Uw zoekacties:

6-01 Archieven van het ambacht en de gemeente Hillegersberg

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Geschiedenis van het archief
Inhoud en structuur van het archief
Verantwoording
Geschiedenis van de ordening en de beschrijving
6-01 Archieven van het ambacht en de gemeente Hillegersberg
Inhoud en structuur van het archief
Geschiedenis van de ordening en de beschrijving
Titel:
Geschiedenis van de ordening en de beschrijving
Uit de bewaard gebleven archiefinventarissen blijkt dat in de achttiende eeuw gewaakt werd voor het behoud van de archivalia. Een kist was als bewaarplaats geheel onvoldoende en in het nieuwe raadhuis, tot welks bouw in 1752 consent werd verleend, was een charterkamer aanwezig, genoemd in de inventaris van 1756. In de inventaris van 1784 worden de stukken opgesomd naar de planken, waarop zij geplaatst waren (planken I-XVII), terwijl ook een kastje en twee kistjes gevuld waren.
In 1874 nam de heer J.H. Hingman, commies-chartermeester aan het Algemeen Rijksarchief, de inventarisatie ter hand van het archief der gemeente Hillegersberg; in 1876 was zijn inventaris gereed, welke ook de oude ambachtsarchivalia omvatte. Hij kon niet anders dan summier zijn. Hingman stelde immers inventarissen samen aan de lopende band. Het in die tijd toegepaste ordeningssysteem was het chronologische: naast de delen waren de losse stukken in een chronologische volgorde bijeengebracht, waarbij indicateurs en alfabetische indices als hulpmiddelen dienden tot opsporing ervan. Tot en met 1924 werd dit systeem gehandhaafd; met ingang van 1 januari 1925 werd een zaaksgewijze ordening der stukken ingevoerd onder gebruikmaking van het decimale registratuurstelsel van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
Nu wij, na de opheffing van de gemeente, het archief in zijn geheel kunnen overzien, moeten wij concluderen dat de toepassing van het stelsel van zaaksgewijze ordening tijdens de behandeling der zaken ongetwijfeld zijn nut heeft afgeworpen maar toch geenszins in alle opzichten de overzichtelijkheid in de hand heeft gewerkt. Werden tot 1925 toe talloze stukken samengevoegd en beschreven onder één chronologische noemer, waardoor de inventaris al te beknopt was, over de jaren 1925-1941 ontstond zo'n lijvige driedelige dossier-inventaris, met niet minder dan bijna 5.000 nummers, dat het gebruik ervan in de praktijk steeds bezwaarlijker is geworden.
Na de annexatie van de gemeente Hillegersberg door Rotterdam werden de archivalia van vóór 1925 gedeponeerd in het archiefdepot der gemeente Rotterdam. De verzorging van deze stukken was bepaald verwaarloosd gedurende de laatste periode van het zelfstandig bestaan der gemeente Hillegersberg. De orde was op vele plaatsen geschonden doordat pakken uiteengevallen waren. Stukken waren zoek geraakt en de inventaris was niet bijgehouden. Toen naderhand nog een groot restant van het archief in ordeloze en haveloze toestand uit het voormalig raadhuis van Hillegersberg naar het Rotterdamse archiefgebouw was overgebracht, kwamen diverse tot dan toe ontbrekende stukken tevoorschijn. Bij deze tweede bezending bevond zich ook het archiefgedeelte over 1925-1941, geordend volgens de code van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
Aanwijzingen voor de gebruiker
Opmerkingen openbaarheidsbeperkingen
Verwant materiaal
Verwant materiaal

Kenmerken

Datering:
1506-1941
Beschrijving:
Inventaris van de archieven van het ambacht en de gemeente Hillegersberg, 1506-1941
Auteur:
Drs. R.A.D. Renting
Plaats van uitgave:
Rotterdam
Jaar van uitgave:
2006
Overheid of particulier:
Overheid
Auteursrechten:
U hebt toestemming tot bewerken en verspreiden van de documenten voor zover de gemeente rechthebbende is. Voor overige documenten vraagt u toestemming aan de houder van de auteursrechten. Gebruik van de documenten is daarom voor eigen risico.
Geografische namen: