Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

beacon
2.138  akten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
248 boedelscheiding 03-Dec-1862
Aktesoort:
boedelscheiding
Datering:
03-Dec-1862
Aktenummer:
248
Bladzijden:
89 t/m 97
Notaris:
Reinier Hendrik van der Waijfort
Standplaats:
Ridderkerk
Inhoud:
Alida Gerdina Smeenk weduwe van Dirk Buitenhuis (in leven slijter en tuinman te IJsselmonde, overleden 25 mei 1862), zonder beroep te IJsselmonde, voor zich en als wettige voogd over de twee nog minderjarige kinderen genaamd Albert Johannes en Leentje Elisabeth Buitenhuis; Jan Albert Buitenhuis tuinman te IJsselmonde en Johannes Buitenhuis tuinman te IJsselmonde als toeziend voogd over de voormelde minderjarigen. Dirk heeft een testament gemaakt op 23 april 1846 en op 15 juli 1862 is door mij notaris een boedelbeschrijving opgemaakt. Men gaat thans over tot scheiding en verdeling van de nalatenschap.
Toegangsnummer:
1277 Archieven van Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer:
103
 
 
 
 
 
Notariële akte
247 boedelscheiding 03-Dec-1862
Aktesoort:
boedelscheiding
Datering:
03-Dec-1862
Aktenummer:
247
Bladzijden:
87 t/m 88
Notaris:
Reinier Hendrik van der Waijfort
Standplaats:
Ridderkerk
Inhoud:
Aart Wouterszoon van der Waal bouwman en vlasboer te Ridderkerk als enige en algehele erfgenaam in de nalatenschap van Cornelis van der Waal, gewoond hebbende en op 10 april 1862 te Ridderkerk overleden. Volgens het geheime testament door Cornelis op 3 november 1855 getekend, draagt eerstgenoemde bij deze over aan de vijf nagelaten kinderen van Wouter van der Waal genaamd Aart, Cornelis, Maaike, Baartje en Huig van der Waal te Ridderkerk de navolgende goederen, ter voldoening aan de uiterste wilsbeschikking: een perceel weiland, kade en griend gelegen te Ridderkerk in de polder het Ronde Zand. Tevens zijn aanwezig Aart van der Waal hiervoor genoemd; Cornelis van der Waal arbeider; Maaike van der Waal zonder beroep huisvrouw van Gerrit Ooms vlasboer; Baartje van der Waal zonder beroep huisvrouw van Aart Lagendijk bouwman en Huig van der Waal zonder beroep. Aart, Cornelis, Maaike, Baartje en Huig zijn de enige nagelaten kinderen van Wouter van der Waal.
Toegangsnummer:
1277 Archieven van Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer:
103
 
 
 
 
 
Notariële akte
246 boedelscheiding 02-Dec-1862
Aktesoort:
boedelscheiding
Datering:
02-Dec-1862
Aktenummer:
246
Bladzijden:
84 t/m 86
Notaris:
Reinier Hendrik van der Waijfort
Standplaats:
Ridderkerk
Inhoud:
Aart Wouterszoon van der Waal bouwman en vlasboer te Ridderkerk als enige en algehele erfgenaam in de nalatenschap van Cornelis van der Waal, gewoond hebbende en op 10 april 1862 te Ridderkerk overleden. Volgens het geheime testament door Cornelis op 3 november 1855 getekend, draagt eerstgenoemde bij deze over aan Aart Abrahamszoon Brouwer, Cornelis Abrahamszoon Brouwer, Pieter Willemszoon van Gent en aan de vijf nagelaten kinderen van Jan Melszoon van Driel, genaamd Mels, Maaike, Pietertje, Abraham en Wilhelmina van Driel te Ridderkerk de navolgende goederen, ter voldoening aan de uiterste wilsbeschikking:
1. een vlasserstelling bestaande in een huis met annex schuur, afzonderlijk staand arbeidershuis, woonkeet, schuur, zwingelkeet, drooghuis en drooghut, met boomgaard en erf gelegen te Ridderkerk aan de Lagendijk genaamd 'de Blaauwe Hoef'.
2. een arbeidershuis bevattende twee vertrekken met loodsen, tuin en erf gelegen als hiervoor naast het vorige perceel.
3. een arbeidershuis bevattende drie vertrekken met loodsen, staande naast het vorige perceel.
Tevens zijn aanwezig Aart Abrahamszoon Brouwer arbeider; Cornelis Abrahamszoon Brouwer arbeider; Pieter Willemszoon van Gent arbeider; Mels van Driel arbeider; Maaike van Driel weduwe van Johannes Bakker, zonder beroep; Pietertje van Driel meerderjarig, ongehuwd en zonder beroep en Cornelia Brouwer weduwe van Jan Melszoon van Driel, zonder beroep in haar betrekking als langstlevende der ouders en als zodanig wettige voogd over de twee nog minderjarige kinderen genaamd Abraham en Wilhelmina van Driel. De voormelde Mels, Maaike en Pietertje van Driel alsmede de genoemde minderjarigen zijn de enige nagelaten kinderen van Jan Melszoon van Driel.
Toegangsnummer:
1277 Archieven van Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer:
103
 
