Jacobus Delphius te Rotterdam, 01-Jan-1658 t/m 31-Dec-1669
beacon
1  records
 
 
Notariële akte
24 verdeling van goederen 15-jul-1661
Datering:
15-jul-1661
Aktesoort:
verdeling van goederen
Aktenummer:
24
Bladzijden:
380 t/m 436
Notaris:
Jacobus Delphius
Akteplaats:
Rotterdam
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Inventaris van de goederen van Diderich Vijch, capiteyn op een schip van oirloge ten dienste van den Lande, overleden op 2-5-1661, en Margarita van den Broek.
De inventaris is opgemaakt ten overstaan van Cornelis van Thienen en Jacobus de Vos, voogden over Sijbertus Vijch, de zoon en enige erfgenaam van Dirck Vijch, door opgaven van zijn weduwe Margareta van den Broek.
De zeer uitgebreide inventaris bevat o.a.de volgende posten:
- Een huis met achterhuis aan de oostzijde van de Leuvenhaeven op de Wolffshouck, belend door Maertge Stout ten noorden, de Wijnstraet ten zuiden en Arent Vapour achter.
- Land in het Land van Putten, gekocht van N.N. van Wittenhorst, verkocht aan Willem van Couwenhoven. Het kleine huis, achter het grote huis, aan de noordzijde van de Wijnstraet is verkocht aan Symon N.N. voor 1000 gulden.
- Het huis genaamd Vrydenburch en de tuyn genaamd Duyckendael, schuren en erven, gelegen onder Putten, verkocht aan Willem van Couwenhoven.
- Een boomgaert in de Rugge buiten Den Briel in den Lande van Voorne, verkocht aan Abraham Nolthenus.
- Land in de Banne van de Rugge buiten Den Briel, verkocht aan secretaris Allert van Couwenhoven.
- Een zarck en graffstede, gelegen in de Princekerck, nr. 89, aangekocht door capt. Sijbert Vych, overgenomen door overlijden van moeder Vych.
- De helft van een zarck en graffstede, gelegen in de trans van het Choor achter de burgemeesters stoel, gekomen van de ouders van de overleden Margrieta van den Broeck.
- ¼ deel in een zarck en graffstede in de trans van het Choor, nr.51, gemerkt, gekomen van Maertge Dircx, weduwe van Gerrit Jansz Blom, de grootmoeder van Margrieta.
- 1/16 deel scheeps in het schip Eduart met schipper Niclaes Jaspersz, varende van Londen. Verkocht aan Jean Augustijns voor 325 gulden.
- 1/64 deel scheeps in een pijnas met schipper John Rotges van Londen, varende in de Virgines.
- ¼ deel in een scholschuyt met stuurman Jan Andriesz van Schiedam.
- Een voorlopig
Inhoud vervolg:
vonnis van 300 gulden ten laste van Adriaen van Berckel, ontfanger-generael van de Admiraliteyt.
- Kostgeld en gage van de Admiraliteyt, te ontvangen volgens opgave van secretaris van den Broek.
- De rest van een rekening van Jean Critdeville te Habel de Grave in Vranckrijck. Van de schuld is door Thomas Punt 162 gulden 8 stuivers ontvangen.
- 1280 gulden voor 2 ordonnantien, ontvangen door de weduwe Vijch van Adriaen van Berckel, ontfanger-generael.
- Een bedrag, opgenomen door de weduwe Vijch na het overlijden van haar man bij secretaris van den Broek.
- Door de luitenant van capt. Vijch tijdens de thuisreis geleend geld, ontvangen door de weduwe.
- Ontvangsten van cap. Jan van Nes, buurman van Nuys, Abram van den Horst.
- Betaling door de weduwe aan leverancier Claes Jansz Antom.
- Ontvangen door de weduwe van de Goutvinck met het koyken.
- Huishoudgeld alhier en te Geervliet, ontvangen van N.N. Gijblant voor victualien.
