Uw zoekacties: Beeldbank

Beeldbank

Hulp bij zoeken door beeld en geluid

Raadpleeg de website voor antwoorden op de veelgestelde vragen. Neem contact met het Stadsarchief Rotterdam op bij andere vragen en opmerkingen, of wanneer u niet kunt vinden wat u zoekt.

Indien er bij uw resultaat geen beeld aanwezig is, kan het zijn dat we deze niet online mogen tonen omdat deze nog niet gedigitaliseerd is of omdat deze auteursrechtelijk is beschermd.

Voor meer informatie over het bestellen van beeldmateriaal, kijk op onze website.

beacon
68  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7566-4
Titel:
RoTV : De Nazaat
Beschrijving:
RTV Rijnmond presenteert i.s.m. RO Theater een serie onware documentaires over gewone Rotterdammers met ongewone levens. Het intro duurt 32 seconden. Aflevering 4 De Nazaat. Een verhaal waarin kleine mensen tot grote hoogten stijgen. Eén van Henk van Alen's voorvaderen was z'n oom William van Alen. Architect van het Chrysler building in New York (319 m.). Henk heeft de ambitie ooit nog eens de Euromast tot een wolkenkrabber te verbouwen en de marathon in New York te lopen. Z'n vrouw is hoedenmaakster. Tussendoor zie je zwart/wit beelden van New York en het Parijse nachtleven. Uiteindelijk moet Henk kiezen of de marathon lopen, dan wel voor de welstandscommissie in Rotterdam verschijnen. De volgende dag dient Henk z'n ontslag in bij z'n huidige werkgever Mei Architecten.
Totaal vijf afleveringen op twee dvd's: 1) De broer van Kees, 2) de opvolger, 3) de man achter de muur, 4) de nazaat, 5) de hoofdprijs.
Datering:
2011
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
RTV Rijnmond/ Holland Harbour/ Aanpak, de
Auteursrechthouder:
Onbekend
Annotatie:
Deze productie kwam tot stand met steun van : Het stimuleringsfonds, Nederlandse Culturele Mediaproducties, Rotterdam Media Fonds en de dienst Kunst & Cultuur van de Gemeente Rotterdam.
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
00:36:20
Onderwerpen:
Miniworld RotterdamRO Theater
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7784
Titel:
Schätze der Welt - Die Van Nelle Fabrik in Rotterdam. Monument aus Glas und Stahl.
Beschrijving:
De geschiedenis van de voormalige Van Nelle fabriek met oude en nieuwe beelden. Een bedrijf voor de verwerking van koffie, thee en tabak. Vanaf 1995 wordt de transformatie van het monument en z'n gebruikers in gang gezet onder leiding van Prof. Wessel de Jonge (Wessel de Jonge architecten). Cees van der Leeuw, directielid, neemt in 1924 het besluit tot de bouw van een nieuwe fabriek. Het pand wordt een toonbeeld van moderniteit, vooruitgang en het Nieuwe Bouwen. Een andere manier van denken in de bouw en productieopzet van een bedrijf geïnspireerd op ontwikkelingen in de Verenigde Staten. Brinkman en Van der Vlugt architecten krijgen de opdracht. Er wordt gebouwd in een zompige polder met allerlei technische hoogstandjes. Licht, lucht en ruimte krijgen een nieuwe betekenis. Ook aan de inrichting, functionaliteit, efficiëntie en esthetiek wordt aandacht besteed. Let bijvoorbeeld op de verschillen in trapspijlen in de fabriek en bij de directie, de luxe van het sanitair, de ingevoerde hygiëne en de personeelstuin (het werkveld als bevestiging van bedrijvigheid voor bezoekers). Verder werd de verwerking van grondstoffen optimaal georganiseerd. Een verticaal proces van boven naar onder. Mechanisering, efficiency, transportliften kortom de nieuwe USA-inzichten. De directie kreeg een apart gebouw, ingericht door Gispen. De futuristische theekoepel (Bonbonnière) bovenop het gebouw symboliseerde optimisme en de nieuwe zakelijkheid. Voor de directie ontwierp Van der Vlugt ook het Sonneveldhuis, geïnspireerd door le Corbusier en ingericht door Gispen.
Datering:
2016
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Auteursrechthouder:
Indian Summer Motion Pictures/ Meyer, Willy/ Südwestrundfunk
Annotatie:
In de documentaire wordt gesproken over vestigingsplaats Schiedam. Het moet natuurlijk zijn Rotterdam (Spaanse polder), dan wel het vroegere Overschie.
zie ook : www.schaetze-der-welt.de
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
00:14:59
Onderwerpen:
Erven de Weduwe J. van NelleVan Nelle HoldingLeendert Cornelis (L.C.) VlugtJohannes Andreas (Jan) (J.A.) Brinkman, 11/03/1902-06/05/1949Cornelis Hendrik (Cees) (C.H.) van der LeeuwAlbertus Hendrikus (A.H.) Sonneveld
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7772
Titel:
Gaten in de muur
Beschrijving:
Documentaire over wederopbouwkunst.
Al kort na het bombardement van 14 mei 1940 openen in Rotterdam de eerste noodwinkels, noodcafés en zelfs een noodbioscoop. Rond de bouw van deze noodvoorzieningen werden kunstenaars betrokken. Zij ontwierpen uithangborden, maakten gevelschilderingen en zelfs sculpturen in de publieke ruimte. Deze intensieve samenwerking tussen opdrachtgevers, kunstenaars en architecten kwam tot een hoogtepunt in de periode 1945-1970 toen de schaarste aan bouwmateriaal en grondstoffen groot was. Toch werd juist in die tijd de stad verrijkt met honderden kunstwerken: mozaïeken, glas-in-betonramen, baksteenreliëfs, wandkleden en wandschilderingen, plastieken, gevelsculpturen en monumentale beeldhouwwerken. Bijna onopgemerkt verdwijnen in de 21ste eeuw de laatste gebouwen en kunstwerken uit die wederopbouwtijd. Gaten in de muur vertelt hun verhaal. In een persoonlijke filmstijl neemt filmmaker en architect Jan Dirk Schouten de kijker mee op een verrassende tocht langs de vroegere iconen van de stad. Hij spreekt met historici, kunstenaars en architecten als Brita Bakema, Ger van Iersel, Siebe Thissen, Dikkie Scipio, Woody van Amen en Peter Struycken.
Datering:
2016
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Jan Dirk (J.D.) Schouten
Auteursrechthouder:
Schouten, J.D. (Jan Dirk)
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
01:40:00
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7710
Titel:
Modern Architecture: Rotterdam Trademark
Beschrijving:
In 2015 kreeg Rotterdam de Urbanism Award voor Europa's Beste Stad. Reportage over de Rotterdamse architectuurgeschiedenis na de Tweede Wereldoorlog met een verwijzing naar de eerste skyscraper van Europa Het Witte Huis. Een interview met de broers Halem over hoe de oorlog Rotterdam veranderde. Vergelijkingen met beelden van Rotterdam vóór 1940. Korte impressies met achtergronden over het Witte Huis, de Maastoren (van Dam & Partners), De Rotterdam (OMA), Centraal Station (Architecten Team CS), de Kubuswoningen-het Blaaksebos (Piet Blom) en de Markthal. Het gebouw De Rotterdam staat voor een alsmaar belangrijkere rol als architectuurstad. Joost Kooningen, lid van het Architecten Team CS, vertelt wat achtergronden over het Centraal Station. Een kijkje in de toekomst met Duzan Doepel, van Doepel Strijkers Architecten over zijn ontwerp Dutch Windmill.
Datering:
06-2016
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Nicky Joy (N.J.) Blokhoff
Auteursrechthouder:
Nicky Joy Blokhoff
Annotatie:
Archiefmateriaal : Stadsarchief Rotterdam.
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
00:10:01
Onderwerpen:
Royal P&O Nedlloyd