Uw zoekacties: Beeldbank

Beeldbank

Hulp bij zoeken door beeld en geluid

Raadpleeg de website voor antwoorden op de veelgestelde vragen. Neem contact met het Stadsarchief Rotterdam op bij andere vragen en opmerkingen, of wanneer u niet kunt vinden wat u zoekt.

Indien er bij uw resultaat geen beeld aanwezig is, kan het zijn dat we deze niet online mogen tonen omdat deze nog niet gedigitaliseerd is of omdat deze auteursrechtelijk is beschermd.

Voor meer informatie over het bestellen van beeldmateriaal, kijk op onze website.

beacon
6  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
Erfgoedstuk
2024-48-11  Tweeluik van een object uit de Stadscollectie Rotterdam met daarnaast een eigentijdse associatie bij het betreffende voorwerp door een Rotterdamse fotograaf. Het object links is een veelkleurige kop van een Chinese draak. De drakenkop is onderdeel van het danskostuum voor de drakendans dat gedragen wordt tijdens de viering van het Chinees nieuwjaar. Rechts een zelfportret van de fotograaf, Rik Versteeg, met een door de fotograaf zelfgemaakt masker. Rik Versteeg ziet het masker als een metafoor voor het verbergen en onthullen van de verschillende aspecten van identiteiten van mensen.
Info
Klik op de afbeelding voor meer informatie
Erfgoedstuk
2024-48-6  Tweeluik van een object uit de Stadscollectie Rotterdam met daarnaast een eigentijdse associatie bij het betreffende voorwerp door een Rotterdamse fotograaf. Het object links is een gegraveerd kelkglas met daarop de woorden 'De Oost-Indische Compagnij' en VOCR uit het midden van de 18e eeuw. Rechts: 'mutual heritage', een foto van de zee met boven de golven een rood object. De zee dient in dit tweeluik als metafoor voor de vele verplaatsingen van de VOC en WIC. Het rode object staat voor het verlies van de mensheid. De zee en het object samen weerspiegelen de onduidelijke gevolgen van het westerse koloniale en slavernijverleden.
Info
Klik op de afbeelding voor meer informatie
Erfgoedstuk
2024-48-4  Tweeluik van een object uit de Stadscollectie Rotterdam met daarnaast een eigentijdse associatie bij het betreffende voorwerp door een Rotterdamse fotograaf. Het object links is de 'coronakliko', een afvalbak die op 25 januari 2021 werd opgeblazen in de omgeving van de Beijerlandselaan tijdens rellen vanwege de avondklok tijdens de Coronapandemie. Rechts het beeld gemaakt door fotograaf Frank Hanswijk: een avondopname van een blok leegstaande en te slopen panden in de Almondestraat in de Agniesebuurt. De onderste verdieping van het woonblok is dichtgetimmerd en voorzien van teksten en graffiti. De fotograaf heeft hier met lichtgevende letters 'kapitaal' aan toegevoegd als protest tegen leegstand en het woningtekort. Onvrede onder bewoners over het gevoerde beleid is de connectie tussen beeld en object.
Info
Klik op de afbeelding voor meer informatie
Erfgoedstuk
2024-48-3  Tweeluik van een object uit de Stadscollectie Rotterdam met daarnaast een eigentijdse associatie bij het betreffende voorwerp door een Rotterdamse fotograaf. Het object links is een 18e eeuwse wijnfles van geïriseerd glas. Rechts het beeld gemaakt door fotografe Florine van Rees: een close-up van een lachende stadsbewoonster met blauwe oogmake-up tegen een helderblauwe lucht.
Info
Klik op de afbeelding voor meer informatie
Erfgoedstuk
2024-48-2  Tweeluik van een object uit de Stadscollectie Rotterdam met daarnaast een eigentijdse associatie bij het betreffende voorwerp door een Rotterdamse fotograaf. Het object links is de Capitulatievlag Rotterdam uit mei 1940. Het is een bebloede witte lap aan een stuk bezemsteel gespijkerd, waarmee sergeant-majoor Gerrit van Ommering op 14 mei 1940 zwaaiend door de stad liep. Rechts het beeld gemaakt door Carel van Hees: een bestaande foto van Van Ommering met de vlag in de Van der Takstraat. Om de foto heen staat een chronologisch overzicht uit Wikipedia van alle oorlogen die mondiaal gevoerd zijn tussen 1923 en 2023.
Info
Klik op de afbeelding voor meer informatie
Erfgoedstuk
2024-48-1  Tweeluik van een object uit de Stadscollectie Rotterdam met daarnaast een eigentijdse associatie bij het betreffende voorwerp door een Rotterdamse fotograaf. Het object links is een fragment van de houten uitwateringssluis in de Nauwe Kerksteeg uit het einde van de 13e eeuw. Rechts een afbeelding van fotograaf Boudewijn Bollmann van 'het fundament van de stad'. Rotta (1270) > Roffa (2024). Een avondopname van een leeggepompte Steigersgracht, dichtbij de plek waar in 1270 een dam in de Rotte gebouwd werd. Op de achtergrond de verlichte panden aan de Vlasmarkt.
Info
Klik op de afbeelding voor meer informatie