 
 
 
 
Notariële akte
193 boedelscheiding 11-Aug-1862
Aktesoort:
boedelscheiding
Datering:
11-Aug-1862
Aktenummer:
193
Bladzijden:
12 t/m 24
Notaris:
Reinier Hendrik van der Waijfort
Standplaats:
Ridderkerk
Inhoud:
- Johanna Roelofs weduwe van Pieter Stempels (in leven genees-, heel- en verloskunde te IJsselmonde, overleden 26 mei 1862), zonder beroep, thans te Ridderkerk.
- Adrianus Schelling landbouwer te Numansdorp als gemachtigde van Pellegrina Willemina van Duinen, eerst weduwe van Barend Schmidt en laatst van Alexander Willem Stempels, zonder beroep te Heerjansdam als wettige voogd over het minderjarig kind door genoemde Alexander aan haar in echt verwekt, genaamd Johanna Pieternella Wilhelmina Stempels.
- Willem Hendrik Stempels koffiehuis- en logementhouder te Rotterdam.
- Leendert Klootwijk bouwman gehuwd met Hendrika Stempels, zonder beroep te Ridderkerk.
Schelling voornoemd als voogd over het enig nog in leven zijnde en minderjarig kind van Johannes Pieter Stempels, overleden te Ridderkerk op 13 april 1858 en van zijn echtgenote Jacoba Maria van Eijmeren, zonder beroep, thans gehuwd met Gorinus Mak scheepstimmerman te Ridderkerk thans op reis naar Batavia, genaamd Pieter Stempels. De moeder heeft de voogdij verloren terzake van het niet nakomen der voorschriften vervat in artikel 405 en 407 van het burgerlijk wetboek.
- Johanna Stempels zonder beroep, thans verblijf houdende te Ridderkerk, echtgenote van Willem Johannes Jollij stuurman, laatst gewoond hebbende te IJsselmonde, die zijn woonplaats heeft verlaten zonder enige volmacht of orde op zijn zaken gesteld te hebben tengevolge waarvan aan Johanna de bevoegdheid is verleend om gedurende de afwezigheid van haar echtgenoot in rechten te verschijnen enz.
Klootwijk voornoemd:
- als gemachtigde van Arie van der Vlies aannemer en zijn echtgenote Helena Stempels, zonder beroep, te Sliedrecht en
- als toeziend voogd over de voornoemde minderjarige Johanna Pieternella Wilhelmina
Willem Hendrik Stempels voornoemd als toeziend voogd over de hiervoor vermelde minderjarige Pieter Stempels. Op 5 juni 1861 heeft hij een geheim testament te IJsselmonde getekend waarin hij zijn nalatenschap heeft
Inhoud vervolg:
vermaakt aan zijn echtgenote voor een 1/4 gedeelte en zijn nagelaten zes kinderen voor het overige 3/4 gedeelte ieder voor 1/6 daarin. Op 3 juli 1862 is door mij notaris een boedelbeschrijving gemaakt. Men gaat thans over tot scheiding en verdeling van de nalatenschap.
Toegangsnummer:
1277 Archieven van Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer:
103