Uw zoekacties: Beeldbank

Beeldbank

Hulp bij zoeken door beeld en geluid

Raadpleeg de website voor antwoorden op de veelgestelde vragen. Neem contact met het Stadsarchief Rotterdam op bij andere vragen en opmerkingen, of wanneer u niet kunt vinden wat u zoekt.

Indien er bij uw resultaat geen beeld aanwezig is, kan het zijn dat we deze niet online mogen tonen omdat deze nog niet gedigitaliseerd is of omdat deze auteursrechtelijk is beschermd.

Voor meer informatie over het bestellen van beeldmateriaal, kijk op onze website.

Filter: Filmx
beacon
44  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-4561
Titel:
Rotterdam in de jaren 60 en 70
Beschrijving:
Compilatie van kleur- en zwart/witfilm. Giraffes en bizons in Diergaarde Blijdorp. Rondrit met antieke tram (lijn 10 en 2) vanaf de Diergaarde langs de achterkant van het Centraal Station en door de Provenierssingel. Schiekade en Coolsingel met bouwwerkzaamheden o.a. Shellgebouw (Hofpoorttoren 1973-76), uitbreiding AMRO-bank, Het Ding. Binnenvaartschip voor het Stadhuis. Sloop aan de Vlietlaan en Oudaenstraat. Verder zeven situaties verspringend in tijd en plaats. 1) Beelden omgeving Maasbruggen, Noordereiland en Poortgebouw 1970. Laurenskerk interieur en exterieur (tussen 1:35 en 2:32 orgelmuziek en commentaar preekstoel). De vlag in top vanwege Bevrijdingsdag 5 mei 1970 en opening 'Communicatie 70' . Koningin Juliana in gezelschap van Burgemeester Thomassen ontsteekt de bevrijdingsvlam, die is overgebracht uit Wageningen. Johan Lemckert, organist-titularis bezig als beiaardier. Bijeenkomst in de kerk met o.a. Margriet en Pieter van Vollenhoven. Deels Tv-beelden erin gemonteerd (zw/w). 2) Spoorbruggen, Witte Huis met andere reclame bovenin, Nieuwe Maas, de Boeg, Zadkine en Calandmonument. Ook beelden van bovenaf. 15 Juli 1965: het aanbrengen van de beeldengroep bij De Boeg. De maker Prof. Caraso is daarbij aanwezig. Gevolgd door latere opname in kleur. 3) Plaatsing door Wilton Fijenoord en Werkspoor van het Navigarium (stuurhut, commandobrug) aan de Euromast 1959 (8:24 zw/w). In 1970 staat ook de Spacetower erop (kleur). 4) Op 22 januari 1963 is het drinkwater in Rotterdam zout. In de rij bij de Menken Melkauto's voor tapwater. Zelfs water in wijnmanden en koffie van duinwater. 5) Eind vijftig, begin 60-er jaren een ongeluk met tram en vrachtauto (zw/w). 6) Meisje met hond, brug Heemraadssingel/ Mathenesserlaan (kleur 16:53). 7) Oefening van de Bescherming Bevolking en afvoeren gewonden (17:26 zw/w).
Datering:
01-01-1959 - 01-01-1980
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
(J.W.) Soek
Auteursrechthouder:
Gemeente Rotterdam (Stadsarchief)
Annotatie:
Originele titel is "Rotterdam bombardement en sloop van nieuwbouwwerken...". Deze titel dekt echter niet de lading.
Downloadbaar:
Ja
Speelduur:
00:26:00
Onderwerpen:
Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina (J.L.E.M.W.) Koningin der Nederlanden, prinses van Oranje Nassau, enz.Willem (Wim) (W.) Thomassen, 03/10/1909-16/06/2001Johann (J.T.) Lemckert
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-3771
Titel:
Verzet en bevrijding
Beschrijving:
Film met tussentitels. De Sint-Laurenskerk in puin. Het Haringvliet. Station D.P. Station Hofplein. Inrichting voor ooglijders. De Lutherse Kerk. Voormalige Kipstraat. Resten Plan C. De met puin gedempte schie. Dolle Dinsdag. Een Nederlandse vlag in de huiskamer. ‘Duits vandalisme’, havengebieden in puin. De geheime slagerij, het uitbenen van vlees. In het geheim beluisteren van radio en een kaart van Europa met de oorlogsvorderingen aan de muur. Typen van een Bulletin en wachten op het einde. Zondag 29 april: mensen staan op flats, vliegtuigen vliegen over. Zondag 6 mei: de vlag uit. “Eerbiedige hulde aan hen die vielen”. Bevrijders op wagens, groepen mensen zwaaien. Proclamatie wordt opgehangen. Voedseldropping. Mensen geven voedsel door. Voedsel wordt vervoerd met paard en wagen. Voedselverdeling. Burgemeester Oud terug op de Coolsingel. Een enthousiaste menigte voor het stadhuis ontvangt de burgemeester. Tanks en trucks met soldaten rijden door de stad. Kampement van de Canadezen. Hoofdkwartier van de Binnenlandse Strijdkrachten (B.S.). Soldaten, papieren, gesprekken. Uitdelen van voedsel aan menigte. Het eerste schip met kolen (“De “Isac”). Bord ‘Wehrmacht Kommandantur’. Collaborateurs. ‘Excessen blijven niet uit’, een vrouw wordt kaalgeschoren (moffenmeiden). Parade Binnenlandse Strijdmachten. Burgemeester neemt defilé af. Parade Canadese legertroep. Tanks. Parade van Schotten met doedelzakken en kilts.
Datering:
1940 - 1945
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Joh. (J.) de Boom
Auteursrechthouder:
Ichtus Hogeschool
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
00:24:00
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-2762
Titel:
Gisteren werd Rotterdam van steen tot as, Verwoeste stad
Beschrijving:
Compilatiefilm over het bombardement van Rotterdam, onderdeel van het Aandachtscentrum Bombardement 1940 in de Sint-Laurenskerk. Met beelden van de Duitse inval in Nederland, het bombardement op Rotterdam, de stad tijdens de oorlog en de wederopbouw na de oorlog. Tevens de onthulling van het beeld van Zadkine en een oorlogsherdenking.
Speelduur: 11 minuten.
Datering:
1940 - 1953
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
André (A.) van der Hout/ Vos, Chris
Auteursrechthouder:
P.E. Bombardement 1940, Stichting
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
00:11:00
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-1205
Titel:
Wederopbouw
Beschrijving:
Impressie van de periode van opbouw tussen 1952 en 1970. Opnamen van Zadkine, molen Noord, het Oostplein, zandtransport, Laurenskerk. Herbouw van de binnenstad met de nieuwbouw van De Klerk. Coolsingel, Spinhuisstraat, noodwinkels, Groothandelsgebouw, Lijnbaan, nieuwbouw van De Doelen, Delfshaven, Leuvehaven, Zalmhaven. Bouw van de Erasmus Universiteit, De Boeg, Boompjes, Leuvehaven, Heliport, bouw metro, Hofplein, Erasmus, Dijkzigt, Westblaak, treinrit. Speelduur: ca. 30 minuten
Datering:
1952 - 1970
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Nico Jacob (N.J.) Polak
Auteursrechthouder:
Gemeente Rotterdam (Stadsarchief)
Downloadbaar:
Ja
Speelduur:
00:30:00
Onderwerpen:
Polak, A.