Bent u nieuwsgierig hoe de Rotterdamse regio er in het verleden uitzag? In de beeldbank vindt u onder andere foto’s, prenten, films, affiches en topografische kaarten van de stad en de omgeving. Veel van het beeldmateriaal is gedigitaliseerd; van een ander deel vindt u alleen de beschrijving. Deze documenten kunt op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam bekijken.

U vindt hier beeldmateriaal van Rotterdam en de Rotterdamse regio.

De beeldbank bevat:

 • foto’s
 • prentbriefkaarten
 • films (bewegend beeld)
 • tekeningen en prenten
 • cartografische documenten (kaarten en plattegronden)
 • fotoalbums
 • affiches
 • geluidsdocumenten

De makkelijkste manier is om uw zoekterm in te typen in het veld ‘Alle velden’. Het beste kunt u zo ruim mogelijk beginnen.

Mocht het zoekresultaat te groot zijn dan kunt u uw vraag vervolgens verkleinen door één of meer zoekwoorden toe te voegen.

Ook kunt u het veld 'periode' invullen om alleen afbeeldingen uit een bepaald jaar of een bepaald tijdvak te vinden. Daarnaast kunt u zoeken op 'vervaardiger'. Dit is de fotograaf, filmmaker, regisseur, kunstenaar of ontwerper van het document.

Bijv.  

Alle velden: bioscoop Coolsingel
Datum: 1920 - 1940
Vervaardiger: Groeneveld

Heeft u juist te weinig resultaten gevonden? Dan kunt u verschillende termen combineren met het woord  OR ertussen.

Bijvoorbeeld: 'Vrij zoeken' bioscoop OR filmhuis  OR filmtheater


 

Handige zoektips

 • Door een $-teken voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken. Voorbeeld: $repatriëren levert als zoekresultaat tevens vervoegingen van repatriëren op zoals repatriëring en gerepatrieerde. Of bijvoorbeeld $mulder. Dat levert naast mulder ook muller, mulders of ulder op.
 • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
 • Een * vervangt een aantal letters.
 • Begin een zoekterm nooit met een ? of *, een dergelijke zoekopdracht is tijdrovend
 • Het maakt niet uit of u hoofdletters of kleine letters gebruikt.
 • Een aantal woorden zijn uitgesloten omdat ze te vaak voorkomen om er nuttig mee te kunnen zoeken. Zoeken op 'de' levert bijvoorbeeld geen resultaat op. Dergelijke stopwoorden mogen wel worden gebruikt in 'met exact de zin'.

Het resultaat verder verfijnen

Uw zoekresultaat kunt u verder verfijnen op door de filteropties te gebruiken. U filtert hier op materiaalsoort, op beschrijvingen met of zonder bestand of op afbeeldingen die downloadbaar zijn.

Het resultaat sorteren

Nadat u gezocht heeft, is er een mogelijkheid om uw resultaten te sorteren op datering, nummer of op laatste wijziging.

De weergave van uw resultaten

Met de weergave-icoontjes op groene balk kunt u de wijze van presentatie van uw resultaten veranderen. Hier kunt u bijvoorbeeld kiezen voor beeld en beschrijvingen in plaats van alleen plaatjes.

Dit betekent dat de afbeelding die u zoekt nog niet gedigitaliseerd is.

Wilt u betreffende afbeelding(en) toch graag inzien? Neemt u dan contact op met de studiezaal.

Van veel materiaal in onze beeldcollectie kunt u (tegen betaling) een digitale reproductie bestellen. Plaats een bestelling door het bestelformulier in te vullen en te sturen naar stadsarchief@rotterdam.nl  o.v.v. 'bestelling reproducties'. Een medewerker neemt dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Al het materiaal van het Stadsarchief Rotterdam mag u (voor zover openbaar) kosteloos inzien. Als u een reproductie (digitaal of fotokopie) wilt hebben zijn daar kosten aan verbonden. In onze tarievenlijst  staan ze voor u op een rijtje.

Bestellingen worden binnen 10 werkdagen afgehandeld; spoedaanvragen binnen 5 werkdagen.

De standaard aanleverspecificaties van het Stadsarchief:

 • Stilstaand beeld - JPG, 300 DPI,  25 cm aan de langste zijde, 8-bit
 • Bewegend beeld - Mp4 broadcastkwaliteit, 720 pixels breed / h.264 codec / vbr 5-10
 • Audio  -  Mp3, 320kbps

Heeft u bestanden van betere kwaliteit nodig, geeft u dit dan aan op het bestelformulier. Voor deze bestellingen gelden ook andere tarieven .

Op veel materiaal in de collectie van het Stadsarchief Rotterdam berust auteursrecht. Deze rechten zijn dan in handen van de maker van het werk, bijvoorbeeld de fotograaf of kunstenaar. De auteursrechten gelden tot en met 70 jaar na de dood van de maker; daarbij gaat het recht over op de erfgenamen. De maker en zijn of haar erfgenamen kunnen het auteursrecht ook schriftelijk overdragen aan een andere partij.

Auteursrechtenvrij is het materiaal:

 • waarvan de maker 70 jaar of langer geleden is overleden;
 • 70 jaar na de eerste openbaarmaking indien de maker onbekend is;
 • 70 jaar na openbaarmaking indien de auteursrechthouder een organisatie is;
 • wanneer deze rechten zijn overgedragen aan de Gemeente Rotterdam / Stadsarchief Rotterdam.

Wanneer u beeldmateriaal wilt gebruiken voor publicatiedoeleinden heeft u vooraf toestemming nodig van de auteursrechthouder(s). Daarbij is het mogelijk dat u een gebruiksvergoeding moet betalen.

Het stadsarchief kan u in veel gevallen gegevens verstrekken over de auteursrechthouder en hoe deze bereikt kan worden. Pas als u schriftelijke toestemming van de rechthebbende kunt tonen kan het archief u de reproductie leveren. 

Meer over auteursrechten en het openbaar maken van materiaal uit het stadsarchief leest u op de pagina 'publiceren en auteursrecht' .

De afbeeldingen die vrij zijn van auteursrechten kunt u downloaden. Als u op de afbeelding klikt, verschijnt deze groot op uw scherm. In de werkbalk links vindt u als onderste optie de mogelijkheid 'Download'.

Lees hier meer over het bestellen van digitale reproducties en de leveringsvoorwaarden.

Bekijk hier de tarieven van onze diensten.

Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.