Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

beacon
2.150  akten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
123 machtiging 20-sept-1662
Aktesoort:
machtiging
Datering:
20-sept-1662
Aktenummer:
123
Bladzijden:
249 t/m 249
Notaris:
Cornelis Maes
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Marcus Baleman, koopman, machtigt Cornelis Georgijn, procureur voor het gerecht in Delft, om namens hem op te treden in een kwestie met Aegjen Aelders, weduwe van Tonis Jans, wonende te Delfshaven.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
664
 
 
 
 
 
Notariële akte
118 boedelscheiding 06-sept-1662
Aktesoort:
boedelscheiding
Datering:
06-sept-1662
Aktenummer:
118
Bladzijden:
236 t/m 243
Notaris:
Cornelis Maes
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Aan Gosewinus Passaert en Cornelis Vernoij is de helft toegekomen van de goederen die Jacob Jansz Muls en wijlen Geertruijt Mathijs Verelst bezeten hebben. Muls is de andere helft toegekomen. Passchaert en Vernoij verdelen nu hun deel in kavel A en B.
Kavel A komt Cornelis Vernoij toe en kavel B Gosewinus Passaert.
Kavel A bevat aan onroerend goed een huis en erf aan de oostzijde van de Leuvenhaven, een huis en erf aan het Doelwater, verder een grafstede vóór het orgel in de Groote Kerck, de helft van 490 gulden, zoals in de inventaris is vastgesteld, de huur van het huis de Boom van Jesse in de Lombertstraet, het restant van de koopsom van het huis in de Princestraet, de huur van de tuin buiten het Hofpoortje, diverse obligaties of de helft daarvan en verder worden enkele lasten overgenomen.
Kavel B bevat het huis de Boom van Jesse in de Lombertstraet, een huis en erf in het Hancke? (Hang?) naast notaris Adriaen van Aller, een huis en erf in de Kordewagestraet, verder de helft van 490 gulden (zie onder kavel A), obligaties en rentebrieven of delen daarvan en boekschulden en enkele lasten worden overgenomen. De voorste tuin buiten het Hofpoortje in de Ramen blijft voor hen gemeenschappelijk.
N.B. Zie ook de aktenrs. 116 en 117 van dit inventarisnummer.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
664
 
 
 
 
 
Notariële akte
116 boedelinventaris 16-mei-1662
Aktesoort:
boedelinventaris
Datering:
16-mei-1662
Aktenummer:
116
Bladzijden:
191 t/m 227
Notaris:
Cornelis Maes
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Inventaris van de goederen, die Geertruijt Matthijs Verelst en haar man Jacob Jansz Muls (Meuls) in bezit gehad hebben. Geertruijt is 9 maart 1662 (oude stijl) of 16 maart 1662 (nieuwe stijl) overleden. Als onroerend goed worden de volgende huizen genoemd: De Boom van Jesse aan de westzijde van de Lombertstraet (huurder Isbrant Crijsman); in de Kordewagestraet; in de Lombertstraet (afkomstig van de erfgenamen van de oude baljuw); op de Hoogstraet bij het Gemeenlantshuijs; de Rooden Hont op de Hoogstraet; aan de noordzijde van het Hang; op de Leuvehaven (afkomstig van de heer Novel); een huis met een branderij op de Binnenvestsloot van de Schiedamsendijck; aan de noordzijde van de Princestraet (verkocht aan Pieter Pietersz, schoenmaker); een verkocht huis aan de zuidzijde van de Princestraet; het huis de Vos op het einde van de Schiedamsendijck met daarbij behorende huisjes (verkocht aan Tomas Jansz); aan de oostzijde van de Wagenstraet (verkocht aan de weduwe van Gijsbrecht Maertsz) en aan de Coestraet (verkocht aan luitenant geweldige). Verder nog 3 tuinen buiten het Hofpoortje en een grafstede in de Groote Kerck, genummerd nr. 69. Er is een lange lijst van obligatie van mensen uit de volgende plaatsen: Rotterdam (Oppert en de Slijckvaert), Noordwijk-Binnen, Oud-Beijerland, 's Gravenzande, Vlaardingen, Bleiswijk, Haarlem, Schiedam, Orsou en Den Haag. Bij de schulden komen de personen uit Den Haag, Rotterdam (o.a. de Schiedamsendijck), 's Gravenzande, Breevoort, Heusden, Zevenhuizen, Delft en Rees.
Voorts volgt een opsomming van het huisraad en daarna een lijst van namen met schulden ten laste van de boedel.
N.B. Zie verder de aktenrs. 117 en 118 van dit inventarisnummer.
Inhoud vervolg:
.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
664
 
 
 
 
 
Notariële akte
117 boedelscheiding 05-sept-1662
Aktesoort:
boedelscheiding
Datering:
05-sept-1662
Aktenummer:
117
Bladzijden:
227 t/m 236
Notaris:
Cornelis Maes
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Jacob Jansz Muls, weduwnaar van Geertruijt Matthijs Verelst, die voor de helft erfgenaam is van de goederen, die hij met Geertruijt heeft bezeten, en Gosewijns Passchaert, man van Anna Muls, dochter van Geertruijt, en voor de andere helft Cornelis Vernoij, dijkgraaf en schout in Brakel, man van Elisabeth van de Burgraef, voordochter van Geertruijt, komen tot een verdeling van de goederen, zoals vermeld in aktenr. 116, in kavel A en B.
Kavel A (voor Passchaert en Vernoij) omvat aan onroerend goed het huis op de Leuvenhaven (gekocht van schepen Nobel), het huis en erf de Boom van Jesse aan de westzijde van de Lombertstraet, het huis in het Hang, het huis op het Doelwater, in de Cordewagestraat, de tuin buiten het Hoofpoortje; verder een bedrag aan geld, de huur van het huis de Boom van Jesse, de koopsommen van de huizen in de Princestraet en de Wagestraet en van 3 tuinen buiten het Hoofpoortje en de grafstede in de Groote Kerck. Een aantal rentebrieven en ook boekschulden en lasten op de boedel vallen onder deze kavel.
Kavel B (voor Jacob Jansz Muls) bevat aan onroerend goed een huis en erf van de oude baljuw aan de westzijde van de Lombertstraet, het huis de Rooden Hont op de Hoogstraet, een huis op de Hoogstraet bij het Gemeenlantshuijs, de branderij op de Binnenvestsloot, de 2 achterste tuinen buiten het Hofpoortje, verder obligaties op de huizen in de Cordewagestraet, de Princestraet, de Schiedamschendijck en de Coestraet. Ook onder deze kavel rentebrieven, boekschulden en lasten op de boedel.
Voor hen allen zijn 2 posten van 1000 gulden en van 700 gulden ten behoeve van de boedel en de roerende goederen gemeenschappelijk gebleven.
N.B. Zie ook de aktnrs. 116 en 118 van dit inventarisnummer.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
664