Het aantal slachtoffers van het bombardement van 14 mei 1940 wordt al jaren geschat. De schattingen variëren van 800-1400 slachtoffers. Om meer zekerheid over het aantal te krijgen is een onderzoek gestart.

Oproep aan nabestaanden
Op 14 mei 2021 heeft Stadsarchief Rotterdam een regionale en landelijke oproep gedaan aan de nabestaanden van slachtoffers van het bombardement van 14 mei 1940. Dit heeft toen 275 namen van slachtoffers opgeleverd, waarvan 90 nieuwe namen.

Onderzoek
Naast de gegevens van de nabestaanden worden zijn ook vele (inmiddels) gedigitaliseerde en fysieke bronnen onderzocht en met elkaar vergeleken. Denk aan overlijdensakten, geboorteakten, gezinskaarten, overlijdensadvertenties, de lijst met locaties waar de bommen zijn gevallen, politieverslagen, militaire archieven, lijsten met vermiste personen en registers van verschillende begraafplaatsen. Tijdens dit onderzoek kwamen nog meer nieuwe namen naar boven.
Al gauw is besloten om het onderzoek uit te breiden naar alle slachtoffers van de aanval op Rotterdam van 10 tot en met 14 mei 1940. Hierbij is onderzoek gedaan naar zowel burgers als militairen (van beide zijden) die in deze periode zijn omgekomen. Zo is een completer beeld ontstaan van deze oorlogsdagen. Een enorm karwei dat grotendeels door Stichting Voorouder wordt uitgevoerd. 

 

Wil je meer weten over het onderzoek of de verschillende lijsten? Kijk dan op de themapagina.