Uw zoekacties: Beeldbank

Beeldbank

Hulp bij zoeken door beeld en geluid

Raadpleeg de website voor antwoorden op de veelgestelde vragen. Neem contact met het Stadsarchief Rotterdam op bij andere vragen en opmerkingen, of wanneer u niet kunt vinden wat u zoekt.

Indien er bij uw resultaat geen beeld aanwezig is, kan het zijn dat we deze niet online mogen tonen omdat deze nog niet gedigitaliseerd is of omdat deze auteursrechtelijk is beschermd.

Voor meer informatie over het bestellen van beeldmateriaal, kijk op onze website.

beacon
522  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7516
Titel:
150 Jaar Havenarbeid : eerbetoon aan het havenvak
Beschrijving:
Documentaireserie in 11 delen van programmamaker, geschoold havenman en Rotterdammer Frits Bom. De geschiedenis van de Rotterdamse haven en het leven van de Rotterdamse havenarbeider. Dit filmisch relaas biedt een kijk in de geschiedenis van de Rotterdamse haven en het leven van de Rotterdamse havenarbeider. De zwaarte van de havenarbeid en het havenplezier. Niets wordt overgeslagen : exclusieve oorlogsbeelden van toen, de gereedschappen, ook die verboden waren. Van de trekschuit tot aan reusachtige containerkranen. Niets blijft onbesproken, dus ook getuigenissen en beelden van de kleine en grote diefstallen, wie er aan meededen en met openhartige schuldbekentenissen. Maar ook de 'ketoorpikken'. Welke havenbaronnen deugden wel.
Deel 1 'Waar gebeurd' - De Nieuwe Maas en de gedempte havens in de oude en nieuwe situatie. Speelduur 0:18:15.
Deel 2 'Rare praat' - Wat deed een bootwerker/havenarbeider eigenlijk? Haventaal op z'n Rotterdams. Speelduur 0:10:20.
Deel 3 'Hoe het begon' - De driehoekstad in de loop der eeuwen. Zakkendragers en havenstakingen. Hein Mol schreef over bootwerkers en de omstandigheden waaronder ze werkten (1890-1930). Speelduur 0:15:15.
Deel 4 'Een echt vak' - Goederenoverslag met verhalen van oud werknemers uit het stukgoed, het massagoed, de containers en het roll-on, roll-off transport. Ontwikkelingen en automatisering. Speelduur 0:33:00.
Deel 5 'Oorlog en wederopbouw' - Stadsbeelden van de jaren 30 en vele foto's van Rinus Bom met afbeeldingen van het vernietigde centrum en havens tijdens de oorlog. Opening van de Parksluizen. Toespraken van de Burgemeesters Drooglever Fortuyn (1932) en Oud (1938). Speelduur 0:11:25.
Deel 6 'Schooltijd' - 1953 Start van de Havenvakschool. Het aanzien en niveau van het beroep havenarbeider moest omhoog. Vier inspirators : Jan Backx (Thomsen's Havenbedrijf en voorzitter SVZ), Frans Kruis (opsteller model en grondlegger Havenvakschool), Teychiné Stakenburg (secretaris SVZ) en Prof. Rutten
Datering:
2013
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Frits (F.) Bom
Auteursrechthouder:
Source 1 media B.V./ Derden
Annotatie:
Drie dvd's , 11 delen. Zichtkopie Z 2677, Z 2678 en Z 2679 vormen een geheel. Extern beeldmateriaal Havenmuseum, Havenbedrijf Rotterdam NV2, EMO, ECT, Matrans, SAR, NCRV, Studio Analoog, Teun BV, Deltalinqs, nabestaanden Dr. J. Ph. Backx.
Zie ook www.hollanddocu.com en www.televisieman.nl
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
034600
Onderwerpen:
Mol, HeinPieter (P.) Droogleever Fortuyn, 28/12/1868-06/09/1938Pieter Jacobus (P.J.) OudChristiaan Louis (C.L.) Schepp, 05/02/1876-09/02/1948Johannes Philippus (Jan) (J.P.) Backx, 1903-1982
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7656
Titel:
Aegon "Put the money back" campagne
Beschrijving:
Een documentaire over de jarenlange strijd om de pensioenen van havenwerkers. Wie had de zeggenschap over de havenpensioengelden ? Met aan de ene kant werkgevers en werknemers verenigd in de Stichting SBPVH en aan de andere kant verzekeringsmaatschappij Aegon. In eerste instantie was het Pensioenfonds voor Vervoer- en Havenbedrijven (PHV) beheerder van deze gelden. In 1998 omgedoopt tot commercieel verzekeraar OPTAS. In de jaren 90 was reeds een deel gebruikt om overtollig personeel met vervroegd pensioen te sturen. De werkgelegenheid nam af en steeds minder werknemers moesten pensioengelden opbrengen voor steeds meer gepensioneerden. Optas besloot een deel van het vermogen vast te zetten als "beklemd vermogen". Bij deze omzetting bemerkten werkgevers en werknemers echter, dat ze geen grip meer hadden op de pensioenen en wilden de zeggenschap terug. Gerechtelijke uitspraken brachten geen duidelijkheid. In 2007 moest Optas kiezen voor groei, dan wel overname. Men koos voor het laatste en Aegon werd de nieuwe eigenaar. Bestuurders van Optas waren moeilijk aan te pakken, maar met Aegon als tegenpartij veranderde dat. Rechters gaven echter Aegon deels gelijk, dat het "beklemd vermogen" niet verplicht aan pensioenen besteed hoefde te worden. Vakbonden en werkgevers waren perplex. Men ging internationale steun zoeken, want het kon toch niet zo zijn dat wanneer je juridisch in je recht stond, het ook rechtvaardig was. Door de samenwerking van werkgevers en werknemers, de steun van grote Internationale Havenwerkers Vakbonden, politieke druk en niet uitgezonden commercials kwam men uiteindelijk op 10 april 2014 tot een akkoord met Aegon. Er werd een boek en een documentaire over deze campagne gemaakt.
Datering:
2014
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
HavenPensioen
Auteursrechthouder:
HavenPensioen
Annotatie:
Met twee versies: Nederlands en Engels. Zie ook : HavenPensioen.nl
DVD bij het Boek : Pensioenmiljoenen. De strijd om het pensioengeld van de havens. Frank de Kruif en Sjaak van der Velden. Zie S 12 E 33
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
00:25:02
Onderwerpen:
Optas NVStichting "Pensioenfonds voor de Vervoer- en Havenbedrijven"Aegon
Geografische namen: