Uw zoekacties:

27 Archief van de Doopsgezinde Gemeente te Rotterdam

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Geschiedenis van het archief
Inhoud en structuur van het archief
Verantwoording
Aanwijzingen voor de gebruiker
Opmerkingen openbaarheidsbeperkingen
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
Gedeponeerde stukken
170 Stukken betreffende de Doopsgezinde gemeente te Goes
27 Archief van de Doopsgezinde Gemeente te Rotterdam
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
Gedeponeerde stukken
170
Stukken betreffende de Doopsgezinde gemeente te Goes
Datering:
1821-1894
Omvang:
1 pak
Notabene:
Afkomstig van J.M. Kleeuwens, enig overgebleven diaken dier gemeente, achtereenvolgens ontvanger der directe belastingen te Brielle, Vlaardingen en Delfshaven. Hierin bevinden zich rekening-courantboekjes, een administratieboekje, correspondentie, reglementen enz. In het administratieboekje (van Tak) worden vele archiefstukken opgenoemd blz. 2, 5, 7, 8. In het eveneens zich hierbij bevindend verslag van Kleeuwens van 16 september 1875 en 5 februari 1894 spreekt deze over de vele moeilijkheden, die hij gehad heeft met den kerkeraad der Doopsgezinde gemeente te Middelburg, "die zich onbevoegd heeft meester gemaakt van het archief van de kerk van Goes". Later oppert hij de mogelijkheid, dat de Protestantenbond te Goes dit archief zou hebben overgenomen. Bij den kerkeraad te Middelburg bevindt zich het archief der gemeente te Goes althans niet. Zie den inventaris van het archief van de Doopsgezinde gemeente te Middelburg, bewerkt door L. Lasonder, adjunct-commies bij het Rijksarchief in Zeeland, opgenomen als bijlage bij het verslag van de Rijksarchieven over 1906. Over de verhouding van de gemeenten te Middelburg en Goes zie nr. 36 van dien inventaris. Op 1 maart kwam bij de kerkeraad te Rotterdam een verzoek in van J. Kleeuwens, lid van de gemeente Goes, om in het Rotterdams archief een aantal stukken uit het archief van de gemeente Goes te mogen deponeren. Dit verzoek werd toegestaan en vandaar, dat deze stukken in deze inventaris zijn opgenomen

Kenmerken

Datering:
(1496) 1635-1907
Beschrijving:
Inventaris van de Doopsgezinde Gemeente te Rotterdam
Auteur:
Dr. E. Wiersum
Plaats van uitgave:
Rotterdam
Jaar van uitgave:
1996
Overheid of particulier:
Particulier
Archiefvormer(s):