Zoekt u iemand die in de twintigste eeuw een tijdje in de Verenigde Staten of Canada heeft verbleven of daarheen is geëmigreerd? In de passagierslijsten vindt u namen van personen die in de jaren 1900-1969 bij de Holland-Amerika Lijn een reis boekten van of naar die landen.

Eigenlijk is passagierslijst niet de juiste term. De HAL noemde ze 'passagestaten' en een groot deel van de passagiers staat helemaal niet op. Alleen degene die de reis boekte vindt u op deze lijst terug. Als hij of zij voor meer mensen tegelijk een boeking deed, bijvoorbeeld een gezin, zijn van de andere reizigers alleen de aantallen terug te vinden, niet de namen.

U vindt in de passagierslijsten de achternaam en de voorletters (soms voornaam) van de persoon die de reis boekte, wat zijn of haar oorspronkelijk vertrekplaats was en wanneer de reis plaatsvond. Daarnaast bevat de lijst een opgave van het aantal volwassenen en het aantal kinderen dat met die persoon meereisde en wat de bestemming was.

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom u een naam niet kan vinden:

  • Wellicht is er een typefout gemaakt of is de naam destijds verkeerd gespeld. Als u weet met welk schip de reis is gemaakt en het jaar (eventueel bij benadering) kunt u wellicht door een heel register door te bladeren de gezochte persoon vinden. Ga naar de scans van de volledig registers .
  • Misschien wijkt de spelling van de naam af. Probeer bij het zoeken verschillende spellingsvarianten. U kunt ook gebruik maken van de asterisk (sterretje) na het zoeken op de eerste letters van de voor- of achternaam. Zoekt u bijvoorbeeld op Urban* krijgt u resultaten van de namen Urbanowicz, Urbanek en Urbano.
  • De persoon reisde met iemand mee. De namen komen uit een zogenoemde passagestaat, die wordt ook wel passagierslijst genoemd maar dat klopt niet helemaal. Dit houdt in dat niet alle passagiers die de overtocht maakten vermeld staan. Alleen de persoon die de kaartjes kocht voor de overtocht is in deze passagestaten vermeld. Achter de naam staat vermeld voor hoeveel personen diegene de overtocht betaalde.

U kunt zoeken op achternaam, naam van het schip, vertrekhaven of vertrekdatum. Zoeken kan via het zoekveld ‘alle velden’ als u niet zoekt op naam of periode. Op dit moment werkt het zoeken op ‘Vertrekhaven’ nog niet goed. U kunt gebruik maken van de filter, rechts van het scherm.

U kunt de scan openen die bij de passagier vermeld staat. Daar staat meer informatie over hoeveel volwassenen/kinderen en/of baby’s meereisden. Kijk daarvoor in de kolom ‘Aantal’: 1/1 staat voor een volwassene, ½ staat voor een kind en 1/0 staat voor een baby. De passagiers konden boeken voor verschillende klassen. Soms is het nodig een aantal bladzijden terug te bladeren om te zien om welke klasse het ging. Als u nog verder terugbladert komt u op de titelpagina uit van de reis van het schip met de scheepsnaam, de datum van de reis en de vertrekhaven.

Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.