Vers van de pers: het Rotterdams Jaarboekje 2022 

Het nieuwe Rotterdams Jaarboekje is op donderdag 1 december gepresenteerd in het Erasmus MC. Het eerste exemplaar is overhandigd aan prof. dr. Steven Lamberts, hoogleraar Interne Geneeskunde en voormalig rector magnificus Erasmus MC. 

Steven Lamberts is als arts-onderzoeker interne geneeskunde gespecialiseerd in neuro-endocrinologie en in het bijzonder de hypofyse. In het jaarboekje staat een artikel over het tragisch bestaan en ziektegeschiedenis van Rigardus Rijnhout, de reus van Rotterdam. Hij leed aan acromegalie. Mensen met acromegalie hebben een goedaardig gezwel in de hypofyse waardoor te veel groeihormoon wordt aangemaakt. Dit verklaart de groeistoornis van Rigardus Rijnhout, waaraan hij uiteindelijk is overleden. Steven Lamberts ontmoette de reus toen hij als kind een keer met zijn vader mee mocht die als huisarts zijn ronde maakte. Het verhaal van Rigardus Rijnhout fascineerde hem zo, wat ertoe heeft geleid dat hij hierin door is gaan leren. Tegenwoordig is de medische wetenschap zo ver dat mensen die aan acromegalie lijden, geopereerd kunnen worden en een dergelijke groeistoornis geen kans meer krijgt. 

Wat staat er verder in het jaarboekje? 
Zoals gebruikelijk staan ook in dit jaarboekje een overzicht van de historische en genealogische verenigingen die actief zijn in onze stad, de opsomming van alle nieuwe, gewijzigde en verdwenen straatnamen en de dagelijkse kroniek. Dit jaar schreef Marc Schuilenburg een essay onder de titel Een orgie van geweld. Hij gaat in op de avondklok- en Coolsingelrellen die in 2021 in Rotterdam plaats hadden. Uiteraard staan we stil bij bijzondere stadsgenoten die afgelopen jaar zijn overleden. En staan er zes verschillende artikelen over uitlopende onderwerpen in. 

Willem Pijper 
Publicist Arthur van Dijk schreef het artikel Willem Pijper: een modernist in Rotterdam. Hierin staat hij stil bij de Rotterdamse jaren van criticus, componist en uitvoerend musicus Willem Pijper. Hij was voor de oorlog de belangrijkste vertegenwoordiger van de moderne muziek. Het artikel is een voorproefje op de biografie over Willem Pijper, waar Arthur van Dijk op dit moment nog aan werkt. Tijdens de presentatie van het jaarboekje heeft Arthur van Dijk er meer over verteld. 

De andere vijf artikelen:

  • Johan Vlaanderen Oldenzeel: een toonaangevend kunsthandelaar, door Wilma van Giersbergen
  • De reus van Rotterdam: Rigardus Rijnhout- 1922-2022, door Wouter W. de Herder en Jaco Beveling
  • Rotte-r-dam: droogmaken van land en afvoeren van water, door Jan van den Noort
  • Photographie artistique, kunstzinnige portretfotografie in Rotterdam, 1854-1914, door René Spork
  • ‘De kastjes geven gelegenheid tot berging van een fles champagne’: de geschiedenis van de Rotterdamse Maatschappij voor Sanitair Vervoer, door Hans Waldeck

Geschiedenis van het Rotterdams Jaarboekje
Het eerste Rotterdams Jaarboekje verscheen in 1888 op initiatief van de toenmalige gemeentearchivaris Unger. Het is nu 2022, dus het jaarboekje bestaat 134 jaar. In het begin verscheen het jaarboekje niet altijd vanwege geldgebrek; het huidige jaarboekje 2022 is dan ook niet het 134e, maar het 120e.
Het Stadsarchief bleef vanaf het begin altijd uitgever en kon vanaf 1947 met steun van het toen opgerichte Roterodamum het jaarboekje elk jaar laten verschijnen.

Waar verkrijgbaar? 
Het Rotterdams Jaarboekje is verkrijgbaar in de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam en krijgt u cadeau bij een lidmaatschap bij Roterodamum.

Zie voor meer informatie: www.roterodamum.nl