Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

beacon
2.150  akten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
93 arbitrage 03-jul-1663
Aktesoort:
arbitrage
Aktenummer:
93
Datering:
03-jul-1663
Bladzijden:
155 t/m 158
Notaris:
Cornelis Maes
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Deze akte is een kopie van een akte, die opgemaakt is voor deze notaris en notaris Hartman de Custer.
Er is een verschil van mening ontstaan tussen Gerrit Gerritsz van der Smack en Stephanus van Meijns, waarbij tevens Joris van Lingen betrokken is. Het betreft het verbod van de overdracht van een huis, dat door Van der Smack verkocht is. Over deze kwestie heeft dit jaar een proces voor het gerecht alhier gediend. Om de kwestie op te lossen worden door Van der Smack en Van Meijns de advocaten Adriaen Paets en Balthasar Basius als arbiters aangesteld, die zo nodig een derde arbiter mogen aanwijzen.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
664
 
 
 
 
 
Notariële akte
91 arbitrage 03 jun-1662
Aktesoort:
arbitrage
Aktenummer:
91
Datering:
03 jun-1662
Bladzijden:
150 t/m 153
Notaris:
Cornelis Maes
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Op 13 mei 1662 laten Quirijn van Swieten, die een machtiging heeft van Noe van Barnevelt, koopman te Bayonne, en Paulus Timmers de Jonge, koopman alhier, bij deze notaris een akte opmaken. Er is tussen hen een geschil ontstaan over de leverantie van 125 stukken honing door Barnevelt. Timmers vindt dat de honing niet voldoet aan de kwaliteit, die hij gevraagd heeft, en wil ze niet voor zijn rekening nemen. Van Swieten vindt dat Timmers de honing moet betalen. Om dit op te lossen stellen zij de advocaten Carolus van Aller en Adriaen Paets en verder de kooplieden Willem Teunemans, schepen van Schieland, en Adriaen Emmersael als arbiters aan met macht eventueel een vijfde arbiter aan te wijzen. De partijen zullen zich aan de uitspraak houden.
Op 3 juni 1662 komen de arbiters tot een uitspraak. Timmers moet de honing voor zijn rekening nemen en krijgt van Van Barnevelt een vat honing als vergoeding voor schade en rente. Verder wordt een bedrag van 1000 gulden Hollands geld genoemd. Hiermee is de zaak beëindigd en ook hetgeen Van Barnevelt aan kosten en schaden geleden heeft ter zake van een herwisselbrief d.d. 20 januari 1662, door hem op Timmers getrokken betreffende een gedeelte van de koopsom van de honing.
Op 3 juni 1662 verklaren Timmers en Van Swieten bovenstaande uitspraak goed te keuren.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
664
 
 
 
 
 
Notariële akte
87 attestatie of verklaring 22-juni-1662
Aktesoort:
attestatie of verklaring
Aktenummer:
87
Datering:
22-juni-1662
Bladzijden:
145 t/m 145
Notaris:
Cornelis Maes
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Anneken Piters (Annetje Pieters), vrouw van Vrank Huijgen Verboom, Neeltien Claes, weduwe van Piter Moens, Machteld Aerts, bejaarde ongehuwde dochter, verklaren op verzoek van Euwout Prins, oud schepen, dat zij op verzoek van Prins het onderste licht in de achtermuur van het huis de Fonteijn hebben bekeken. Het licht is 2 ruiten hoog en in de breedte een derde. Anneken en Neeltien hebben als dienstmaagd zowel in het huis van Prins bij juffrouw Walenburch als in het huis de Fonteijn gewoond. Anneken voegt er nog aan toe dat zij ongeveer 2 jaar geleden in de keuken van de Fonteijn, waar het licht nu in staat, geweest is, en dat zij met verwondering tegen juffrouw van Geruwen, eigenares van de Fonteijn, zei dat het nu zo licht was, terwijl het daar zo donker geweest is, waarop juffrouw van Geruwen zweeg. Machteld Aerts heeft 23 jaar in het huis van Prins bij de grootmoeder van zijn vrouw gewoond.
N.B. Zie ook aktenr. 86 van dit inventarisnummer.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
664
 
 
 
 
 
Notariële akte
86 attestatie of verklaring 20-jun-1662
Aktesoort:
attestatie of verklaring
Aktenummer:
86
Datering:
20-jun-1662
Bladzijden:
144 t/m 144
Notaris:
Cornelis Maes
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Abraham Jansz, meester metselaar, en Jan Adriaensz, metselaar, leggen op verzoek van Euwout Prins, oud schepen, een verklaring af. Abraham Jansz verklaart dat hij en Jan Adriaensz de keuken van Euwout Prins hebben afgebroken en dat hij gevonden heeft dat een schoorsteen, staande op de scheidingsmuur tussen het huis van Prins en dat van de heer Geruwen, genaamd de Fonteijn, gemaakt is zoals men gewoon is die op zo'n muur te maken en dat er een halve steen aan de kant van Van Geruwen buiten de schoorsteen is gebleven en de balken waarop de schoorsteen stond, in de muur verankerd waren. De muur echter was gelapt en met vele stoppen gevoegd. Jan Adriaensz verklaart dat tegen de muur langs de hele keuken van Prins een halve steen gemetseld was, hoe daarna de muur eruit zag en dat naast de keuken van Prins ongeveer 4 voeten boven de vloer een anker door een halve steen in die muur geplaatst is.
In de kantlijn staat dat d.d. 22 juni 1662 Jacob Paradijs, metselaar, op verzoek van Euwout Prins, dat bovengenoemde verklaring juist is.
N.B. Zie ook aktenr. 87 van dit inventarisnummer.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
664