Uw zoekacties: Beeldbank

Beeldbank

Hulp bij zoeken door beeld en geluid

Raadpleeg de website voor antwoorden op de veelgestelde vragen. Neem contact met het Stadsarchief Rotterdam op bij andere vragen en opmerkingen, of wanneer u niet kunt vinden wat u zoekt.

Indien er bij uw resultaat geen beeld aanwezig is, kan het zijn dat we deze niet online mogen tonen omdat deze nog niet gedigitaliseerd is of omdat deze auteursrechtelijk is beschermd.

Voor meer informatie over het bestellen van beeldmateriaal, kijk op onze website.

beacon
407  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7780-15
Titel:
De Mariniers een wereldkorps : Het Korps Mariniers 1949-1989
Beschrijving:
DVD2. Een serie van drie Dvd's over het Korps Mariniers. Periode 1665-1949, 1949-1989 en 1989-2009. Iedere DVD is aangevuld met Specials in de vorm van korte promotiefilms, instructiefilms, nieuwsitems, historische beelden of documentaires. DVD twee bestrijkt de periode van de Koude Oorlog. Na het verlies van Indonesië en Westelijk Nieuw-Guinea in 1962 stond het voortbestaan van het korps op de tocht. Minister Luns stelde de VN in 1963 een stand-by contingent voor van 300 man, de QPO-compagnie (Qua Patet Orbis). In 1970 omgevormd tot de AAGP (Amfibische Gevechtsgroepen). De laatste ging zich, in samenwerking met de Britse Royal Marines, richten op Arctische operaties ter verdediging van de noordflank van de NAVO. Daarnaast was het korps continue aanwezig op de Nederlandse Antillen (o.a. politietaak handhaven orde 1969 Willemstad). Het oprekken van het operatiegebied en de inzetbaarheid zorgde voor tal van nieuwe specialismen en moderne middelen. 'Wereldwijd' kreeg letterlijk betekenis door inzetbaarheid van poolcirkel tot woestijn en van bergtoppen tot onder water. Nieuwe taken zoals terreurbestrijding werden aan die veelzijdigheid toegevoegd (bijvoorbeeld de gijzelingsacties in 1974 en 1978). Ook individuele acties van mariniers trekken de aandacht. In de Flower Power periode wordt de Dam schoongeveegd.
Datering:
2009
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Tijdsbeeld Media B.V.
Auteursrechthouder:
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid/ Tijdsbeeld Media
Annotatie:
Hoofdfilm en Specials : beschrijving DVD 1 vindt u onder BB-7780-1 t/m BB-7780-14 ; DVD 2 BB-7780-15 t/m BB-7780-26 en DVD 3 BB-7780-27 t/m BB-7780-35.
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
00:47:55
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7657
Titel:
De Aanval
Beschrijving:
De Aanval, aflevering 1 t/m 5: Documentaire over het bombardement op Rotterdam met ooggetuigen verslagen. 1) Joke Swaep, Vier dagen oorlog. 2) Jo Vreugdenhil, De landing. 3) Henk Overkleeft, De verdediging van Maashaven. 4) Nelly Roolaart, Vier dagen oorlog. 5) Martin Uijtenbroek, Het bombardement. Aflevering 1: Het verhaal van Joke Swaep-Kloots, die in 1940 6 jaar oud was. Haar vader was conciërge van de Nationale Levensverzekerings Bank aan de Boompjes tegenover de bruggen. De Duitsers hebben dit strategisch pand direct na de landing bezet, tijdens het bombardement zongen zij soldatenliederen. Tussendoor beelden van oud Rotterdam van vóór de oorlog en tijdens de eerste dagen van de bezetting. Op 14 mei 1940 gingen bijna 100 "Heinkel 111" vliegtuigen richting Rotterdam. Nu 75 jaar later keert er één identiek toestel terug voor de tentoonstelling De Aanval. Opnames van de voorbereiding van het transport per schip naar Rotterdam, in het Militär Historisches Museum Flugplatz Berlin-Gatow. (Speelduur= 0:13:21). Aflevering 2: Jo Vreugdenhil woonde op de boerderij van haar ouders in Hoek van Holland en was destijds 14 jaar. Duitse parachutisten landden bij vergissing op hun grondgebied. Het doelwit was vliegveld Ypenburg bij Den Haag. Echte beelden en stukken uit een Duitse propagandafilm zijn hier gemonteerd. Op 11 mei kwam een marinier vertellen, dat ze beter konden vluchten en op Tweede Pinksterdag werd hun boerderij door Nederlandse militairen in brand gestoken. Tussendoor beelden van de Heinkel op een dieplader en het laden in een binnenvaartschip in Brandenburg an der Havel. (Speelduur = 0:14:45). Aflevering 3 : Henk Overkleeft diende bij de Jagers en was tijdens de mobilisatie gelegerd in Naaldwijk. Hij was destijds tuinder en 21 jaar. Twee à drie weken voordat de oorlog uitbrak werden ze naar de Waalhaven gestuurd om mitrailleurnesten en luchtafweer in te richten. Oude beelden van de Waalhaven. Ondertussen komt de Heinkel bij de Onderzeebootloods aan. (Speelduur
Datering:
2015
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
RTV Rijnmond
Auteursrechthouder:
RTV Rijnmond
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
01:16:17
Onderwerpen:
H. Hollenkamp & Co KleedermagazijnenHulstkamp (distilleerderij)
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7601
Titel:
Zwarte Duivels - helden van de Maasbruggen
Beschrijving:
Documentaire met animaties, tussentitels en het Duits is ondertiteld. De Duitsers vallen in mei 1940 ons land binnen. Een handvol Mariniers houdt stand bij de Maasbruggen. De Duitsers noemen hen "die schwarzen Teufel". Twee van hen leven nog : Arend Profijt (91) en Jan Bulthuis (90), beide waren Marinier derde klasse.
Datering:
2015
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Sebestiaan (S.) Hendriks
Auteursrechthouder:
City Media
Annotatie:
Geluid ontbreekt deels
Downloadbaar:
Nee
Trefwoorden:
Namen:
Geografische namen: