Uw zoekacties: Nadere toegang

Adriaen van Aller te Rotterdam, 01-Jan-1649 t/m 31-Dec-1654

beacon
1  records
 
 
Notariële akte
16 boedelinventaris 21-aug-1652
Datering:
21-aug-1652
Aktesoort:
boedelinventaris
Aktenummer:
16
Bladzijden:
271 t/m 536
Notaris:
Adriaen van Aller
Akteplaats:
Rotterdam
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
N.B. De inventaris beslaat p.271 t/m p.536.
Inventaris van de goederen die Cornelis Bos en zijn vrouw Cornelia Adriaans samen en buiten de huwelijksvoorwaarden van 5-3-1629 hebben bezeten totdat Cornelis is overleden op 6-8-1652.
De inventaris is opgemaakt ten overstaan van zijn erfgenamen Gijsbert Jansz Bos, Aart Jansz Bos, Trijntge Jans Bos, weduwe van Jan Claas Overdam, Jan Brouwer, gehuwd met Maartgen Maartens Bos, dochter van de overleden Maarten Jansz Bos, Cornelis Willemsz van Schaak, gehuwd met Meijnsgen Jans Bos, dochter van de overleden Matthijs Jansz Bos, Magdalena en Elisabeth Dircks Bos, meerderjarige dochters van de overleden Dirk Jansz Bos en verder Gijsbert Jansz Bos en Quirijn van Lobbregt, ooms en voogden van vaders en moeders zijde, en Catarina Lobbregts, moeder en voogdes van het kind van de overleden Dirk Jansz Bos volgens de akte van voogdij van de stad Utrecht van september 1652, allen broers, zusters en broederskinderen van de overleden Cornelis Bos, allen wonende te Utrecht of in de jurisdictie van Utrecht.
De inventaris bevat o.a.:
- een huis en erf aan de zuidzijde van 't Markvelt, genaamd 't Swijnshooft, belend door capiteijn Claas Mattheeussen verhoeven ten oosten, Cornelis van Geele ten westen en Davidt van Hoogenhuijsen achter, volgens de gifte van 25-5-1630.
- een huis en erf aan de noordzijde van 't Hangh, genaamd Den Rooden Os, belend door Simon Beijerman ten oosten, Aalbert Heijnriksz ten westen en achter de haven, volgens de brieven van 7-4-1642, verhuurd aan Jacob Petijt volgens de huurcedule van 13-2-1652 bij deze notaris.
- een huis en erf aan de noordzijde van de Visdijk, belend door de erfgenamen van Egbert Janssen ten noorden, Andries Andriessen takelaar ten westen en de Zijlsloot aan de achterkant, volgens de decreetbrieven van 12-11-1642, verhuurd aan Cornelis Pietersz Kruijk, schipper op Breda. Kruijk heeft huurschuld.
- een huis en erf aan de westzijde van de Wijnbruggestraat, belend door
Inhoud vervolg:
Gijsbert van Hardenbergh ten noorden, ten zuiden de verkoper zelf aan de voorkant, daar achter Cornelis Splinter en daar achter de tuin en het pakhuis van de verkoper, strekkend tot aan de Bierstraat, volgens de gifte van 6-5-1643.
Het huis en het pakhuis is onverhuurd sedert het faillissement van James de Hem, Engels koopman.
- twee huizen (gifte van 4-5-1645), te weten:
huis 1 aan de oostzijde van de Gaperstraat, belend door Cornelis Janssen ten zuiden, Leendert Maartensen van Guijlik ten noorden en Adriaan Ambrosius aan de achterkant. Het huis is door Cornelis Bos verhuurd aan Pieter Barentsz, wijnkoper, die huurschuld heeft.
huis 2 aan de noordzijde van de Wijnstraat, belend door Adraan Ambrosius ten oosten, de weduwe van Jan Smit ten westen, onverhuurd.
- een tuin met beplanting aan de noordzijde van de laan bij Hans Clementsz de Goor buiten de Goutse poort, belend door Olivier Couwijn ten oosten, Jan Koenen ten westen en achter tot de halve sloot van het land van Huijch Corsteaansz van Hoogstraaten, volgens de gifte van
11-7-1637.
