Uw zoekacties: Beeldbank

Beeldbank

Hulp bij zoeken door beeld en geluid

Raadpleeg de website voor antwoorden op de veelgestelde vragen. Neem contact met het Stadsarchief Rotterdam op bij andere vragen en opmerkingen, of wanneer u niet kunt vinden wat u zoekt.

Indien er bij uw resultaat geen beeld aanwezig is, kan het zijn dat we deze niet online mogen tonen omdat deze nog niet gedigitaliseerd is of omdat deze auteursrechtelijk is beschermd.

Voor meer informatie over het bestellen van beeldmateriaal, kijk op onze website.

Filters: FilmxNeex
beacon
135  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-5128
Titel:
Registratie Operatie Manna
Beschrijving:
Registratie van de ceremonie bij de onthulling van de straatnaam -Air Commodore Andrew Geddespad-, waaraan het Manna-monument ligt. De plaquette van het Mannamonument staat langs de A20 ter hoogte van de afslag Hillegersberg-Schiebroek. Ontvangst van de genodigden in het restaurant van Sparta. Welkomstwoord door Hans Onderwater. Over de oorspronkelijke droppingsplek vliegen twee antieke vliegtuigen: een Lancaster en een Hercules C130. Toespraak van Burgemeester Opstelten en onthulling van het straatnaambord. Speelduur: 25 minuten
Datering:
28-04-2007
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Schuit, Richard
Auteursrechthouder:
Schuit, Richard
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
00:25:00
Onderwerpen:
Ivo Willem (I.W.) Opstelten, 31/01/1944-
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7776
Titel:
Nederlandse Amerikaan herdenkt oorlogsslachtoffers met herhaling hongertocht
Beschrijving:
Film voor onderwijsdoeleinden, een herdenkingstocht van Rotterdam naar Hattem augustus 2007 van kinderen uit de hongerwinter, nu tussen de 70 en 80 jaar.
In de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog zijn dagelijks honderden mensen de hongerdood gestorven. Grote groepen Nederlanders trekken destijds vanuit het westen naar het oosten van het land op zoek naar voedsel. Ton van Vugt, een Nederlandse Amerikaan, heeft een herhaling van deze hongertocht georganiseerd. Met de tocht wil hij zijn moeder, al de mensen die deze tocht hebben ondernomen en zij die onderdak en voedsel hebben gegeven, eren. Onder de deelnemers zijn veel overlevenden van de hongerwinter.
Interviews met:
- Van Vugt, die als achtjarig jongetje met zijn moeder en broer van Rotterdam naar Hattem liep;
- deelnemers.
Shots: Van Vugt bereidt zich voor op wandeltocht, deelnemers verzamelen in Rotterdam, hongertocht.
Archiefmateriaal : (zw/w) Duitse nazi-leider Adolf Hitler, hongerwinter, rijen mensen voor winkels, mensen met handkarren en fietsen tijdens hongertocht, radiotoespraak van prins Bernhard over de naderende bevrijding; voedseldropping.
Achtergrond : Mw. Soeters heeft een schoonzus Annie Soeters-Van Vugt, die in de oorlog met haar broer (Ton van Vugt) en moeder naar het Noordoosten lopen om voedsel te krijgen. Bij de brug over de IJssel bij Zwolle konden ze niet verder en verbleven ze in Hattem. De één kwam bij de familie Van Limburg Stirum, die had het goed. Een ander bij mensen met een fourniturenwinkel. In augustus 2007 gingen ze met een man of tien de hele tocht weer lopen. Eerste traject naar Bergambacht, dag twee naar Lopikerwaard enz. Bij elke plaats waar ze langskwamen werd de groep groter en de media aandacht ook. Onderweg werden ze gastvrij ontvangen door allerlei partijen waar soms ook een burgemeester bij was. Vanaf Barneveld reden er legervoertuigen mee. Op de laatste dag hebben ze tot halverwege de brug over de IJssel gelopen alwaar bloemen bij een
Datering:
07-08-2007
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Auteursrechthouder:
Onbekend
Annotatie:
Zie ook www.hongertocht.org en BB-7777 en BB-7778
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
00:27:27
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7777
Titel:
De Hongertocht
Beschrijving:
Film voor onderwijsdoeleinden, een herdenkingsloop van Rotterdam naar Hattem augustus 2007 van kinderen uit de hongerwinter, nu tussen 70 en 80 jaar. Overlevenden van de hongerwinter (1944/1945) vertellen over de tochten die zij ondernamen op zoek naar voedsel.
