De Bibliotheek Rotterdam

 image