Uw zoekacties: Beeldbank

17 Archieven van de Rotterdamsche gilden

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Geschiedenis van het archief
Inhoud en structuur van het archief
Verantwoording
Aanwijzingen voor de gebruiker
Opmerkingen openbaarheidsbeperkingen
Verwant materiaal
Verwant materiaal
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
Inventaris
Het archief van het metselaarsgilde
Inventaris
109 Rekesten van de busbewaarders van de metselaarsknechts aan het stadsbestuur, 1751-1797 en z.d., en liquidatierekening met bijlagen, 1797 i
17 Archieven van de Rotterdamsche gilden
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
Inventaris
Het archief van het metselaarsgilde
Inventaris
109
Rekesten van de busbewaarders van de metselaarsknechts aan het stadsbestuur, 1751-1797 en z.d., en liquidatierekening met bijlagen, 1797
Omvang:
1 omslag
Notabene:
Van deze vereeniging van busbewaarders, ook wel "gilde" genoemd, was onderlinge hulpverleening, vooral bij ziekte en overlijden, het doel. Een ordonnantie is door de weth vastgesteld in April 1692; een nieuwe werd bij de algemeene herziening der keuren 28 Januari 1719 gepubliceerd; zij werd geamplieerd 25 April 1748 en gealtereerd 6 October 1751, opnieuw geamplieerd en gealtereerd 23 December 1795. In het begin van 1797 werd de vereeniging ontbonden en had de likwidatie plaats. De bescheiden zijn toen naar de secretarie der gemeente overgebracht en later met het archief van het gilde van de metselaars vereenigd. Alles volgens het besluit van den gemeenteraad van 9 Januari 1799, dat aldus luidde: "De raad........heeft goed gevonden en verstaan:
1. Dat de metselaarsknegtsbussche opgerigt in den jare .... overeenkomsten het besluit van de meerderheid derzelve bussche zal worden gedissolveerd, welke dissolutie zal moeten gehouden worden te zijn daargesteld met den 31 December 1796.
2.........................., na dit alles zullen eindelijk de gefungeerd hebbende busschebewaarders gehouden en verpligt zijn, om derzelve volledige rekening alsmede de gemelde acten van acquit en alle de boeken, charters en papieren tot de gedissolveerde busch behoord en onder buschbewaarders berust hebbende over te moeten brengen ter secretarie dezer stad om aldaar te worden bewaard".
Van al deze genoemde stukken is evenwel bitter weinig bewaard gebleven

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga