Uw zoekacties:

444-01 Archieven van de Gemeenteraad en het college van B&W van Rotterdam, de Gemeentesecretarie afdeling Algemene Zaken en het Kabinet van de Burgemeester (NSA-AZ)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Geschiedenis van het archief
Inhoud en structuur van het archief
Verantwoording
Geschiedenis van de ordening en de beschrijving
Aanwijzingen voor de gebruiker
Opmerkingen openbaarheidsbeperkingen
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
Inventaris Nieuw Stadsarchief Rotterdam
De burgemeester
Stukken van de burgemeester als hoofd van de politie
444-01 Archieven van de Gemeenteraad en het college van B&W van Rotterdam, de Gemeentesecretarie afdeling Algemene Zaken en het Kabinet van de Burgemeester (NSA-AZ)
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
Inventaris Nieuw Stadsarchief Rotterdam
De burgemeester
Stukken van de burgemeester als hoofd van de politie
Notabene:
Tot het jaar 1851 droeg de burgemeester krachtens de wet geen bijzondere verantwoordelijkheid voor de politie. De zorg voor de openbare orde en veiligheid berustte bij het gemeentebestuur als geheel en onderscheidde zich daarin niet van andere taken van de gemeentel. overheid. Naast de schutterij, het garnizoen, de klapwakers (nachtwacht) en de brandweer zorgde de politie als uitvoerend orgaan voor het toezicht op de naleving van de plaatselijke keuren en verordeningen en op de vreemdelingen (dit waren de niet-Rotterdammers die zich binnen de stad ophielden). Het apparaat, aanvankelijk bestaande uit twee commissarissen en zestien bezoldigde agenten, stond onder een directeur, die tevens substituut-officier van Justitie was bij de Rechtbank in Eerste Aanleg te Rotterdam. De agenten hadden opsporingsbevoegdheid. Dagelijks hielden zij kantoor in het stadhuis onder andere voor het in ontvangst nemen van klachten. Archiefstukken uit deze tijd vindt men voornamelijk onder de rubriek Openbare orde en veiligheid, nrs. 4497-4535. De directeur was verantwoording schuldig aan het college van B & W. De burgemeester liet zich echter als 'burgervader' steeds meer aan het wel en wee van zijn kinderen gelegen liggen en sinds burgemeester Hoffmann in 1845 aantrad heeft hij zich actief met politiezaken bemoeid, totdat de Gemeentewet van 1851 hem daartoe de wettelijke bevoegdheden gaf. Kan men vanaf 1851 dus formeel spreken van de burgemeester als archiefvormer met betrekking tot politieaangelegenheden, in feite was hij dit al voordien. Met name bemoeide hij zich met (re)organisaties en met personeelszaken zoals aanstelling, discipline en beloningen. Stukken van voor 1851 die van deze activiteit getuigen en die in het archief van de Hoofdcomm. van politie, het eigenlijke Politiearch., waren terecht gekomen, zijn gevoegd bij de series die na 1851 beginnen. Voor andere stukken betreffende de politie raadplege men het Politiearchief. Zie ook de Kabinetsstukken, nrs. 5642, 5643, 5649

Kenmerken

Datering:
1813-1941 (1945)
Beschrijving:
Inventaris van de archieven van de Gemeenteraad en het college van B & W, de Secretarie-afdeling Algemene Zaken en het Kabinet van de Burgemeester, 1813-1941 (1945)
Auteur:
Dr. H. ten Boom
Plaats van uitgave:
Rotterdam
Jaar van uitgave:
2005
Overheid of particulier:
Overheid
Auteursrechten:
U hebt toestemming tot bewerken en verspreiden van de documenten voor zover de gemeente rechthebbende is. Voor overige documenten vraagt u toestemming aan de houder van de auteursrechten. Gebruik van de documenten is daarom voor eigen risico.