Uw zoekacties:

668 Archief van de Gemeentelijke Kredietbank

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
668 Archief van de Gemeentelijke Kredietbank
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Titel:
Geschiedenis van de archiefvormer
De stedelijke bank van lening werd in navolging van het Amsterdamse voorbeeld opgericht in 1635 in een speciaal daarvoor gebouwd pand aan de Bagijnenstraat op de hoek van het Grotekerksplein. Opgericht als pandhuis, waarbij veelal kleine leningen op afgifte van onderpand werden verstrekt, gaf de bank ook al vroeg krediet of voorschotten zonder fysiek onderpand. In de loop der jaren ontstonden bijkantoren en magazijnen om de onderpanden op te slaan. In 1922 waren er negen bijkantoren, vooral in de volksbuurten. Daarna verminderde dat, tot het laatste bijkantoor in 1949 werd gesloten. Na het bombardement op 10 mei 1940 verhuisde het hoofdkantoor van de bank naar de Nieuwe Binnenweg 135.
De bank werd bestuurd door commissarissen, in de 19e eeuw direct onder gezag van burgemeester en wethouders. Na een aanwijzing door de minister van Financiën dat de bank weliswaar als stedelijk eigendom moest worden beschouwd maar niet met de gemeentelijke administratie vermengd mocht worden, besloot de gemeenteraad op 18 mei 1905 de Gemeentelijke Bank van lening tot tak van dienst te verklaren. De directeur kreeg zijn instructies rechtstreeks van het college van b. en w. en een commissie van advies en bijstand uit de gemeenteraad hield toezicht op de bank.
De directie merkte met spijt op dat het Bankreglement van 1933 nog geen kredietverstrekking aan particuliere werknemers toeliet, want dan pas zou men “het sociale volkscrediet te dezer plaatse in den meest ruimen zin” kunnen vormgeven.
Meer in overeenstemming met de taken kreeg de bank in 1935 de naam Gemeentelijke Leen- en voorschotbank en in 1941, toen het pandhuiswezen steeds meer achterhaald bleek, de naam gemeentelijke Crediet- en voorschotbank. Het jaarverslag 1940 geeft een indruk van de taken van de bank destijds: - Verstrekken van geldleningen aan ambtenaren, semi-ambtenaren, wachtgelders, gepensioneerden en kleine middenstanders - Verstrekken van geld op in onderpand gegeven goederen - Toezicht op particuliere voorschotbanken, betaalzegelkassen en pandhuizen - Schuldbemiddeling en schuldsanering bij in financiële moeilijkheden verkerende personen.
De feitelijke leenbank werd bij besluit van de gemeenteraad per 31-12-1954 opgeheven. De naam van de bank luidt sindsdien Gemeentelijke Kredietbank.
Een uitgebreide geschiedschrijving door de oud-directeur J. Melles is opgenomen in Het huys van leeninge; geschiedenis van de oude Lombarden en de stedelijke bank van lening te Rotterdam (‘s-Gravenhage 1950).
Geschiedenis van het archief
Inhoud en structuur van het archief
Samenvatting van de inhoud
Aanwijzingen voor de gebruiker
Opmerkingen openbaarheidsbeperkingen
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen

Kenmerken

Datering:
1884-1978
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Gemeentelijke Kredietbank, 1884-1978
Auteur:
J.C.A. van Dongen
Plaats van uitgave:
Rotterdam
Jaar van uitgave:
2020
Overheid of particulier:
Overheid