Het Stadsarchief Rotterdam en WieWasWie hebben op crowdsourcing-platform VeleHanden wederom de handen ineen geslagen om de passagierslijsten van de Holland-Amerika Lijn beter toegankelijk te maken.

Het Stadsarchief Rotterdam is al langer verbonden aan het platform WieWasWie. Daar kun je eenvoudig je familiegeschiedenis en stamboom uitzoeken op basis van miljoenen archiefbronnen. Eerder werden de bevolkingsregisters samen met vrijwilligers op VeleHanden ontsloten. Nu doen WieWasWie en het Stadsarchief Rotterdam samen een beroep op de crowd om ook de passagierslijsten van de Holland-Amerika Lijn te ontsluiten via de succesformule van VeleHanden.

Holland-Amerika Lijn

Van 1873 tot ver in de twintigste eeuw vervoerde de Holland-Amerika Lijn (HAL) zakenlui, toeristen en emigranten naar Amerika. Tussen 1880 en 1920 trokken circa één miljoen Oost-Europeanen via Rotterdam naar Amerika. De HAL had tot in Bulgarije, Letland en Rusland kantoortjes waar kaartjes konden worden gekocht voor de trein naar Rotterdam, de boot naar Amerika en opnieuw de trein naar elk station in de nieuwe wereld.

Schat aan informatie

De passagierslijsten bieden een schat aan informatie voor stamboomonderzoekers, zoals de betaalde reissom, het aantal mensen en soms ook wat voor bagage ze bij zich hadden. Deze informatie kan aanzet geven tot vervolgonderzoek. Zo is in de lijsten bijvoorbeeld te vinden dat de heer Ferrier zijn reis van Rotterdam naar New York boekte vanuit Hamburg. Voor genealogen een aanknopingspunt om op zoek te gaan naar Hamburgse roots. Een ander voorbeeld is dat van de heer Amstel die een eersteklas hut voor twee personen boekte, een aanwijzing dat hij mogelijk vermogend was.

Hoe werkt VeleHanden?

De originele passagierslijsten zijn ingescand. Invoerders krijgen de scan op hun beeldscherm te zien en nemen de belangrijkste persoonsgegevens over in een formulier. Omdat elke scan door twee verschillende personen wordt ingevoerd en door een derde gecontroleerd wordt, is de kans op fouten klein. De overgetypte gegevens vormen de basis voor de indexen op de passagierslijsten. Op deze manier worden via de websites van WieWasWie en het Stadsarchief Rotterdam zo’n drie miljoen personen vindbaar. In december 2019 zijn de eerste 500.000 namen doorzoekbaar gemaakt. Het gaat om mensen die in de jaren 1900-1920 met een HAL-schip van of naar het Amerikaanse continent vertrokken.

Iedereen kan meedoen

Jong of oud, ervaring of niet, iedereen kan meedoen. En het leuke aan het project is dat je zelf beslist wanneer en hoelang je aan de slag gaat. Het is leuk werk, zeker als je nieuwsgierig bent naar personen in het verleden. Bovendien kun je punten verdienen die je bij WieWasWie en het Stadsarchief Rotterdam kunt inwisselen voor iets leuks, bijvoorbeeld een rondleiding.