Van 1 juli 2023 tot en met 1 juli 2024 is het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. We herdenken en vieren de afschaffing van slavernij en het einde van contractarbeid. Educatie-, kunst- en cultuurinstellingen in Rotterdam organiseren activiteiten voor alle Rotterdammers om hierbij stil te staan. Er is een divers programma met ruimte om te herdenken, te vieren en met elkaar het gesprek aan te gaan. 

Het onderzoek en publicaties

In opdracht van de gemeente Rotterdam heeft het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) in Leiden twee jaar (2018-2020) onderzoek gedaan naar het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam. Op 31 oktober 2020 zijn de resultaten gepresenteerd in de vorm van drie boeken. Op het tabblad het onderzoek staat meer informatie over het onderzoek, enkele conclusies en de boeken. Deze drie boeken zijn vertaald naar een publieksversie met de titel Koloniaal Rotterdam: Stad van vandaag en morgen. 

Deze drie boeken zijn vertaald naar een publieksversie met de titel Koloniaal Rotterdam, stad van vandaag en morgen. Een digitale versie en een e-magazine. Ook is er nu een audioboek verschenen. 

Eerder verschenen al de onderstaande animaties. 

Zie ook de playlist voor meer films uit collectie over het koloniaal verleden.

Tentoonstelling

Vanaf vrijdag 30 juni tot eind 2023 is de tentoonstelling ‘Koloniaal Rotterdam in het archief’ te zien in de hal van Stadsarchief Rotterdam. Aan de hand van (originele) bronnen wordt de bezoeker meegenomen door vier eeuwen geschiedenis. Het stadsarchief maakt een deel van het koloniale verleden zichtbaar in de stad van nu. Dit jaar is het is het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. We herdenken en vieren de afschaffing van slavernij en het einde van contractarbeid. 

Stadsprogramma

De gemeente Rotterdam wil de kennis over haar verleden bij de bewoners vergroten. En ook de gevolgen ervan voor het heden bespreekbaar maken. Op de pagina Koloniaal en slavernijverleden staat op een rij hoe de gemeente dit doet en wat de gemeente voor u kan betekenen.

In de stad worden speciale activiteiten rondom dit thema georganiseerd. In de Rotterdamse uitagenda staan alle activiteiten op een rij. 

Zelf onderzoek doen

Bij stamboomonderzoek gaat u op zoek naar uw voorouders. Dit onderzoek begint bij uzelf en gaat steeds verder terug in de tijd. Het onderzoek is vaak een enorme uitdaging. Het kan veel tijd kosten om de juiste bronnen te vinden. Kijk daarom voor tips op het tabblad zelf onderzoek doen.

Ook kunt u bij de Bibliotheek Rotterdam meedoen aan workshops over stamboomonderzoek. In deze workshops leert u hoe u dat onderzoek kunt doen. Ook is er aandacht voor andere genealogische bronnen, zoals Molukse, Caribische of Surinaamse bronnen. De workshops worden verzorgd door experts van de Stichting voor Surinaamse Genealogie (SSG) en de Indische Genealogische Vereniging. 

Educatie

Op scholen komt ook steeds meer aandacht voor het koloniale en slavernijverleden. Ook is er bij leerlingen en studenten steeds meer behoefte om hier meer over te weten. Om zo de samenleving en hun eigen plek daarin beter te kunnen begrijpen. Op Onderwijs010.nl vindt u aanbod van lesmateriaal. Dit lesmateriaal is bruikbaar voor het basisonderwijs, voorgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Er is aandacht voor de Rotterdamse betrokkenheid bij het slavernijverleden. 

Via geschiedenisLokaal zijn historische bronnen van archieven, musea en andere erfgoedinstellingen op een overzichtelijke manier toegankelijk. Leerlingen, studenten, docenten en bewoners krijgen hierdoor zicht op de historie van hun woonplaats. Het stadsarchief heeft via Geschiedenislokaal010 Rotterdamse bronnen toegankelijk gemaakt, ook bronnen over het koloniaal en slavernijverleden van de stad.