Uw zoekacties:

561 Archief van pianohandel en vleugelbouw Rijken en De Lange

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
561 Archief van pianohandel en vleugelbouw Rijken en De Lange
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Titel:
Geschiedenis van de archiefvormer
De Firma Rijken & De Lange werd opgericht te Rotterdam in het jaar 1852. Georg en Jan Rijken, broers en oprichters, beschikten aanvankelijk over geen ander bedrijfskapitaal dan een grote dosis vakkennis, veel werklust en ieder een mooie tenorstem, waarmee ze zich, vooral onder musici, vele vrienden maakten. Samen met Samuel de Lange, organist en bekend toonkunstenaar, legden zij de grondslag voor een bedrijf, dat al spoedig in het midden van het Rotterdamse muziekleven kwam te staan.
De ondernemende jongemannen namen naast de verkoop en het verhuren van piano's ook de vervaardiging ervan ter hand en niettegenstaande reeds heel veel jaren geleden hiermee werd opgehouden, bewezen enkele instrumenten hier en daar in het land nog steeds de deugdelijkheid van het fabricaat. Elke vervaardigde piano kreeg een eigen serienummer. Zo werkte men in 1891 bijvoorbeeld aan piano's met de nummers 420 t/m 423 maar ook nog aan nummer 359.
Het bedrijf breidde zich voortdurend uit, in 1888 verrees aan de Gedempte Binnenrotte een nieuw pand, waarin piano's en vleugels op behoorlijke wijze konden worden gedemonstreerd. Toch was het niet de handel, die de Rijkens het meest interesseerde; steeds ging men er van uit, dat praktische vakkennis de basis van het bedrijf moest zijn. Daardoor ontstond bij deze firma de traditie, dat alle latere firmanten een vakopleiding van vele jaren in het buitenland kregen.
Mede daardoor heeft de firma Gebr. Rijken & De Lange zich steeds mogen verheugen in het vertrouwen van talloze musici.
Een geweldige tegenslag trof de firma in mei 1940, toen het grote gebouw in de binnenstad, evenals het pand van de reparatie afdeling, de garage, vracht wagen, met alle voorraden en de gehele administratie, kortom alle bezittingen verloren gingen. Reeds in november van hetzelfde jaar werd een noodwinkel aan de Jongkindstraat betrokken, die voldoende plaatsruimte bood om de oorlogsjaren in door te brengen. Deze moeilijke jaren vereisten veel doorzettingsvermogen, maar in 1953 kon men een pand aan de Korte Lijnbaan betrekken, dat terecht als één van de modernste in Europa werd beschouwd.
Ook op ander gebied heeft de firma getoond de eisen van de tijd te begrijpen. In het begin van de 20ste eeuw waren het de phonola-piano en dergelijke instrumenten, die daarvan blijk gaven. En reeds in 1923, toen "de radio" nog heel erg in de kinderschoenen stond, betrad de firma als één der eersten dit terrein, weinig vermoedend hoe belangrijk dit "bij-artikel" zou worden. Een afdeling grammofoonplaten (klassiek) volgde later en ook hierdoor worden vele honderden muziekliefhebbers regelmatig naar de zaak getrokken.
In de loop der jaren zijn de firma Rijken & De Lange vele belangrijke vertegenwoordigingen toevertrouwd: Steinway, Beckstein, Gaveau, Pleyel, Grotrain-Steinweg, Ibach, Förster, Petrof, Yamaha en niet te vergeten het Nederlandse fabricaat: Rippen.
In het begin van de 20ste eeuw heeft de firma Rijken & De Lange een boekje uitgegeven, dat gratis ten diensten stond van alle toekomstige pianisten. Het boekje behandelde op duidelijke wijze de constructie van de piano en vleugel.
Als aanvulling hierop werd ieder jaar een voordracht gehouden waarbij aan de hand van talrijke modellen de werking van piano- en vleugelmechaniek werd verklaard. Aangezien kennis hiervan één van de exameneisen is, komen steeds vele tientallen examen-kandidaten hun kennis aanvullen. En aangezien de firma haar clientèle vrijwel overal heeft, komen hiervoor de belangstellenden uit het hele land.
Geschiedenis van het archief
Inhoud en structuur van het archief
Samenvatting van de inhoud
Verantwoording
Aanwijzingen voor de gebruiker
Opmerkingen openbaarheidsbeperkingen

Kenmerken

Datering:
1852-1981 (1990)
Beschrijving:
Archief van pianohandel en vleugelbouw Rijken en De Lange, 1852-1981 (1990)
Auteur:
H. Zomer
Plaats van uitgave:
Rotterdam
Overheid of particulier:
Particulier
Trefwoorden:
Archiefvormer(s):