Uw zoekacties:

1436 Archieven van de ambachten Oost Barendrecht, West Barendrecht en Carnisse

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Geschiedenis van het archief
Inhoud en structuur van het archief
Verantwoording
1436 Archieven van de ambachten Oost Barendrecht, West Barendrecht en Carnisse
Inhoud en structuur van het archief
Verantwoording
Titel:
Verantwoording
Het archief bestaat uit twee hoofddelen, te weten het ambacht Oost-Barendrecht en het ambacht West-Barendrecht en Carnisse.
Daarbinnen is de scheiding 'archief van schout en schepenen' en 'archief van de weeskamer' gemaakt.
Het archief van schout en schepenen bestaat vervolgens uit bestuur, beheer en rechtspraak.
Ten eerste wil ik het onderscheid 'archief van schout en schepenen' en 'archief van de weeskamer' bespreken.
Dit onderscheid is niet altijd even duidelijk te maken, omdat een schepen kon optreden als weesmeester maar niet met zekerheid kan worden gesteld welke schepenen door de eeuwen heen als weesmeester fungeerden. Daar de zorg over de wezen een taak was met een bijzonder karakter, in relatie tot de andere taken, rechtvaardigt dat een aparte rubriek. Hierbij moet worden aangetekend dat, als gevolg van de onduidelijkheid in welke situatie een weesmeester optreedt, sommige archiefbescheiden die in de oude magazijnlijst van het Nationaal Archief niet tot het weeskamerarchief behoorden nu wel tot dat archief behoren. Ik meen recht te doen aan het bestemmingsbeginsel en het structuurbeginsel als ik die stukken bij elkaar plaats die qua aard en naar de oorspronkelijke taak van een weeskamer met elkaar in verband staan. Daarbij heb ik gebruik gemaakt van diverse voorbeelden, ambachtsarchieven cq. weeskamerarchieven. Nu is dit nog duidelijk te maken, moeilijker te staven is wellicht de keuze voor het onderscheid bestuur, beheer en rechtspraak. Want waar houdt het een op en begint het andere? Toch heeft deze keuze te maken met de verschillende taken van schout en schepenen. Onder bestuur staan de stukken als resolutieboeken en transportakten. Beheer heeft betrekking op voornamelijk het innen van de belastingen als de verponding en de successie. Rechtspraak heeft betrekking op het civiele recht, dat schout en schepenen namens de heer mochten uitvoeren.
Wie dit archief bestudeert, zal een samenleving ontdekken die enerzijds zo ver van de huidige mens afstaat, maar die anderzijds zo verrassend dichtbij staat. Ver af, omdat de maatschappelijke structuren gewijzigd zijn en het dorp Barendrecht een totaal ander karakter heeft gekregen. Dichtbij, omdat bepaalde plastische omschrijvingen van situaties in de diverse akten de mens van toen als het ware tot leven brengen. Treffend is de nood van weduwe en wees. Daarom is het niet minder treffend dat uitgerekend op de dag van de H. Sophia van Rome, martelares uit het jaar 125 en patrones van de weduwen, deze inventaris werd afgerond!
Aanwijzingen voor de gebruiker
Opmerkingen openbaarheidsbeperkingen
Verwant materiaal
Verwant materiaal
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen

Kenmerken

Datering:
1611-1811
Beschrijving:
Inventaris van de archieven van de ambachten Oost Barendrecht, West Barendrecht en Carnisse
Auteur:
T.H. Vermeer
Plaats van uitgave:
Rotterdam
Jaar van uitgave:
2009
Overheid of particulier:
Overheid
Geografische namen: