Jaarlijks herdenken we op 4 mei alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.  Maar we herdenken in Rotterdam ook het bombardement van 14 mei 1940, het vergeten bombardement van 31 maart 1943 en de razzia van 10 en 11 november 1944.

Dodenherdenking
Jaarlijks herdenken we op 4 mei alle burgers en militairen zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Lees meer over de dodenherdenking

Herdenking bombardement
Op 14 mei 1940, vanaf 13.27 uur, vielen de bommen op het hart van de stad en veroorzaakten een enorme vuurzee. Ruim 1.150 slachtoffers (burgers en militairen) kwamen om en meer dan 80.000 raakten dakloos. Elk jaar herdenkt Rotterdam dit moment waarop de stad haar hart verloor.

Lees meer over de herdenking van het bombardement
Lees meer over het onderzoek naar de slachtoffers van het bombardement

Herdenking vergeten bombardement
Door een vergissing werden op 31 maart 1943 de woonwijken Bospolder en Tussendijken zwaar getroffen door bommen van de Amerikaanse luchtmacht. Deze bommen waren eigenlijk bedoeld voor de bezetter in het westelijke havengebied van Delfshaven. Deze fatale fout kostte het leven van 428 Rotterdammers en Schiedammers. Er vielen honderden gewonden en 16.000 mensen raakten dakloos

Razziaherdenking
Bij de razzia op 10 en 11 november 1944 zijn zo'n 52.000 mannen weggevoerd. Het is de grootste razzia van de Duitsers in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer over de herdenking van de razzia
Lees meer over het project razzia egodocumenten