Bent u nieuwsgierig hoe de Rotterdamse regio er in het verleden uitzag? In de beeldbank vindt u onder andere foto’s, prenten, films, affiches en topografische kaarten van de stad en de omgeving. Veel van het beeldmateriaal is gedigitaliseerd; van een ander deel vindt u alleen de beschrijving. Deze documenten kunt op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam bekijken.

U vindt hier beeldmateriaal van Rotterdam en de Rotterdamse regio.

De beeldbank bevat:

 • foto’s
 • prentbriefkaarten
 • films (bewegend beeld)
 • tekeningen en prenten
 • kartografische documenten (kaarten en plattegronden)
 • fotoalbums
 • affiches
 • geluidsdocumenten

De makkelijkste manier is om uw zoekterm in te typen in het veld ‘Vrij zoeken’. Het beste kunt u zo ruim mogelijk beginnen.

Mocht het zoekresultaat te groot zijn dan kunt u uw vraag vervolgens verder versmallen door één of meer zoekwoorden toe te voegen. Ook kunt u de datumvelden invullen om alleen afbeeldingen uit een bepaalde periode te vinden.

  Bijv.   Vrij zoeken: bioscoop Coolsingel
            Datum: 1920 - 1940

Heeft u juist te weinig resultaten gevonden? Dan kunt u verschillende termen combineren met het woord of ertussen.

   Bijv.   Vrij zoeken: bioscoop of filmhuis of filmtheater

Andere zoektips:

 • Door een * (sterretje) te gebruiken, zoekt u naar woordvarianten.     
  Bijv. Met biosco* vindt u documenten met bioscopen, bioscoop en bioscoopdirecteur.

 • Filteren op documentsoort. Bij het zoekresultaat vindt u aan de rechterkant een lijstje documentsoorten. U klikt u één of meer van de gewenste soorten aan. Het systeem filtert vervolgens op deze keuzes.

 • Zoekt u het naar het werk van een fotograaf of een tekenaar? De achternaam van deze persoon typt u bij ‘vervaardiger’.

Dit kan twee dingen betekenen:

 1. De afbeelding of film die u zoekt is nog niet gedigitaliseerd.

 2. De afbeelding of film mag niet getoond worden omdat er auteursrecht op rust.

Wilt u betreffende afbeelding(en) toch graag inzien? Neemt u dan contact op met de studiezaal.

Van veel materiaal in onze beeldcollectie kunt u (tegen betaling) een digitale reproductie bestellen. Plaats een bestelling door het bestelformulier in te vullen en te sturen naar archiefhofdijk@rotterdam.nl o.v.v. 'bestelling reproducties'. Een medewerker neemt dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Al het materiaal van het Stadsarchief Rotterdam mag u (voor zover openbaar) kosteloos inzien. Als u een reproductie (digitaal of fotokopie) wilt hebben zijn daar kosten aan verbonden. In onze tarievenlijst staan ze voor u op een rijtje.

Bestellingen worden binnen 10 werkdagen afgehandeld; spoedaanvragen binnen 5 werkdagen.

De standaard aanleverspecificaties van het Stadsarchief:

 • Stilstaand beeld - JPG, 300 DPI,  25 cm aan de langste zijde, 8-bit
 • Bewegend beeld - Mp4 broadcastkwaliteit, 720 pixels breed / h.264 codec / vbr 5-10
 • Audio  -  Mp3, 320kbps

Heeft u bestanden van betere kwaliteit nodig, geeft u dit dan aan op het bestelformulier. Voor deze bestellingen gelden ook andere tarieven.

Op veel materiaal in de collectie van het Stadsarchief Rotterdam berust auteursrecht. Deze rechten zijn dan in handen van de maker van het werk, bijvoorbeeld de fotograaf of kunstenaar. De auteursrechten gelden tot en met 70 jaar na de dood van de maker; daarbij gaat het recht over op de erfgenamen. De maker en zijn of haar erfgenamen kunnen het auteursrecht ook schriftelijk overdragen aan een andere partij.

Auteursrechtenvrij is het materiaal:

 • waarvan de maker 70 jaar of langer geleden is overleden;
 • 70 jaar na de eerste openbaarmaking indien de maker onbekend is;
 • 70 jaar na openbaarmaking indien de auteursrechthouder een organisatie is;
 • wanneer deze rechten zijn overgedragen aan de Gemeente Rotterdam / Stadsarchief Rotterdam.

Wanneer u beeldmateriaal wilt gebruiken voor publicatiedoeleinden heeft u vooraf toestemming nodig van de auteursrechthouder(s). Daarbij is het mogelijk dat u een gebruiksvergoeding moet betalen.

Het stadsarchief kan u in veel gevallen gegevens verstrekken over de auteursrechthouder en hoe deze bereikt kan worden. Pas als u schriftelijke toestemming van de rechthebbende kunt tonen kan het archief u de reproductie leveren. 

Meer over auteursrechten en het openbaar maken van materiaal uit het stadsarchief leest u in de Informatie openbaar maken.

Een aantal fotocollecties zijn vrij van auteursrechten en downloadbaar. U herkent deze mogelijkheid aan de disketteknop aan de linkerzijde van een foto.

Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.