Hoe gaan de bewoners van Rotterdam om met de nieuwe realiteit van de ‘intelligente lockdown’? Drie Rotterdamse stadstekenaars geven vanaf zaterdag 12 september in de tentoonstelling ‘Getekend: Rotterdam!’ elk hun eigen kijk op de impact van het coronavirus op de stad. Een opdracht van Stadsarchief Rotterdam en CBK Rotterdam aan kunstenaars Frank Stoks, Pris Roos en Erico Smit. Mondkapjes dragen op de markt, onwennige gesprekken op 1,5 meter en de eerste terrasdag. De alledaagse scŤnes van het nieuwe normaal door de ogen van drie kunstenaars.

Half maart kondigt de regering de intelligente lockdown af: musea, scholen en horeca sluiten de deuren, evenementen worden afgelast en het openbare leven komt vrijwel helemaal tot stilstand. Vanaf dat moment starten de stadstekenaars hun reeks van schetsen, tekeningen en animaties die de creativiteit, solidariteit, kwetsbaarheid en weerbaarheid van Rotterdam laten zien. In de Kunsthal geven Stoks, Roos en Smit elke zeven weken het stokje door en tonen achtereenvolgens een selectie van hun tekeningen.

Frank Stoks, 12 september t/m 1 november 2020

Het werk van kunstenaar Frank Stoks (1971) is als eerste te zien, van zaterdag 12 september t/m zondag 1 november 2020. Met een campingstoel en een IPad onder zijn arm trekt hij de stad door, op zoek naar plekken waar Rotterdammers ondanks de maatregelen samenkomen. De verhalende tekeningen, chronologisch gepresenteerd en omkaderd door stevige, zwarte
lijnen, geven een kijkje in het voorzichtig loslaten van de maatregelen. Zo tekent Stoks sporters die de inmiddels bloeiende parken betreden, de uitgelaten bezoekers van de heropende markt en de terrassen waarop de Rotterdammers op tweede Pinksterdag weer voor het eerst mogen plaatsnemen.

Pris Roos, 3 november t/m 13 december 2020

Kunstenaar Pris Roos (1984) durft vanwege haar gezondheid in eerste instantie niet naar buiten. Vanuit huis observeert Roos de straten van de Afrikaanderwijk. Vervolgens maakt ze dagelijks de oversteek van Zuid naar Noord en tekent al haar indrukken. Vanaf de Black Lives Matter-protesten voelt Roos nog meer de urgentie om zelf aanwezig te zijn en duikt zij diep in het weefsel de stad. Met haar kleurrijke oliepasteltekeningen brengt ze fragmentarisch de dagelijkse bezigheden van Rotterdammers in beeld. De directheid van het oliekrijt zorgt voor een pure weergave met intense kleuren. Pris Roos laat zich niet beperken haar A4 schetsboek en bouwt deze verder uit door verschillende papierformaten als een collage te vormen.

Erico Smit, 15 december 2020 t/m 7 februari 2021

Illustrator Erico Smit (1985) sluit de rij. Door het oog van zijn GoPro camera observeert hij de verschillende fases van de lockdown en de emoties die deze bij de Rotterdammers oproepen. Vanaf de eerste schok en de choreografie van bewegingen die voortvloeit uit het krampachtig afstand houden van elkaar, tot het verlangen naar vrijheid en de meer relaxte houding die langzaamaan ontstaat. Smits tekeningen zijn een mix van inkt, acrylverf en potlood die hij vervolgens digitaal bewerkt. Smit heeft hierbij uitsluitend oog voor zijn onderwerp en laat alle overbodige details achterwege, waardoor de emoties van de crisis worden uitvergroot.

Rotterdamse stadstekenaars
Al voor het bombardement van 14 mei 1940 maar vooral tijdens de wederopbouw legden tekenaars de veranderingen in de stad vast. Tot eind jaren ’80 van de vorige eeuw geeft het Stadsarchief Rotterdam jaarlijks opdrachten aan tekenaars. Rotterdam is door de snelle veranderingen een ideale inspiratiebron. Sinds 2018 is deze traditie, in samenwerking met CBK Rotterdam, in ere hersteld en vullen stadstekenaars de collectie van het Stadsarchief Rotterdam verder aan. De kunstenaars voor de opdracht van 2020 zijn geselecteerd door een jury bestaande uit de Rotterdamse schrijver - tevens kunstliefhebber en verzamelaar - Hugo Borst, kunstenaar Hedy Tjin, Shehera Grot (curator Kunsthal), Ove Lucas (CBK Rotterdam) en Jantje Steenhuis en Wanda Waanders van het Stadsarchief Rotterdam. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie met de tekeningen van de stadstekenaars 2020.

Zie ook eerdere berichten:
Presentatie werk stadstekenaars 2020
Stadstekenaars in Coronatijd