Donderdag 20 oktober: Bibliotheekcollege Rotterdam in het Rampjaar

Het jaar 1672 is de Nederlandse geschiedenis ingegaan als het Rampjaar. Oorlog met vier vijanden tegelijk, enorme paniek, oproeren en moord brachten de Nederlandse Republiek 350 jaar geleden op het randje van de afgrond. Anonieme pamfletten vol roddels en complottheorieën stookten het vuurtje verder op. De hoop van de bevolking was gevestigd op Willem III, de prins van Oranje, want alleen hij leek het land nog te kunnen redden.

Dat in 1672 in Den Haag een woedende menigte de broers Johan en Cornelis de Witt op gruwelijke wijze vermoordde is nog wel bekend. Maar wat gebeurde er eigenlijk in Rotterdam in het Rampjaar? In dit Bibliotheekcollege neemt Ingmar Vroomen van het Stadsarchief Rotterdam je mee naar het Rotterdam van 350 jaar geleden, in een verhaal vol rellen, boze burgers en angstige bestuurders.

Ingmar Vroomen studeerde maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en promoveerde aan dezelfde universiteit op een onderzoek naar Nederlandse pamfletten in de zeventiende eeuw. Hij werkt bij het Stadsarchief Rotterdam en is als vrijwilliger betrokken bij het onderzoek naar de correspondentie van Johan de Witt.

Kijk voor meer informatie over Rotterdam in het rampjaar op:
Stadsarchief Rotterdam | Rotterdam in het Rampjaar

Locatie: Bibliotheektheater, Centrale Bibliotheek
Tijd: 19.30 – 21.00 uur
Toegang: gratis
Aanmelden: Bibliotheekcollege: Rotterdam in het Rampjaar - De Bibliotheek Rotterdam

 image