Uw zoekacties:

639 Archieven van de Gereformeerde kerk Rotterdam-IJsselmonde

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
639 Archieven van de Gereformeerde kerk Rotterdam-IJsselmonde
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Titel:
Geschiedenis van de archiefvormer
De Nederduitsche Gereformeerde Kerk van IJsselmonde werd opgericht op 1 november 1887. In 1892 veranderde de naam in Gereformeerde Kerk van IJsselmonde. De kerkdiensten vonden al vier maanden na de oprichting plaats in een houten kerkgebouw aan de Nieuwe – of Westdijk. In 1898 kon een stenen kerkgebouw aan de Dorpsstraat (later Bovenstraat) worden geopend, waarna het gebouw aan de dijk werd gesloopt. Het vermogen van de Kerk werd ondergebracht in de Vereniging De Kerkelijke Kas. Later zouden Commissies van Beheer namens de kerkenraad deze taak op zich nemen.
De kerk in het dorp bleek in de jaren (19)30 te klein en is in 1939 gesloopt. De gelovigen namen in dat jaar de Zomerlandkerk in de voormalige polder Zomerland gebruik. Jaren lang stond de kerk eenzaam in het opgespoten land. Pas in de jaren (19)50 zou de polder worden bebouwd en kwam de kerk aan de Burgemeester Hazenberglaan te liggen.
Vanwege de geografische afstand en de toename van het aantal kerkleden was in 1936 al de Gereformeerde Kerk van West-IJsselmonde gesticht met een eigen kerk aan de Hordijk (Hordijkkerk).
In 1953 fungeerde de Zomerlandkerk als opvangcentrum bij de watersnoodramp. Beide Gereformeerde Kerken (kerkgemeenten) fuseerden per 15 februari 1963 tot Gereformeerde Kerk Rotterdam-IJsselmonde. Enkele jaren later, in 1968, werd aan de Groene Tuin een derde kerk geopend: de Groene Tuinkerk.
De ontkerkelijking liet ook in IJsselmonde zijn sporen na. De afname van het aantal leden leidde in 1975 tot afstoting van de Hordijkkerk en de Zomerlandkerk werd zelfs gesloopt in 1991. In 2004 ging de Gereformeerde Kerk op in de Protestantse Kerk Nederland.
De geschiedenis is uitgebreid beschreven in “Tusschen den steenen paal en den donkeren hoek” : Flitsen uit de geschiedenis van 100 jaar Gereformeerd kerkelijk leven in IJsselmonde”, samengesteld door A.T. de Haan en C. Luijendijk in 1988.
Geschiedenis van het archief
Inhoud en structuur van het archief
Samenvatting van de inhoud
Aanwijzingen voor de gebruiker
Opmerkingen openbaarheidsbeperkingen

Kenmerken

Datering:
1887-1970
Beschrijving:
Inventaris van de archieven van de Gereformeerde kerk Rotterdam-IJsselmonde, 1887-1970
Auteur:
J.C.A. van Dongen
Plaats van uitgave:
Rotterdam
Jaar van uitgave:
2020
Overheid of particulier:
Particulier
Geografische namen: