Uw zoekacties: Beeldbank

Beeldbank

Hulp bij zoeken door beeld en geluid

Raadpleeg de website voor antwoorden op de veelgestelde vragen. Neem contact met het Stadsarchief Rotterdam op bij andere vragen en opmerkingen, of wanneer u niet kunt vinden wat u zoekt.

Indien er bij uw resultaat geen beeld aanwezig is, kan het zijn dat we deze niet online mogen tonen omdat deze nog niet gedigitaliseerd is of omdat deze auteursrechtelijk is beschermd.

Voor meer informatie over het bestellen van beeldmateriaal, kijk op onze website.

Filter: Filmx
beacon
44  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7463-1
Titel:
Verhalen van Staal en Steen 2012/2013 - deel 1 t/m 5
Beschrijving:
Een documentaire over verschillende panden in Rotterdam. Aan de "hand" van Paul van de Laar worden we meegenomen in de geschiedenis van deze gebouwen. Afl. 1: Laurenskerk. De gothische kerk werd gebouwd tussen 1449 en 1572. Is het een middeleeuwse kerk, is het een opbouwmonument of een gemeenschapshuis van alle Rotterdammers? Voormalig dominee en Stadspredikant Taco Noorman en kunsthistoricus Marlite Halbertsma werpen hier hun licht op. Het is in ieder geval een monumentale getuige van 700 jaar stadsgeschiedenis. Na het bombardement heeft architect Bezemer in 1952 de kern zo origineel mogelijk gereconstrueerd; Afl. 2: De Bijenkorf en de sculptuur van Naum Gabo. Een ontwerp in de vorm van een rechthoekige gesloten doos van de architecten Marcel Breuer en Abraham Elzas. De vervuiling van de gevel maakt 'n essentieel onderdeel uit van het gebouw. Het interieur met de eerste Rotterdamse roltrappen is van de Amerikaan Daniel Schwarzman;
Afl. 3: Kunsthal. Een museumgebouw en kunstwerk naar een ontwerp van Rem Koolhaas. Een dynamisch instituut zonder eigen collectie en met een eigen programmering. Piet Vollaard architect/publicist en Wim van Krimpen, de eerste directeur, vertellen het verhaal.
Afl. 4: Maassilo. Het grootste graanpakhuis van de vorige eeuw heeft tot 2003 gefunctioneerd. Daarna is het herontwikkeld tot evenementen locatie en creatieve fabriek. Eef Otterspeer, oud medewerker graansilo, en Han Meyer, hoogleraar urban composition, geven uitleg over de schoonheid van het verval. Ted Langenbach spuit ideeën over z'n eigen vrijstaat. Imposant vanaf het water, maar wat wordt de toekomst?
Afl. 5: Witte Huis. De eerste Europese wolkenkrabber, gebouwd in 1898. Ontwikkeld door Gerrit en Herman van de Schar en ontworpen door architect Willem Molenbroek. Paul van de Laar interviewt Johan Schot, hoogleraar techniekgeschiedenis en Ben Maandag, architectuurjournalist. Een mix
Datering:
01-01-2012 - 31-12-2013
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Voor De Buis
Auteursrechthouder:
Voor De Buis
Annotatie:
Speelduur : 5 x 20 minuten. Zie ook Z 2646.
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
01:40:00
Onderwerpen:
Piet VollaardTaco (T.) NoormanJohan (J.) SchotW. (W.) van KrimpenKunsthalHan Meyer [etc]Maassilo (uitgaansgelegenheid)Marlite (M.) Halbertsma, 1947-Bernardus Hendrikus (B.H.) Maandag sr.Ted (T.) Langenbach,Graansilo MaatschappijPaul Thomas (P.T.) van de LaarGraan Elevator MaatschappijN.V. Graansilo Maatschappij
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7401
Titel:
Rotterdam 1e deel
Beschrijving:
Kleurenfilm met tussentitels : Rotterdam vanaf september 1965 - Lijnbaan en Coolsingel; 1966 Museumtram - Westersingel, Doelen, CS; Lijnbaan; 1967 Haven, Parkkade, Euromast; "Officiële opening van de Coolsingel met Dorus" - ballonnen, Dorus in T-Ford, optocht van antieke auto's langs het stadhuis. 1968 Aanleg verkeersruit Kleinpolderplein - situatie voor aanleg; Eekhoorntjes in het Kralingsebos; Hofplein; Aanleg verkeersruit Kleinpolderplein - begin met betonnen palen; Opening St. Laurenskerk door Prinses Beatrix en Prins Claus; Kerstverlichting: Coolsingel, Lijnbaan, Binnenweg, Korte Hoogstraat; Aanleg verkeersruit Kleinpolderplein - betonnen leggers over palen; Beursplein, Postkantoor Coolsingel, Hofplein; Speedbootwedstrijden op de Kralingseplas; 1970 Aanleg verkeersruit Kleinpolderplein - plein krijgt vorm, fly-overs zijn deels klaar; C70 met stoeltjeslift; Wielerwedstrijd op de Coolsingel - kampioenschap amateurs; Beelden van het centrum in het kader van Rotterdam Communicatie 1970 (C70); Opnames vanuit stoeltjeslift (Ter Meulen Binnenwegplein, Karel Doormanstraat, Schouwburgplein, Hofplein). 1971 Kerstverlichting Hillegersberg.
Datering:
1965 - 1970
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Dirk (D.) Happee
Auteursrechthouder:
Happee, Dirk (D.)
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
00:25:00
Onderwerpen:
Antoon (Tom) (A.) Manders, 23/11/1921-26/02/1972Claus George Willem Otto Frederik Geert (K.G.W.O.F.G.) von AmsbergBeatrix Wilhelmina Armgard (Beatrix) (B.W.A.) van Oranje Nassau
Trefwoorden:
Gebeurtenis:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7301
Titel:
Over architectuur gesproken
Beschrijving:
Documentaire over architectuur van de jaren 70 in Rotterdam. Het decennium staat in het teken van het 'gezelligheidsdenken' waarbij allerlei initiatieven en gebouwen worden gerealiseerd die het kille en ongezellige stadscentrum zouden verlevendigen. Ook wordt in 1974 begonnen met de stadsvernieuwing gericht op het verbeteren van bestaande wijken en woningen.
Datering:
1970 - 2010
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
(H.) Bouma/ Marieke (M.) van der Lippe/ Architectuur Instituut Rotterdam (AIR)
Auteursrechthouder:
Lippe, Marieke van der
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
00:24:42
Onderwerpen:
Noort, Jan van denCatherine (C.) VisserA. (A.) van TilburgAstrid (A.) KarbaatPietro Paolo (P.P.) Hammel
Trefwoorden:
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-4566
Titel:
Reconstructie van de Laurenskerk
Beschrijving:
Documentaire over de reconstructie van de Laurens tussen 1952 en 1968 - originele versie 8mm. Het begint met oude prenten en foto's. Shots van na het bombardement in 1940 : vliegtuigen, brandende stad, restanten, opbouw. Steenhouwersactiviteiten van Aannemingsbedrijf H.J. Jurriëns, Utrecht. Restauratie met name metselwerk exterieur, interieur. Restauratie ornamenten, deels nog handwerk. Beiaardier Leen 't Hart aan het oefenen. Beelden van het carillon. Vanuit verschillende standpunten wordt de kerk gefilmd, het standbeeld van Erasmus, werkzaamheden aan het dak, grafstenen (ACB). Botten vondsten. Het interieur van de kerk met het doopvont, het orgel, het grafmonument van Kortenaer, Witte de With etc. Het bovenste deel van de toren. Bezoekers gaan de kerk binnen en verschillende beelden van het herstelde interieur. De heropening en steenlegging door koningin Juliana, prins Bernhard, burgemeester Thomassen (opnames van TV scherm 1952). Totaalshot van de stad. Commentaar ingesproken door Dhr. Soek.
Datering:
1952 - 1968
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
(J.W.) Soek/ Ron (R.) Corbet/ Capitol film
Auteursrechthouder:
Gemeente Rotterdam (Stadsarchief)
Annotatie:
Zie ook BB-0789 originele versie 16mm. Er zijn totaal 3 versies, waarvan 2 idem.
Downloadbaar:
Ja
Speelduur:
00:29:23