- land met huis, berg en schuur, gelegen in 't oude land van Moerkerken, volgens de gifte van 2-9-1645, verhuurd aan Isbrant Pietersz volgens de huurcedule van 3-4-1646 bij notaris Jan van Aller.
Isbrant heeft huurschuld wegens een obligatie bij notaris Balthazar Basius van 26-7-1649 met zijn zonen Jan en Cornelis Isbrantsz als borgen.
- weiland in Ruijbroek aan de westzijde van de Krooswijksche wegh, volgens de gifte van 11-3-1647.
- weiland in de jurisdictie, volgens de gifte van 3-1-1650.
- rentebrieven ten laste van 't gemeene land van Hollandt en Westvrieslandt van 1-9-1639, 18-11-1639 en 29-11-1639.
- obligaties ten laste van 't gemeene land van Hollandt en Westvrieslandt van 22-2-1637, 15-3-1637, 2-4-1638 en 25-2-1643.
- rentebrief van 4-5-1639 ten laste van Jan Heijndriksz Olij.
- idem van 5-5-1645 ten laste van Aarnoudt Cornelissen Rosendaal, verzekerd op huis en erf aan de zuidzijde van
Inhoud2:
de Markt op de hoek van de Molensteegh.
- idem van 14-5-1646 ten laste van Andries Gerritsen Groenevelt, verzekerd op huis en erf in de Baanstraat.
- idem van 2-7-1648 ten laste van Bartholomees Franssen Bastijn, verzekerd op huis en erf aan de noordzijde van de Vissersdijk.
- idem van 7-5-1649 ten laste van Jan Mattheeusz van den Bergh, verzekerd op huis en erf op de westhoek van de Markt.
- idem van 12-6-1549 ten laste van Hans Jaspersen Loups, mandemaker, verzekerd op diens huis aan de westzijde van de Molensteege.
Notariele obligaties:
- van 10-7-1649 ten laste van Jan Mattheeusen van den Bergh bij notaris Joan van Aller.
- van 29-10-1647 ten laste van Cornelis Jansz Koppert, huijevetter, en zijn vrouw Helena van Wijnen.
- van 8-2-1651 ten laste van Otto Claassen Romeijn te Ouderkerk op d'Isle.
- van 13-6-1651 ten laste van Arijen Jansz, wonende in Out-Matenes, bij notaris Jacob Bollaart te Schiedam.
Obligaties onder de hand ten laste van:
- Adriaan Fransz te Pietershoek van 16-5-1637.
- Huijbert Cornelisz, rijnsewijnkoper, van 4-9-1647.
- Heijnrik van Duijren van 20-5-1648.
- Catarina Jans Bos van 28-5-1648.
- Adraan Franssen te Pietershoek van 17-1-1649.
- Cornelis Verneij, waart in 't Schilt van Vrankrijk, van 7-6-1651.
- Willem Maartensz Kappert van 23-8-1651.
- Abraham Velthuijsen, wijnkoper, van 25-10-1651.
- Jan Jansz de Kelk, beenhakker, van 8-3-1652.
- Geertgen Jans van 6-5-1652.
Porties scheeps:
- 1/32 deel in een schip met schipper Muts.
- 1/32 deel in een schip met schipper Laurens Poorte van Schiedam.
- een portie in het schip de Liefde, waar Huijbrecht van Rhee schipper op was. Een proces is hangende voor den Hove van Hollandt in 's-Gravenhage.
Grafsteden: een graf met sark in de St. Laurenskerk achter de stoel van de Admiraliteit waar Cornelis zelf is begraven en een graf onder de preekstoel.
Dieren: 14 deense ossen, een merrie, een ruin en vogels.
K leding, linnen, huisraad, goud en zilver,
Inhoud3:
sieraden, contant geld, schilderijen o.a. met de afbeelding van Dirk Volkaartsz Koornhart, en boeken.
