Het stadsarchief en CBK Rotterdam (Centrum Beeldende Kunst) hebben drie Rotterdamse kunstenaars benoemd tot stadstekenaar van 2020. Het zijn: Erico Smit, Frank Stoks en Pris Roos.
Zij krijgen de opdracht om de stad in deze tijd van de Coronacrisis, en vooral de mensen en situaties, te gaan schetsen.


De jury koos unaniem en vol overtuiging dit drietal uit na een oproep aan Rotterdamse kunstenaars. In totaal waren 52 inzendingen binnengekomen.
Het is van belang dat het Stadsarchief de Coronacrisis zo breed mogelijk gaat documenteren, ook in tekeningen. De dichte scholen en cafťs, de rijen voor de drogist of supermarkt, de sportende mensen zonder sportclub. Wie weet hoe over pakweg 20 of 50 jaar volgende generaties terugkijken op deze situatie.

 image

Stadstekenaars in crisistijd
Op de foto een bijzonder schetsboekje van kunstenaar Willy Sluiter uit de collectie van Stadsarchief Rotterdam. Sluiter kreeg na het bombardement van 14 mei 1940 opdracht om het verwoeste centrum te tekenen. Een stad in crisistijd, in verwarring, onherkenbaar. Maar ook een stad waarin het dagelijkse leven zo goed als mogelijk door moest gaan. Een heftige periode die behalve in foto’s ook is vastgelegd in tekeningen en schetsen. Het zijn nu waardevolle tijdsdocumenten.

De komende tijd worden regelmatig de schetsen van de stadstekenaars online gepubliceerd via de diverse media.

Het juryrapport en meer info over de opdracht en de kunstenaars kun je hier lezen.

De stadstekenaars in de media
Havenloods, 31 maart 2020: Net als in 1940 gaan stadstekenaars Rotterdam tijdens corona tekenen voor ons nageslacht
RTV Rijnmond, 2 april 2020: Stadstekenaars leggen Rotterdam in coronatijd vast
MAX Ouderenjournaal, 16 april 2020 (vanaf 5.30 min)