Na een pilotproject in 2018, waarbij tien Rotterdamse kunstenaars tien verschillende gebouwen van de Rotterdamse architect Hugh Maaskant vastlegden, en de editie in 2019 waarbij drie kunstenaars de stad vanuit de thema’s straatcultuur, stadslandbouw en sport tekenden, zijn CBK Rotterdam en het Stadsarchief Rotterdam dit jaar op zoek naar de Rotterdamse stadstekenaars van 2020. Wij roepen Rotterdamse kunstenaars op documentatie in te sturen op basis waarvan een jury een keuze maakt voor maximaal drie kunstenaars.
 
Het thema voor dit jaar is: Mensen maken de stad. Of we het nou willen of niet, Rotterdam bonkt en bruist als nooit tevoren. En soms schuurt het ook. Wie Rotterdam alleen kent van pak ‘m beet twintig jaar geleden zal ademloos raken bij het zien van alle mensen die nu met elkaar Rotterdam zijn. De columnist en redacteur van NRC Lofti El Hamidi beschreef in een artikel Rotterdam als het nieuwe Nederland, dat is wat hij zag, zittend in de metro tijdens de avondspits. Wat wij zoeken zijn drie stadstekenaars die gewapend met een schetsboek dat nieuwe Rotterdam vastleggen. Niet door alleen middel van gebouwen, maar vooral de mensen die onze stad maken – op straat, aan het werk, jongeren, ouderen, in de tram, op de meubelboulevard, de Chinese supermarkt, de barbier, in het Zuiderpark, aan het Charloisse Hoofd, patat etend op de Afrikaandermarkt of de Binnenrotte, flanerend over de Hoogstraat tussen Bogatir en Woei  - kortom, de hele stad waar mensen met elkaar zijn en met elkaar leven, ontmoetingen op de vierkante meter.

Schetsboek
De uitgekozen kunstenaars krijgen ieder een schetsboek waarmee ze de stad in trekken en de mensen schetsen die ze tegenkomen, waardoor ze gefascineerd worden. De gevulde schetsboeken zijn het resultaat van die reizen door de stad en de vele ontmoetingen die hebben plaatsgevonden.

Praktische informatie
Documentatie kan tot uiterlijk 1 maart worden gestuurd naar stadstekenaars2020@cbkrotterdam.nl. De documentatie bestaat uit een motivatie (maximaal 1 A4), een cv (maximaal 1 A4) en beeldmateriaal in de vorm van een link naar je pagina op rotterdamsekunstenaars.nl of een digitale portfolio van maximum 20Mb
Een jury zal eind maart 2020 een keuze maken uit de inzendingen. De jury bestaat uit: Hugo Borst (Rotterdammer, kunstliefhebber- en verzamelaar), Hedy Tjin (kunstenaar), Shehera Grot (Kunsthal Rotterdam), Jantje Steenhuis en Wanda Waanders (Stadsarchief Rotterdam), Ove Lucas (CBK Rotterdam).
Het honorarium voor de stadstekenaar 2019 bedraagt € 5.000 per kunstenaar. Lees hier de algemene voorwaarden.
Eind 2020 worden de schetsboeken (eventueel aangevuld met ingelijste tekeningen) in de Kunsthal gepresenteerd. Na afloop van de tentoonstelling worden de schetsboeken in de collectie van het Stadsarchief Rotterdam opgenomen.

Online artikel RTV Rijnmond

Editie 2019 RTV Rijnmond