Gevolgd worden: Anthony van Vugt, tijdens de Hongertocht die hij op 4 augustus 2007 organiseerde als eerbetoon aan zijn moeder. Hij werd ondergebracht op het landgoed Flip Hul. Inge Klip, Jake Bakker, Lodewijk van Til en Jony Brinkhaus, terwijl zij herinneringen ophalen. Aan de orde komt o.a.: de extreem barre kou,het gebrek aan brandstof en eten die uitgehongerde mensen tijdens de hongerwinter de stad uitdreef om op zoek te gaan naar eten of een warme slaapplek op het platteland; de tochten te voet of met de fiets naar boerderijen voor voedsel; de wanhoop die moeders en vaders gevoeld moeten hebben om met hun kinderen aan de onzekere reis te beginnen; het onderbrengen van de verzwakte kinderen bij vreemde mensen; de dagelijkse zorg om het vinden van een slaapplaats; de luchtaanvallen van Duitse vliegtuigen op mensen op de weg; de pogingen om de brug over de IJssel over te steken, wat niet lukte omdat deze brug onderdeel was van de Duitse verdedigingslinie; de boeren die steeds minder gul werden vanwege diefstallen en de grote hoeveelheid bedelaars; het verhaal van Jony Brinkhaus over de wanhopige tochten die zij in haar eentje ondernam op zoek naar eten, haar schaamte om haar gebedel; het verhaal van Inge Klip over: het langzaam opstoken van houten deuren en meubilair om het huis te verwarmen, het braden en opeten van hun poes; het verhaal van de verzwakte Lodewijk van Til die met twintig graden onder nul op hongertocht ging met zijn familie over: het eten dat ze af en toe kregen, de boterhammen die van Til kreeg van een stervende jongen in een klooster waar hij opgenomen was; het verhaal van Jake Bakker over: de lange tochten op de fiets om rogge te halen, zijn angst dat zijn fiets kapot ging; het
Datering:
04-05-2008
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Auteursrechthouder:
Onbekend
Annotatie:
Ook in verzameling Beeld & Geluid. Zie ook www.hongertocht.org
en BB-7776 en BB-7778
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
00:40:23
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7780-1
Titel:
De Mariniers een wereldkorps : Het Korps Mariniers 1665-1949
Beschrijving:
DVD1. Een serie van drie Dvd's over het Korps Mariniers. Periode 1665-1949, 1949-1989 en 1989-2009. Iedere DVD is aangevuld met Specials in de vorm van korte promotiefilms, instructiefilms, nieuwsitems, historische beelden of documentaires. Luitenant-admiraal Johan Evertsen gaf in 1665 de aanzet tot de oprichting van het "Régiment de Marine". De zeeslag bij Lowestoft was met soldaten der marine (ex infanterie) slecht verlopen, schreef hij aan de Staten-Generaal. Raadspensionaris Johan de Witt en luitenant-admiraal Michiel de Ruyter besloten tot oprichting van een korps zeesoldaten. Op donderdag 10 december 1665 was het regiment een feit. De commandant werd luitenant-kolonel Willem Joseph baron van Ghent. Het eerste wapenfeit was de slag bij Chatham in juni 1667 (zie vaandel) tot de vredesmissies van nu. Het begin van een lange en roemrijke geschiedenis. Na de Tweede Wereldoorlog (1946) kende Koningin Wilhelmina het korps de wapenspreuk "Qua Patet Orbis"toe. Of wel : "zo wijd de wereld strekt". Van de eerste 250 jaar bestaat geen bewegend beeld. De ontwikkeling en de inzet over de hele wereld zijn vastgelegd in een tijdlijn (zie Special - Extra's). In het eerste deel komen Rob Zuiderwijk (luit.gen. der Mariniers) en Rob Verkerk (Brig. Generaal) aan het woord. Eens marinier, altijd marinier. Opereren op de grens van land en water. Het praalgraf van Van Ghent in Utrecht. De legatiewacht in Peking 1919-1920 (Beijing). De basis in Curaçao in 1929. In hetzelfde jaar volgt de uitreiking van het korpsvaandel door Koningin Wilhelmina. De vredesmissie in Saarland, wordt het Duits of Frans gebied (1934-35) ? Verdediging van de Maasbruggen in Rotterdam (1940) met ervaringen van veteranen. Japan verovert in 1942 Nederlands Indië. In 1944 oprichting Prinses Irene Brigade. De Mariniers Brigade wordt in 1945 opgeleid in de USA. Vanaf 1947 start de eerste Politionele Actie. Ook op Westelijk Nieuw Guinea werden ze vanaf 1949 ingezet. Commentaar Gijs Wanders.
Datering:
2009
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Tijdsbeeld Media B.V.
Auteursrechthouder:
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid/ Tijdsbeeld Media
Annotatie:
Hoofdfilm en Specials : beschrijving DVD 1 vindt u onder BB-7780-1 t/m BB-7780-14 ; DVD 2 BB-7780-15 t/m BB-7780-26 en DVD 3 BB-7780-27 t/m BB-7780-35.
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
00:55:45
Onderwerpen:
Korps Mariniers
Namen: