Vanaf vrijdag 30 juni tot half juli 2024 is de tentoonstelling Koloniaal Rotterdam in het archief te zien in de hal van Stadsarchief Rotterdam. 

Van 1 juli 2023 tot en met 1 juli 2024 is het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. We herdenken en vieren de afschaffing van slavernij en het einde van contractarbeid. Educatie-, kunst- en cultuurinstellingen in Rotterdam organiseren activiteiten voor alle Rotterdammers om hierbij stil te staan. Er is een divers programma met ruimte om te herdenken, te vieren en met elkaar het gesprek aan te gaan.

De tentoonstelling neemt je mee door vier eeuwen geschiedenis en maakt aan de hand van (originele) bronnen en archiefstukken een deel van het koloniale en slavernijverleden zichtbaar in de stad van nu. 

Verschillende steden, organisaties en bedrijven in Nederland hebben recent onderzoek laten doen naar hun rol in het koloniale verleden. Zo ook Rotterdam. Uit dit onderzoek blijkt dat Rotterdam nauw betrokken is geweest bij de koloniale activiteiten vanuit Nederland. De gevolgen van die activiteiten zijn groot, niet alleen voor de mensen op verre continenten, maar ook voor de stad zelf en voor zijn inwoners. Voor het Rotterdamse onderzoek zijn veel bronnen uit het stadsarchief geraadpleegd. 

Kom ook eens kijken. We zien je graag bij het stadsarchief!

Praktische informatie

De tentoonstelling is geopend van maandag tot en met vrijdag, tussen 9.00 – 17.00 uur.
Locatie: Hofdijk 651, hal begane grond.
Toegang is gratis.

Rondom de tentoonstelling worden verschillende activiteiten georganiseerd. Hou hiervoor onze website in de gaten.

Op YouTube is een playlist aangemaakt met films uit de collectie over koloniaal Rotterdam.

Wil je meer weten over het onderzoek naar het koloniale verleden van Rotterdam? Of wil je zelf onderzoek doen naar je voorouders? Klik dan op onderstaande link.