- Een bedrag ten laste van Jan de Raedt.
- De nalatenschap van de vader van de overledene berust onder Reynera van Crackou te Leyden, de weduwe van de overleden vader. Deze weduwe is moeder van een kind.
- Een actie ten laste van Catalina Jans Touwers.
- Meubelen te Geervliet, goud- en zilverwerk, linnen, kleding e.a.
- Huisraad te Rotterdam, inboedel, zilverwerk, linnen, beddegoed e.a.
- 7000 gulden als rest van een schuld aan N.N. van Wittenhorst wegens koop van de woning Duyckendael met land in den Lande van Putten.
- Schuld o.a. aan Grietge en haar man voor arbeidsloon, Heindrick Cornelis Smith te Geervliet, Jan Thomasz, schipper en winckelhouder te Geervliet, Cornelis Cuyper, timmerman te Geervliet, Maertge Ysaacx, de vrouw van Mr. Daniel voor mest, Burgemeester Corving Eeuwoutsz voor geleverde haver en gerste, Lodewijck de schipper, voor vertering met Pleuntgen Aryens door de weduwe en haar schoonmoeder, Isbrant Verhaegen, wijncooper, de brouwer in de Haes, apotheker Sopingius, cleermaker Olivier,
Inhoud2:
Ariaentge Standonck voor geleverde waren, proviantschipper Heindrick de Vinck, tegelbacker Sijmon van de Voort, Jacob Pouwels voor scheepstraen, Annetge de Vries voor caes, Isebel voor bier, pasteybacker Johannes de Graeff, N.N. Vinckesteyn voor 3 varkens, backer Johannes van Wyck, Madamme Casteleyn voor schoolgeld van de zoon, Mary de Walon voor het slijpen van vloeren, de weduwe van Cornelis van Gelder voor leverantie van steen, backer Ambrosius te Den Briel voor scheepsbrood, Isaack Symonsz voor zoute vis, Dirck Tinthoff voor wijnen, voor huur van de tuin betaald aan Jan Phenicx, Anthony de schrijnwercker, advocaet de Roy in Den Haag, Jan Dircxsz Vettekeuken voor vaetwerck, hoevenier Leendert Menten, brouwer Pieter Hoogenhouck, Aert Aertsz van Alsen voor passagiersgeld voor zijn zoon, Marcus de pasteybacker, Heyndrick de backer, Andries Willemsz Cantier als loon bij capt. Vych, de vrouw van schipper Tiaert, de meid van oom Griethuysen, Jan Heindericxsz Been voor speck, doctor Justus Ryckewaert, timmerman Heindrick Jansz, Neeltge Heindricx voor turf, Kaatge Cornelis voor tabak op 't schip, Johannes Honing, Annetge Pouwels, Jacobus de Vos.
