Uw zoekacties:

662 Archief van de Stichting Wijkopbouworgaan Vreewijk

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
662 Archief van de Stichting Wijkopbouworgaan Vreewijk
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Titel:
Geschiedenis van de archiefvormer
In 1913 werd de N.V. eerste Rotterdamse Tuindorp opgericht door K.P. van der Mandele, J. Mees en L.J.C.J. van Ravesteyn. Het doel van deze N.V. was 'het stichten en exploiteren van een of meer tuindorpen, bijzonderlijk ten behoeve van de minder gegoede minderklasse'. In 1966 vierde Vreewijk haar 50-jarig bestaan. Naar aanleiding van dit heuglijk feit zocht men naar mogelijkheden om de onderlinge band te versterken. Men heeft toen besloten tot de oprichting van een Stichting Wijkopbouw Vreewijk. In 1969 is het wijkopbouworgaan door de gemeente officieel erkend als voorlopig wijkorgaan.
Het gemeentebestuur wil de burgers de gelegenheid bieden mee te praten en mee te werken aan de behartiging van hun eigen belangen, dit kan door middel van de wijkraden en de wijkopbouworganen, welke bevoegdheid hebben om de gemeenteraad te adviseren. Wijkopbouworganen zijn voortgekomen uit particulier initiatief. Het kenmerkende van het wijkopbouwwerk is dat er getracht wordt de bewoners zoveel mogelijk bij het werk in de wijk te betrekken.
De taak van het wijkopbouworgaan is niet het zelf organiseren van allerlei activiteiten, maar 1. onderzoeken welke behoeften er in de wijk bestaan; 2. vaststellen in welke behoeften het eerst moet worden voorzien; 3. bij elkaar brengen van belanghebbenden; 4. met hen nagaan, hoe de zaken moeten worden aangepakt; 5. proberen financiële hulp te krijgen; 6. uitbrengen van adviezen of het richten van verzoeken aan het gemeentebestuur. Er is een algemeen bestuur, waarvan enkele leden het dagelijks bestuur vormen. Een belangrijke taak voor het Wijkopbouworgaan vormt het behoud van het karakter van het Tuindorp en het meedenken in de plannen voor stadsvernieuwing.
Geschiedenis van het archief
Inhoud en structuur van het archief
Samenvatting van de inhoud
Verantwoording
Aanwijzingen voor de gebruiker
Opmerkingen openbaarheidsbeperkingen

Kenmerken

Datering:
(1950) 1968-1978
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Stichting Wijkopbouworgaan Vreewijk, (1950) 1968-1978
Auteur:
C.J.A. van Dongen
Plaats van uitgave:
Rotterdam
Jaar van uitgave:
2020
Overheid of particulier:
Particulier
Geografische namen: