Eerste passagier

De eerste passagier die op de vroegste bewaard gebleven lijst staat is Robert H. Rittenhouse. Hij vertrekt op 3 mei 1900 met het stoomschip (ss) Maasdam van Rotterdam naar New York. 

Verstekeling

Op 30 juni 1917 vertrekt de Nieuw Amsterdam met 1 passagier extra, Pieter Kuit. Tijdens de reis wordt ontdekt dat Kuit niet voor zijn reis heeft betaald. Op de passagierslijst staat met rode pen aangetekend: ‘Aan boord bevonden een stowaway’, oftewel een verstekeling.

De laatste reizigers

Op 2 oktober 1969 vertrekt P. de Waard met het passagiersschip Nieuw Amsterdam van Rotterdam naar de havenplaats Cobh in Ierland. De laatste passagier met het vrachtschip Kerkedijk is E. Mottet. Hij reist op 29 december 1969 van Rotterdam naar New Orleans.
 

Net op tijd vertrokken

Nadat Hitler in 1932 aan de macht komt en de Kristallnacht van 1938 plaats vindt neemt het aantal vluchtelingen uit Duitsland en Oost-Europa sterk toe. Op 1 maart 1940 vertrekt de familie Cohen net op tijd naar New York. De drie volwassenen hebben geboekt bij het HAL-kantoor in Amsterdam. Op hun passagierslijst staat de notitie ‘comité’. Het Comité voor Joodsche Vluchtelingen in Amsterdam helpt ook bij emigratie.

Kinderen aan boord geboren

In 1954 worden er twee baby’s aan boord geboren. Het gaat om J.P. Manko en L. Murray. In beide gevallen krijgt het Tourist Class ticket een upgrade naar First Class.

Huisdieren

Op de passagierslijsten komen ook huisdieren voor. Zo is er een alleenreizende hond, die als C. Gutierrez wordt genoteerd en een poes die voor 10 dollar met het baasje meereist.