- Onbetaalde schulden o.a. aan Phillip Erckelens Smith, backer Maerten Pietersz Vingerhoets voor scheepsbroot, Tielman Cupus, brouwer in de Leeu, Geertge Boutwijff, Maerten Jacobsz Nanning en de weduwe van Rocus Pietersz voor haring, Claesgen Dircx, vrouw van Jan Jorisz voor victualien (ontvangen van de vrouw van capt. Van Esch), brouwer Santvoort ten Briel, N.N. Wassenhoven, brouwer in de Drie Ringen, Cornelis van Tienen voor wijnen, Maertge Gerbrantsz Bosch voor hout, Willemina Cupus, de vorige brouwster in de Leeu, Heindrick Thomasz van Tongelen voor asijn, Cornelis Crijnen, ketelaer, Mayken Boogaerts voor wollen artikelen, brouwer Pieter Hoogenhouck te Delff, Maria de Moor, Dirck Danielsz van der Hey voor pick en teer, de pachter van 't hout in den Briel, Machteltge Verschuyr voor het schoonmaken van
Inhoud3:
zilver, pachters van de impost op de wijnen te Rotterdam en te Geervliet, N.N. Vermande voor een castoorhoed, Tijs de schoenmaker, Joost de besemmaker, Jan Jacobsz Ganswyck, Pieter Burchvliet voor wijn, procureur van Zijl voor salaris in zaken met ontfanger van Berckel, Willem Cantiers pretentie betreffende kleren voor het scheepsvolk waar capt. Vych borg voor was, Daem van Dorsten wegens door de capt. geleend geld, de smith ten Briel, beenhacker Jan Cornelisz in de Wijnstraet, beenhacker N.N. van der Wiel ten Briel, wijncooper N.N. Bosch ten Briel, N.N. Berckelaer voor haring, Caetge de Vries voor kant, Grietge Maertens voor naailoon, wijncooper Heindrick van Cuyck, Sara de nayster voor geleverde stoffen, Niclaes Arckenbout komt ten laste van deze boedel de helft van ?& over de rest van en ?& weduwe Grietge Pieters, haar overleden moeder, de kerckenraet te Geervliet betr. de afdoening van de last op het huis Vrijdenburch, secretaris Sydervelt, advocaet van Aller, secretaris Derck van Egmont voor salaris, Jonas Jansz voor accijns van 3 varkens, Niclaes Basert voor verponding van het huis te Geervliet, Matthijs Thomasz voor bier, Jacob Cornelisz Queborn, swaertveger Jan Gerritsz Bock, Denijs Jansz Verburch voor Dorts bier, procureur Adriaen Copmoyer, Leendert Verboom inzake de penningen die hem van de boedel van Grietge Pieters toekomen, Cornelia Tegelaers voor brood, Govert van Hair voor oesters, procureur Samuel Vileers, procureur Servais Hannath, ½ jaar huishuur van het huis op de Glashaven, Mari Labey, Isaack van Heel voor wijn, de pachter ten Briel voor de brouwer te Delff, de penningmeester van de Rugge, de kerckenraet te Geervliet voor 2 zakken tarre op 't huis, Abraham van de Horst, glaesmaker Pieter Jansz Lagendael, secretaris Verschuyr, notaris van Aller, notaris van Someren, Dirck van Nuys voor calck en steen, de weduwe Vrolo, de zuster van N.N. Knoop op de Blaeck, N.N. van Tienen voor een stuk goud, de brouwer in 't Lam betr. tegoed
Inhoud4:
op de boedel van juffrouw Vych's moeder, N.N. Hanneman 's pretentie voor wijn, particuliere uitgaven van Jacobus de Vos (met kennis van advocaet Carolus van Aller), secretaris van den Houck betr. de koop van het kleine huis door de capt. van zijn moeder, notaris van Aller betr. de rest van penningen op rekening van Ermptge van Manen, notaris van Lancker, Daem Dircxsz Dane voor rijshout, de bostelvercoopster, Aeltge Jeroens voor kalk en zand (ook aan Aeltge op rekening van Cornelis Crijnen Ketelaer voor arbeidsloon), de koperslager in de Keyserstraet.
- Doodschulden o.a. aan het scheepsvolk die het lijk aan land hebben gebracht, voor de in Engelant bestelde doodkist, aan Isaack van Blinckvliet, Cornelis Crack en Jan Zuycker.
- Van 2 passagiers te Bourdeaulx en een passagier uit Leyden is geld ontvangen.
De weduwe komt de helft van de nalatenschap toe, zoon Sibertus de andere helft met aanbedeeld geld, bestaande uit 4 brieven die voor hem zijn aangekocht, te weten:
- Een brief van 2200 gulden ten laste van Jacob Cornelisz van den Haeff voor schepenen te leyden d.d. 8-12-1661, een brief van 1200 gulden ten laste van Aryen Hillebrantsz van der Swan voor schout en schepenen van Stompwyck, een brief van 1200 gulden en een brief van 200 gulden, beide ten laste van N.N.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
400

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga