Uw zoekacties:

4321 Corona collectie

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inhoud en structuur van het archief
Verantwoording
4321 Corona collectie
Inhoud en structuur van het archief
Verantwoording
Titel:
Verantwoording
Na het uitbreken van de coronacrisis in maart 2020 is het Stadsarchief Rotterdam begonnen met het verzamelen van materiaal over het dagelijks leven van Rotterdammers in coronatijd. Dit is gedaan middels oproepen aan de inwoners van Rotterdam om materiaal in te sturen; foto's, filmpjes of tekstdocumenten. Vooral maar niet uitsluitend digitaal. Een eerste oproep is op 27 maart verschenen in het Algemeen Dagblad.
Op 26 april is een oproep gedaan op RTV Rijnmond (radio, tv en internet). Op de website van het stadsarchief is een speciale pagina ingericht om uploaden en inzenden te faciliteren. Via de sociale mediakanalen van het stadsarchief is er regelmatig aandacht gevestigd op de wervingsactie. De inzendingen zijn vrijwel zonder uitzondering opgenomen. Er zijn geen voorwaarden aan formaten gesteld. Selectie heeft slechts plaatsgevonden wanneer er grote aantallen van ongeveer gelijksoortige onderwerpen zijn ingestuurd.
De collectie is aangevuld met materiaal dat door het Stadsarchief Rotterdam actief is verworven bv door downloaden van Youtube of benaderen van posts op social media. De Corona-collectie wordt uitgebreid met aankopen van professionele fotografen. "De bedoeling is dat dit materiaal wordt hergebruikt", legt Steenhuis uit. "Dat we kunnen terugkijken op wat er is gebeurd, wat deze periode heeft betekend en hoe we ermee zijn omgegaan." De samenleving zit momenteel in een scharnierpunt, vindt Steenhuis. "Wat er nu plaatsvindt, is er nog nooit gebeurd. We schrijven bij wijze van spreken geschiedenis. Dat willen we vastleggen." Het Stadsarchief Rotterdam wil hiermee documenteren hoe we met de coronacrisis zijn omgegaan. (RTV Rijnmond 26 april 2020).
De coronacrisis in Rotterdam wordt door het Stadsarchief Rotterdam beschouwd als een hotspot en de opbouw van de Corona-collectie wordt gebruikt als een pilot voor het verzamelen van materiaal ingebracht door particulieren. Het materiaal is, na selectie, beschreven door medewerkers van het stadsarchief, waarbij er in de toegang op deze collectie een ordening op materiaaltype is toegepast.
Artikel "Beelden van een bizarre tijd" Algemeen Dagblad 28-03-2020
Aanwijzingen voor de gebruiker
Opmerkingen openbaarheidsbeperkingen
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen

Kenmerken

Datering:
2020
Overheid of particulier:
Particulier
Categorie:
  • Zonder categorie