De volgende namen komen onder meer voor:
burgemeester Joan Versijden en Joachim Oudaen, Govert Slagregen, rentmeester Nieupoort, Eeuwout Kouijmans te Amsterdam, Huijbert Pijl, kraanmeester, Isaak Simonsz van der Meer, secretaris de Lange te Kuijlenburgh, N.N. Tegel, bakker, wonend t.o. de Lombertbrugge, Lambert Janssen Akkershoek, zeilmaker, Jan Deonissen Kelk, Pieter Hemelkours, zijdelakenkoper, wonend in Romen, Leendert de Jongh, kruidenier, Willem de Kanter, wonend op 't huis te Kappelle, cousijn Basteaan Jacobsz Henegouwen, Joannes Honingh, winkelier, wonend in de Kabas, de Resident van de Kroon van Schotland, Abraham van de Werke, zeepzieder, Maertgen Arijens, groentewijf, Jacob van Vessen en Jan Gerritsz Hetzeroij, Joannes de Goij en Cornelis Lievensz en Heijnrik Zegertsz te Amsterdam, N.N. Pavije met de zeepzieders, de buijrt van Kleijn Venetien tot laste van de erfgenamen van Matthijs Strijtvos, Huijbert Cornelissen van Tienen voor een os, Burgemeester Adriaan Hartman en N.N. Velthuijsen, Gerrit Jan Stokvis voor ossen, Hans Jaspersen Loups, mandemaker, Magdaleentgen Heijnrikx, de overleden nicht van Cornelia, Jan Janssen Kelk, beenhakker, Isbrant Dirkz, brouwer in de Pau, Erasmus Dirksz, glasmaker, Matthijs Wagens, boekbinder, Gerrit Jansz Kok, beenhakker, Arent Dirksz Slavenburgh, bakker, Maartgen Pieters, schoonmaakster, Jan Anthonissen Kramer, Dirk Lakens, Pieter Gijsbertsz van Barnevelt, Cornelis Huijbertsz, timmerman, Nicolaas de Jongh, kaaskoper, Claas Janssen, schoenmaker, Adriaan Cornelisz van der Dam, brandewijnverkoper. Basteaan van Weeningen, winkelier, Jacob Vosmaar en Joan van Gesel, kruideniers, Gerrit Reijersz Hoogerwaart, suikerbakker, Frederik van der Graaf, sijdeverwer, Wouter van der Dussen, kruidenier, Wouter Jansz, hoenderveroper in de Kerkstraat, Wouter Pietersz Kerf, iserkramer, Jeremias Claassen, kalk- en
Inhoud4:
steenverkoper, Barent Heemstee, glasemaker, Jan van Beveren, verwer, Daniel de Stoppelaar, ijserkramer, Caspar van Santen, chirurgijn, Matthijs van Rossum, pasteijbakker, Jan Janssen van Beeren, koopman, Elisabeth Jans van Nijdek, kruidenierster, Maartgen Willems, dochter in d'Uijtterse veerschuijt, Jan Michielsz, kaarsmaker, Annetgen Harmans, appelkoopster, Dammis Jansz Moeij, meester-metselaar, Dirk Lambertsz, houtkoper, Jan Thijsse, appelkoper, Juriaan Heijndriksz, smit, Dirk Jansz Messchaart, tingieter, B. Oudewater, brouwer te Dordrecht, Arijen Claase, twijnder, Maartgen Quirinkx, hoenderkoopster, Elisabeth Rochus, vrouw van Jans Plat, Pieter Bever, koopman te Amsterdam, Dirk Pijl, schoenmaker te Amsterdam in de Swarte Laars in de Kalverstraat.
Cornelis stond borg voor:
- Gerrit Zeelen, wijnkuiper te Nantis in Vrankrijk bij koopman Willem Sam de jonge, voor kleding en levensbehoeften gedurende diens dienstjaren.
- Jacob Mulder, ten behoeve van Manuel Spranger, Adriaen Gerritsz en Jacob Saas/Aartsen, kooplieden te Amsterdam, voor de reis van Mulder naar Moscovien, volgens contracten van 25-4-1652 en 27-8-1652 bij notaris Joost van der Ven te Amsterdam. Jacob is een neef van Manuel.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
637

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga