Schatkamer van Rotterdam!

Wat is een archief? Wat bewaart een archief? En waarom bewaart een archief zoveel spullen?

Met dit werkboekje maak je kennis met het archief. Kom je erachter dat je zelf ook en archief hebt. Maak je kennis met belangrijke gebeurtenissen in de stad. Maar mag je vooral zelf aan de slag met wat het archief te bieden heeft!

Tweede wereldoorlog

Met gebruik van films, foto’s en dagboeken worden lessen aangeboden voor zowel PO als VO. Ga eens wandelen langs de Brandgrens of luister naar Rotterdamse oorlog verhalen.

Stamboomonderzoek

Hoe ziet je familie eruit? Ken je de ouders van je opa en oma? Je gaat je stamboom uitzoeken. Een onderzoek naar je familie. Dat onderzoek heet met een
moeilijk woord: genealogie! 

Pelgrimvaderskerk

In 2020 was het 400 jaar geleden dat de Pelgrims vanuit Delfshaven naar Amerika vertrokken. In Delfshaven staat de Pelgrimvaderskerk aan de Aelbrechtskolk. Hier vandaan vertrok op 22 juli 1620 deze groep protestanten via Engeland naar Amerika op het schip de Mayflower.

 

Bouw de kerk aan de Aelbrechtskolk na!

Familiewapen/wapenschild

In de middeleeuwen zag je aan het schild van een ridder bij welke familie hij hoorde. Ga gaan aan de slag met het maken van een eigen wapenschild!

 

Geschiedenislokaal010

Welke geschiedenislessen wil je invullen vanuit Rotterdams oogpunt? Op geschiedenislokaal010 komen filmpjes, foto’s, kranten, dagboeken en affiches voor het onderwijs over de geschiedenis van Rotterdam te staan.