Uw zoekacties: Nadere toegang

Inventaris

beacon
1  records
 
 
Notariële akte
1 boedelinventaris 23-apr-1800
Aktesoort:
boedelinventaris
Datering:
23-apr-1800
Aktenummer:
1
Bladzijden:
002 t/m 028
Notaris:
Weesmeesters van Oost-IJsselmonde
Standplaats:
IJsselmonde
Inhoud:
Inventaris van de nalatenschap van Jan de Ridder, weduwnaar van Maria Zuidhoorn en nu gehuwd met Anna Verhoef (Verhoeff), die weduwe was van Fredrik de Leeuw. Jan de Ridder heeft in Oost-IJsselmonde gewoond en is daar d.d. 20 januari 1800 overleden.

De inventaris is opgemaakt door Arnoldus Montanus, secretaris van IJsselmonde, op verzoek van Jan de Ridder, wonende in Vlaardingen, neef van de testateur, en Jan Stofius, meester timmerman, wonende onder Oost-IJsselmonde die bij testament d.d. 2 augustus 1799 van Anna Verhoef en Jan de Ridder als executeurs testamentair en als voogden over de minderjarige erfgenamen zijn aangesteld. Deze inventaris is opgesteld op aangeven van Anna Verhoef en haar inwonende dochter Maria de Leeuw.
In de boedel is het genoemd testament van 2 augustus 1799 aangetroffen. De tekst is woord voor woord overgenomen. Er staat in dat het woonhuis en erf binnen 6 weken na het overlijden van de eerststervende getaxeerd dient te worden en voorts hoe het eigendomsrecht van het huis daarna geregeld wordt. Het echtpaar treft regelingen voor nagelaten kleren, goud en zilver. Jan legateert aan zijn vrouw een lijfrentebrief d.d. 17 oktober 1748 van 1000 gulden ten laste van de Admiraliteit op de Maze, die op naam staat van de 8-jarige Anna Verhoef.
Jan benoemt zijn dochters uit zijn eerder huwelijk met Maria Zuidhoorn, nl. Leena de Ridder, vrouw van Abraham Fetrus (Feterus of Feters), en Neeltje de Ridder, vrouw van Anthony Groeneveld, elk voor de helft tot zijn erfgenamen.
Anna Verhoef benoemt haar dochters uit haar eerder huwelijk met Fredrik de Leeuw, nl. Antje de Leeuw, vrouw van Melis van den Griend, en Maria de Leeuw elk voor de helft tot haar erfgenamen. Tot executeurs van de nalatenschap en voogden over de minderjarige erfgenamen worden de eerder genoemde Jan de Ridder en Jan Stofius benoemd. Hun bevoegdheden worden duidelijk beschreven.
Einde testament.

Inhoud vervolg:
Het onroerend goed is een huis en erf, gelegen in Oost-IJsselmonde aan de westzijde van de Korte Kerkstraat, ten noorden begrensd door de Dijkstraat, ten zuiden de Benedenstraat, ten oosten de Korte Kerkstraat en ten westen door Jacobus de Ridder. Het huis is deels bewoond door de overledene en is voor de rest deels verhuurd aan Adrianus Weda voor 36 gulden per jaar (tot 1 mei jl.) en deels aan Cornelis de Munnik, die per week huurde.
De genoemde lijfrentebrief bevindt zich in deze inventaris.
De schuldenaren zijn Jacobus de Ridder, Abraham Feters te Amsterdam, Mattheus Snelleman, Anthony Son te Den Haag, Tijs Rolloos, Johannes Schot, Jacobus de Vries, Eykelenburg te Rotterdam, Cornelis Terwoenten, schipper varende van Oude Tonge, A. Slavenburg, Jan Rolloos, schipper Jan Boter, Bastiaan Beens, Leendert van der Es te Dordrecht, Jacob van Helmond, Willem Nieuwlant uit Rijsoord, Ary van der Es uit Rotterdam, Jan Smits en Pieter Foppe van Driel.
De boedel bestaat uit meubilair, voorwerpen van zilver, koper, tin, porselein, enz., enkele schilderijen en verder schildersgereedschappen.
De schuldeisers zijn Abraham Feterus uit Amsterdam, chirurgijn Johannes Schot, de heer de Kaas uit Rotterdam, Pieter Peek uit Vlaardingen, Jan de Ridder uit Vlaardingen, Tollens uit Rotterdam, Hanswijk uit Rotterdam, Hendrick Pas uit Rotterdam, Hendrik van Zanden uit Dordrecht, Jan Boon te Rotterdam, Willem Herfst te Rotterdam, Ary van der Es uit Rotterdam, Ary Slavenburg, Tijs en Jan Rollooss, Meyer N.N., Fop Mijnlieff, Bastiaan Beens, Jan Bussing, Ouwejan uit Rotterdam, Cornelis Blom, Leendert van der Es te Dordrecht, Jacob van Helmond, Snelleman, IJklenberg te Rotterdam, Jacob de Vries, Cornelis Terwoente te Oude Tonge, Anna de Leeuw, die de weduwe van Van der Griend is, Jan Verhoeff te Rhoon, Jacobus van der Tak te Den Haag, Pieter van Loon en Maria de Leeuw.
Timmerman Jan Stofius heeft de doodskist gemaakt.
De in de akte genoemde personen wonen in IJsselmonde, tenzij anders is vermeld.
Toegangsnummer:
8 Archieven van de ambachten Oost- en West-IJsselmonde en de gemeente IJsselmonde, en de ambachtsheerlijkheden
Inventarisnummer:
239

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga