Het Stadsarchief Rotterdam beheert de bouwtekeningen tot en met 2010, van bestaande en verdwenen gebouwen in Rotterdam en enkele gemeenten rondom Rotterdam.

Maak een afspraak om bouwtekeningen te bekijken. Geef maximaal 3 adressen op en vul ook de toelichting in; wilt u meer zien, vraag dit dan tijdens uw bezoek bij de baliemedewerkers aan.

Tekeningen tot en met 2010
Het Stadsarchief Rotterdam beheert de bouwtekeningen en –vergunningen tot en met oktober 2010.

Tekeningen na 2010
Wilt u jongere tekeningen inzien, neemt u dan contact op met de collega’s van Stadsontwikkeling (Bouw- en Woningtoezicht) via:

Tekeningen van Rhoon, Poortugaal, Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Ridderkerk inzien?
Alleen de bouwtekeningen van Bleiswijk (1903 t/m 2006) zijn in te zien bij het stadsarchief. Die van de overige plaatsen niet. Neemt u contact op met de betreffende gemeente voor het inzien van bouwtekeningen uit deze plaatsen:

Rhoon (vanaf 1959) / Poortugaal (vanaf 1985): gemeente Albrandswaard
Bergschenhoek (vanaf 1937) / Berkel en Rodenrijs (vanaf 1948): gemeente Lansingerland
Ridderkerk (vanaf 1990): gemeente Ridderkerk

Tekeningen tot en met 2002 van Rotterdam

Bekijk de pandkaarten. Hier vind u dossiernummers van:

  • de stichting (bouw)
  • de verbouwingen aan ieder pand

Let op: in de dossiers zitten meestal bouwtekeningen, rapporten en berekeningen van het pand; deze kunt u inzien in de studiezaal. Op de pandkaarten staan alleen de nummers van bouwdossiers, u vindt geen digitale tekeningen.

Door het bombardement van 14 mei 1940 zijn helaas vrijwel alle Rotterdamse bouwtekeningen uit de periode 1905-1940 verloren gegaan. Ook bouwdossiers en -tekeningen van de voormalige zelfstandige gemeenten (Schiebroek, Rozenburg, Pernis, Overschie, Kralingen, Katendrecht, IJsselmonde, Hoogvliet, Hillegersberg, Delfshaven, Charlois), van Hoek van Holland en van de regiogemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk zijn niet meer geheel compleet aanwezig. Hiervoor gelden echter andere perioden.

Bekijk voor een volledig overzicht van de aanwezige tekeningen de informatie bouwtekeningen.

Een klein deel van de bouwtekeningen uit de periode 1940-1947 is digitaal beschikbaar op MijnAdres. De overige tekeningen zijn nog niet digitaal beschikbaar, deze vraagt u ter inzage in de studiezaal van het Stadsarchief.

In de studiezaal mag u de tekeningen fotograferen met uw eigen camera of mobiele telefoon. Tegen betaling maken wij kopieën of scans van bouwtekeningen voor u. De scans ontvangt u op een USB-stick die u bij het Stadsarchief koopt. Bekijk de tarievenlijst.

Let op:

  • vanwege auteursrechten op sommige bouwtekeningen zijn de kopieën en foto’s alleen voor eigen gebruik
  • u mag geen flits gebruiken als u foto’s maakt; ook verzoeken wij u het geluid van uw camera of telefoon uit te zetten

Ook als u geen afspraak heeft gemaakt kunt langskomen bij onze studiezaal om een bouwtekening aan te vragen. U moet dan wel rekening houden met een wachttijd voor het ophalen van materiaal uit het depot. Deze hangt af van de drukte op de studiezaal.

Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.