Uw zoekacties:

31-01 Archieven van het ambacht en de gemeente Schiebroek

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
31-01 Archieven van het ambacht en de gemeente Schiebroek
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Titel:
Geschiedenis van de archiefvormer
De oorsprong van de ambachtsheerlijkheid Schiebroek ligt in het duister. De eerste mededelingen hieromtrent worden gedaan in de grafelijke rekeningen van Holland over het tijdvak 1308-1346, nl. in de ontvangsten van de lente-en herfstbeden uit de ambachten Schie en Goude. Hierin komen o.a. voor Schie, Haren Odgiers ambocht en Broek. Het is bekend dat met Schie het ambacht Ouderschie, en met Haren Odgiers ambocht den Hogenban wordt bedoeld. Broek is de latere ambachtsheerlijkheid Schiebroek.
De benaming Schiebroek komt trouwens reeds in 1317 voor, doch in het algemeen heeft men het steeds over Broek. Uit hetzelfde jaar is een aantekening over Enghebrecht van Voerscoten, rentmeester van Noordholland, over uitgegeven onkosten voor de bedijking van "mijns heren lande in den Broec", gelegen in Schieland. Mogelijk bezat de rentmeester zelf deze grond, want later spreekt hij over Heer Enghebrechts broeke. Dit gebied wordt herhaaldelijk aan verschillende mensen verlijd; in deze jaren vormde het nog een geheel. Omstreeks 1344 blijkt het in drieën te zijn gesplitst, nl. Enghebrechts ambocht, Gherets ambocht en Philips ambocht. Twintig jaar later spreekt men over Heer Daniels broek, den Broek en Heer Enghebrechts broek. In het begin van de 15e eeuw zijn deze gebieden weer samengevoegd en als een geheel verlijd. Na tenslotte in het bezit van het geslacht Van Assendelft te zijn gekomen, wordt deze heerlijkheid op 11 october 1596 verlijd aan Pieter Maertensz., in naam en ten behoeve van de gemene ingelanden van Schiebroek, bij opdracht van Johan van Assendelft.
Als sterfmannen treden dan de schouten van Schiebroek op, totdat deze heerlijkheid omstreeks 1795 definitief eigendom van het ambacht wordt. Daar bij Overschie en Hogenban reeds uitvoerig gesproken is over de ontwikkeling van de bestuursfunctiën, en deze in Schiebroek nagenoeg gelijk is, is het niet nodig hier verder op in te gaan. Wij hebben gezien, dat gedurende het tijdvak 1811-1817 Schiebroek verenigd is geweest met Overschie en Hogenban. Ook later zijn pogingen aangewend om tot hereniging te komen. Zo is op 14 december 1852 een ontwerp tot vereniging van Schiebroek met Overschie ingediend. Deze had 1 juli 1853 moeten ingaan en 1 januari 1854 in werking moeten treden, doch het plan vond geen doorgang. Eveneens niet doorgegaan is het ontwerp tot vereniging van Schiebroek met Hillegersberg van 24 januari 1854.
Eerst op 1 augustus 1941 werd Schiebroek door annexatie met Rotterdam verbonden, tegelijk met de gemeente Overschie. Tijdens de periode 1850-1884 hadden de gemeenten Overschie en Schiebroek dezelfde burgemeester. Wat het aantal inwoners betreft, had dit ambacht in 1494 ongeveer 22 haardsteden. In 1798 telde men er 211 zielen, welk aantal daalde in 1820 tot 171 en begon toen weer geleidelijk te stijgen tot 290 in 1850 en 772 in 1920. Ook hier vestigen zich dan forensen, met als gevolg een scherpe stijging van het aantal inwoners: 1605 in 1926, 4080 in 1932 en tenslotte in mei 1941 een totaal van 8100 inwoners.
Waterstaatkundig behoort Schiebroek onder het hoogheemraadschap van Schieland. De polder Schiebroek besloeg nagenoeg het gehele grondgebied van deze gemeente. Eigenlijk was dit gebied vroeger een grote veenplas, die in 1772 werd drooggemaakt. In 1860 werd de polder Schiebroek verenigd met de polders Berg en Broek en de 110 morgen onder Hillegersberg. De nieuwe polder bestond uit drie afzonderlijke waterstaatkundige delen en droeg de naam Vereenigde Polders Schiebroek, Berg en Broek en de 110 morgen. Het dorp Schiebroek besloeg alleen dat gedeelte, dat tegenwoordig gevormd wordt door de strook huizen tussen de Kleiweg en de overzijde van de Erasmussingel.
Inhoud en structuur van het archief
Verantwoording
Aanwijzingen voor de gebruiker
Opmerkingen openbaarheidsbeperkingen
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen

Kenmerken

Datering:
1590-1941
Beschrijving:
Inventaris van het archief van het ambacht en de gemeente Schiebroek, 1590-1941
Auteur:
J.G.B. Nieuwenhuis
Plaats van uitgave:
Rotterdam
Jaar van uitgave:
2006
Overheid of particulier:
Overheid
Geografische namen: